ΠροσΔΕΘείτε: Φύγαμε για Θεσσαλονίκη

Σε ρυθμούς Διεθνούς Έκθεσης κινείται η συμπρωτεύουσα, και εμείς βρίσκουμε την αφορμή να περπατήσουμε σε καινούριες διαδρομές, αλλά και να θυμηθούμε παλιές αγαπημένες γωνιές της ελληνικής πόλης που δεν κοιμάται ποτέ.
ΠροσΔΕΘείτε: Φύγαμε για Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Η χιλιοτραγουδισμένη νύμφη του Θερμαϊκού έχει αποκτήσει, και όχι άδικα, την στάμπα μίας από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Η πολιτική και εμπορική καρδιά της χώρας χτυπά κάθε Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη, η οποία φιλοξενεί την ΔΕΘ, προσφέροντάς μας ένα καλό άλλοθι για να ανηφορίσουμε 504 χιλιόμετρα και να σεργιανίσουμε από την Νέα Παραλία ως τα Κάστρα της πόλης.

Δηλώσεις και… διαδηλώσεις
Όσοι σκοπεύετε να κάνετε ποδαρικό στη νέα σεζόν με μια εκδρομή στην πόλη του φραπέ και της χαλαρής διάθεσης, θα βρείτε τη Θεσσαλονίκη να κινείται στους ρυθμούς της Διεθνούς Έκθεσης. Η 75η ΔΕΘ ανοίγει τις πύλες της στις καινοτομίες και τις εμπορικές συμφωνίες για εννέα ημέρες, από τις 11 ως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Δεν θα χάσετε αν επιχειρήσετε εξόρμηση στον εκθεσιακό χώρο, στην καρδιά της πόλης, όπου αυτή την χρονιά τιμώμενη χώρα είναι η Ουγγαρία, ενώ οι ενδιαφέρουσες δράσεις προσφέρουν μία μεγάλη γκάμα επιλογών. Το μοναδικό στον κόσμο δέντρο ηλιακής ενέργειας, η έκθεση «Kid&Fun» για τους μικρούς φίλους, live με μεγάλα ονόματα, όπως η Χαρούλα Αλεξίου, η Γλυκερία, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Νατάσα Θεοδωρίδου και ένα Bike Show για τους ποδηλατόφιλους, με σύνθημα «Το Ποδήλατο Μπροστά», είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που θα σας οδηγήσουν μέχρι την οδό Αγγελάκη.

Το Σαββατοκύριακο του μεγάλου διαδηλωτικού κύματος το ξεπεράσαμε, καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε την καθιερωμένη ομιλία της χρονιάς, υπό το βάρος των μαύρων οικονομικών περιστάσεων και πολλών διαδηλωτών που πραγματοποίησαν και αυτοί, όπως ήταν αναμενόμενο, τις καθιερωμένες τους πορείες διαμαρτυρίας. Επειδή, όμως, οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τον τελευταίο καιρό, μία ενημέρωση για τις «εκρηκτικές» διαθέσεις των οργανώσεων στην πόλη δεν είναι κακή ιδέα, αν πρόκειται να την επισκεφτείτε.

Το ξέρουμε, όμως, και το ξέρετε καλά κι εσείς: Δεν πηγαίνετε στην Θεσσαλονίκη για την Έκθεση. Μία εξόρμηση στην πόλη που μυρίζει θάλασσα, καλό φαγητό και διασκέδαση, βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού των κατοίκων κάθε πόλης στην Ελλάδα. Αν έχετε πολύ καιρό να επισκεφτείτε την Μακεδονική πόλη, είναι καιρός να βάλετε τα αθλητικά σας παπούτσια, για να σας πάμε βόλτα στα καινούρια hot spots αλλά και στις κλασικές αγαπημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Νέα Παραλία
Ξεκινάμε από την θάλασσα, καθώς η Θεσσαλονίκη πάντα συνδυάζεται στο μυαλό μας με το υδάτινο στοιχείο. Παραβλέπουμε τις «ρυπαρές» παρεμβολές που ενοχλούν συχνά την μύτη μας κοντά στον Λευκό Πύργο (όπως κάθε πόλη, έχει και η Σαλονίκη τις «εστίες» γκρίνιας της) και προχωράμε προς το νέο καμάρι της συμπρωτεύουσας.

Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας έχει δώσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης την αφορμή να περπατήσουν από το Μακεδονία Palace ως το Μέγαρο Μουσικής. Πριν από δύο χρόνια δόθηκε στο κοινό ένα τμήμα μόνο του πολυσυζητημένου έργου, που άλλαξε την εικόνα του θαλάσσιου προσώπου της Θεσσαλονίκης. Πέντε θεματικά πάρκα και μία πλακόστρωτη διαδρομή με ποδηλατόδρομους και «άρωμα» κουκουναριάς μας περιμένουν δίπλα από τον Θερμαϊκό για έναν ειδυλλιακό περίπατο.

Τα έργα στην περιοχή συνεχίζονται και αναμένεται να προστεθούν στο μέλλον άλλοι έντεκα χώροι πρασίνου και ένα επιπλέον χιλιόμετρο σκιασμένου περιπάτου. Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Μπερνάρ Κουόμο είναι οι αρχιτεκτονικοί «εγκέφαλοι» του θαύματος της Νέας Παραλίας, που ακροβατεί ανάμεσα στην αίσθηση ανατολίτικου αέρα και αύρας από Βαρκελώνη.

Τα πάρκα, που βραβεύθηκαν πέρυσι από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής ως το καλύτερο έργο με εντολοδότη δημόσιο φορέα, πήραν το όνομα «πράσινα δωμάτια στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης». Παίρνουμε ανάσα, εφοδιαζόμαστε με καφέ στο χέρι και προχωράμε στον «Κήπο της Μουσικής», όπου ανάμεσα από τα δέντρα φιλοξενούνται συχνά μουσικές εκδηλώσεις. Συνεχίζουμε περπατώντας ανάμεσα σε υδάτινους τοίχους, καλαμιές και νούφαρα στον «Κήπο του Νερού», για να κάνουμε στάση στον «Κήπο της Μνήμης». Εκεί, φυτά από την Ανατολή αναμιγνύονται με τις ζωηρές φωνές των ανθρώπων που παίζουν τένις και μπάσκετ στα γήπεδα που κατασκευάστηκαν κοντά στον Θερμαϊκό.

Στον ξύλινο εξώστη της ΕΥΑΘ, έχουμε την ευκαιρία να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε κατάστρωμα πλοίου, ενώ λίγο πιο κάτω, ο «Κήπος των Ρόδων» γεμίζει την βόλτα μας με άρωμα από πολύχρωμα τριαντάφυλλα. Καταλήγουμε στον «Κήπο του Ήχου», που χαρακτηρίζεται από το θρόισμα του ανέμου ανάμεσα από τις καλαμιές.

Η πόλη της μπουγάτσας-και όχι μόνο
Η καλοφαγία δεν περιορίζεται στη δημοφιλή μπουγάτσα - σήμα-κατατεθέν της πόλης, καθώς είναι γνωστό ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στην Θεσσαλονίκη είναι να βάλεις κιλά. Αφού περπατήσαμε πολύ στα όμορφα πάρκα της παραλίας, είναι ώρα να χορτάσουμε την λαιμαργία μας με μια βόλτα προς την Καλαμαριά. Το «Χάλαρο» στην Σοφούλη 71 έχει εξελιχτεί στο απόλυτο must των πεινασμένων Βορειοελλαδιτών, με gourmet προτάσεις και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Οι γαστρονομικές «περιπλανήσεις» στα ταβερνάκια της Άνω Πόλης για πανοραμική θέα και νόστιμα θαλασσινά, αλλά και τα παραδοσιακά μαγαζιά στην πλατεία Άθωνος και στα αναγεννημένα Λαδάδικα είναι πάντα στην λίστα του καλοφαγά που λαχταρά μεζέδες με άρωμα Θεσσαλονίκης.

Στη Σαλονίκη… ως τα ξημερώματα
Βραδιάζει, και η πόλη όπου φυσάει ο Βαρδάρης ζωντανεύει ακόμη περισσότερο, καθώς αυτή την ώρα ξυπνούν οι χιλιάδες φοιτητές της Θεσσαλονίκης. Κάτι άλλαξε, όμως, την τελευταία χρονιά στις συνήθειες των «ορδών» της διασκέδασης. Η περιοχή της οδού Συγγρού και της Βαλαωρίτου έγινε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο παράδεισος της εναλλακτικής νεολαίας της πόλης. Από αυτί σε αυτί, τα νέα διαδόθηκαν και οι μπυραρίες και τα bar στα στενά που άλλοτε στέγαζαν μια ακμάζουσα αγορά, πολλαπλασιάστηκαν σαν αμοιβάδες, μεταμορφώνοντας την παλιά γειτονιά σε «Γκάζι» της Θεσσαλονίκης.

Η «Παπαρούνα», το «Partisan», το «Κρυφτό», το «Elvis», το «Rock’n’Rolla» και οι «Τέσσερις Εποχές» είναι λίγα μόνο από τα στέκια της περιοχής, όπου απαγορεύεται το κιριλέ ντύσιμο, τα τακούνια και η ανία, και επιβάλλεται η μπύρα και η καλή διάθεση.

Αγαπημένη στάση της περιοχής τα τελευταία δύο χρόνια, το «.ES». Η κρυμμένη όαση στην αρχή της οδού Φράγκων με τον μικρό αλλά θαυματουργό κήπο του, αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει στην Ισπανία. Με υπέροχα κρασιά, βραδιές tapas και μουσικές που «φλερτάρουν» με την Ιβηρική χερσόνησο, το «punto ES» έχει αποκτήσει φανατικό κοινό, που απαίτησε την δημιουργία ακόμη και διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού με το μελωδικό latin/jazz soundtrack του μαγαζιού. Η διασκέδαση «α λα .GR», με αέρα «α λά .ES» θα σας κοστίσει περίπου 5-7 ευρώ για ένα ποτήρι κρασί και 20-25 ευρώ για «μπουκιές» Ισπανίας.

Επειδή, όμως, ένα Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη δεν είναι ποτέ αρκετό, πίνουμε τον τελευταίο μας καφέ στην Ζεύξιδος ή ένα πρόχειρο ουζάκι στο Μπιτ Παζάρ και αποχαιρετούμε την -κατά το κλισέ- "πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας", με την υπόσχεση να αρπάξουμε την επόμενη ευκαιρία για να επιστρέψουμε. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον προσεχή Νοέμβρη μας κλείνει το μάτι από τώρα…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v