Les Combattants: Απολαυστική γαλλική κομεντί

Ένα ειδύλλιο που εκτυλίσσεται στη γαλλική επαρχία σκηνοθετεί με χιούμορ, ρυθμό και απολαυστικές ερμηνείες ο πρωτοεμφανιζόμενος γάλλος σκηνοθέτης Τομά Καγιέ.
Les Combattants: Απολαυστική γαλλική κομεντί
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Ο Τομά Καγιέ είχε μόλις δύο ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό του πριν βρεθεί στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις περσινές Κάννες, όπου εντυπωσίασε με την πρώτη του “μεγάλη” κινηματογραφική απόπειρα, τη νεανική ρομαντική κομεντί “Les Combattants”. Με ένα σενάριο φαινομενικά αντισυμβατικό, μπολιασμένο όμως με τις κατάλληλες συμβάσεις, και ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο, ο πρωτοεμφανιζόμενος δημιουργός μας χαρίζει ένα φιλμ φτιαγμένο για να μας καθηλώσει και να μας φτιάξει τη διάθεση.

Η υπόθεση

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Αρνό πρέπει να περάσει το καλοκαίρι του μεταξύ οικογενειακής επιχείρησης και φίλων, αλλά και ν' αποφασίσει τι προσδοκίες έχει απ' τη ζωή μετά το σχολείο. Σε μια εκπαιδευτική εκδήλωση των ειδικών δυνάμεων γνωρίζει, με λάθος τρόπο, την Μαντλέν, μια κοπέλα τραχιά και ανταγωνιστική σε βαθμό υπερβολής. Λίγες μέρες αργότερα την ξανασυναντά στη δουλειά του και το ενδιαφέρον του γι' αυτήν αναζωπυρώνεται. Όταν εκείνη αποφασίζει να γραφτεί στο καλοκαιρινό καμπ των πεζοναυτών, ο Αρνό δε διστάζει να την ακολουθήσει...



Η κριτική

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους δουλειά, ο Τομά Καγιέ επιλέγει ένα είδος αβανταδόρικο και αρκετά “γαλλικό”, κατά κάποιον τρόπο. Θέλω να πω ότι η νεανική ρομαντική κομεντί, εκείνη που σκιαγραφεί τα καλοκαιρινά ερωτικά σκιρτήματα, αλλά και τις μετεφηβικές ανησυχίες λίγο πριν την ενηλικίωση και όσα αυτή συνεπάγεται, έχει τύχει εξαιρετικής αντιμετώπισης απ' το γαλλικό σινεμά διαμέσου των πιο πρόσφατων δεκαετιών της ύπαρξής του. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Καγιέ συνεχίζει μια άτυπη παράδοση με επιτυχία και βάζει το όνομά του στη νοητή λίστα με τους πλέον ελπιδοφόρους νέους δημιουργούς.

Το σκηνικό του Καγιέ είναι η παραθαλάσσια γαλλική επαρχία, μια κωμόπολη όπου ένας νέος δεν έχει και πολλά να κάνει, αλλά που το καλοκαίρι, μπορεί απλώς να περνά καλά απολαμβάνοντας τη θάλασσα και την ξέγνοιαστη νυχτερινή ζωή, που ζωντανεύει απ' τους κάθε λογής επισκέπτες.

Εκεί τοποθετεί έναν νεαρό που καλείται να αντιμετωπίσει πολλές και ραγδαίες αλλαγές μαζί, το θάνατο του πατέρα του, την υποχρέωση να συνδράμει τον αδερφό του στη λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης και την πίεση να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή του πριν βαλτώσει σε μια κατάσταση που ήδη έχει αρχίσει να του επιβάλλεται. Απέναντί του, φέρνει μια κοπέλα που δε μοιάζει να έχει πραγματικά προβλήματα κι έτσι επινοεί κάποια για να διοχετεύσει το στρες που την έχει κυριεύσει. Στην πρώτη τους, ατυχή συνάντηση, ο Αρνό αιφνιδιάζεται απ' τη Μαντλέν και κάνει κάτι που δεν είναι του χαρακτήρα του. Τις επόμενες φορές, αρχίζει να την παρατηρεί και η εκκεντρική της συμπεριφορά μοιάζει να τον γοητεύει όσο και το καλογυμνασμένο, νεανικό κορμί της.

Αναμενόμενα σε μια ταινία αυτού του είδους, μεγάλο βάρος πέφτει πάντα στο πρωταγωνιστικό δίδυμο, στο ζευγάρι που θα κληθεί να δώσει σάρκα και οστά στο ειδύλλιο του σεναρίου και να βρει επί της οθόνης τη χημεία εκείνη που θα κάνει το θεατή να αποζητά την ευτυχή εξέλιξη.

Δίπλα στην, γνωστή πλέον για τις ερμηνευτικές τις ικανότητες, Αντέλ Ενέλ, ο Καγιέ επιλέγει τον Κεβάν Αζαΐς κι εκείνος τον δικαιώνει πανηγυρικά. Ο νεαρός που ερμηνεύει τον Αρνό, αποδίδει εξαιρετικά τον χαρακτήρα του, είναι επί της οθόνης το ήρεμο αντίβαρο στην υπερκινητικότητα της Μαντλέν και, σταδιακά, ο κυματοθραύστης για τα ξεσπάσματα της ενέργειας που κρατά συμπιεσμένη μέσα της. Η Ενέλ, επιτυγχάνει να εμψυχώσει εξαιρετικά τις αντιφάσεις της κοπέλας και να την κάνει να φαίνεται ενδιαφέρουσα όσο κι ερωτεύσιμη, παρά την αντικοινωνική, “επιθετικά” εσωστρεφή της φύση. Κι έτσι, οι δυο τους μοιάζουν τελικά φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον.

Ο Καγιέ αφηγείται το ειδύλλιο του Αρνό και της Μαντλέν με χιούμορ, ευαισθησία και μια άψογη αίσθηση του ρυθμού και των εναλλαγών των συναισθημάτων. Ξέρει τις συνταγές και όποτε το θεωρεί απαραίτητο τις ενσωματώνει στο, κατά τ' άλλα, αρκετά πρωτότυπο σενάριό του, από άποψη σκηνικού και χαρακτήρων τουλάχιστον. Το πολύ όμορφο πακέτο του, συμπληρώνουν η εξαιρετική φωτογραφία, αλλά και η υπέροχη ηλεκτρονική μουσική που δένει “ατμοσφαιρικά” με τις σκηνές που εξελίσσονται στην άγρια φύση.

Το “Les Combattants” είναι μια απολαυστική ταινία.

Βγαίνουν ακόμη:
Η ταινία επιστημονικής φαντασίας “Vice”, η ταινία τρόμου “Demonic”, το δράμα
εποχής “A Promise” και το ντοκιμαντέρ “Awake: The Life of Yogananda”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v