Ο Τσάρλι Τσάπλιν μέσα από τα λόγια του

Μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές φιγούρες όλων των εποχών γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτή στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν μέσα από τα λόγια του

Η ζωή σε περιγελά όταν είσαι δυστυχισμένος. Η ζωή σου χαμογελά όταν είσαι ευτυχισμένος. Αλλά η ζωή σου υποκλίνεται όταν κάνεις άλλους ευτυχισμένους.

Το βασικό γνώρισμα του μεγάλου ηθοποιού είναι ότι του αρέσει πολύ ο εαυτός του όταν παίζει έναν ρόλο. Το μόνο που χρειάζομαι για να κάνω μια κωμωδία είναι ένα πάρκο, ένας αστυνόμος και ένα ωραίο κορίτσι.

Αυτός ο κόσμος είναι αμείλικτος και πρέπει να είναι κανείς αμείλικτος για να αντεπεξέλθει. Αυτό είναι το πρόβλημα με τον κόσμο. Όλοι σιχαινόμαστε τους εαυτούς μας.

Τα ναρκωτικά είναι καλά για να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο πλούσια, ώστε δεν αξίζει να ξεφεύγεις απ’ αυτήν.

Ο πόνος μου μπορεί ίσως να γίνει αφορμή για να γελάσει κάποιος, αλλά το γέλιο μου δεν πρέπει να γίνει ποτέ αιτία για να πονέσει κάποιος. Έχω πολλά βάσανα στη ζωή μου. Αλλά τα χείλη μου δεν το ξέρουν αυτό. Εξακολουθούν να χαμογελάνε.

Παραμένω πάντα το ίδιο πράγμα: ένας παλιάτσος. Και αυτό με τοποθετεί σε πολύ ανώτερο επίπεδο από οποιονδήποτε πολιτικό.

Πηγαίνοντας στην γκαρνταρόμπα του θεάτρου σκέφτηκα να ντυθώ με ένα φαρδύ παντελόνι , μεγάλα παπούτσια, με μπαστούνι και μικρό ημίψηλο καπέλο. Ήθελα να είναι όλα εντελώς αντίθετα μεταξύ τους … το παντελόνι φαρδύ, το φράκο στενό , το καπέλο μικρό, και τα παπούτσια πελώρια. Δεν είχα αποφασίσει αν θα ήμουν γέρος, ή νέος , όταν όμως θυμήθηκα ότι ο Σένετ περίμενε ότι θα ήμουν πολύ μεγαλύτερος , πρόσθεσα ένα μικρό μουστάκι , το οποίο έκρινα ότι θα μου πρόσθετε χρόνια χωρίς να κρύβει την έκφραση μου. Δεν είχα ιδέα για τον χαρακτήρα. Καθώς όμως ντυνόμουν, τα ρούχα και το βάψιμο με έκαναν να νιώσω τι άνθρωπος ήταν. Άρχιζα να τον γνωρίζω και καθώς βάδιζα προς την σκηνή η γέννηση του ολοκληρώθηκε.

Είναι εύκολο να κρίνεις. Δεν είναι τόσο εύκολο να κατανοήσεις. Και θεωρώ ότι η τέχνη υπάρχει μεταξύ άλλων και για να προωθήσει την κατανόηση. Επιπλέον, πιστεύω ότι εάν οδηγήσεις το κοινό προς αυτήν την κατανόηση, όχι μέσω του νοήματος, αλλά μέσω των συναισθημάτων τους, τότε θα τους προσφέρεις γνήσια ψυχαγωγία. Και αυτό είναι αυτό που θέλουν.

Μη φοβάστε το άγνωστο επειδή, ακόμα κι όταν περιπλανώνται μέσα στο χάος, οι πλανήτες είναι από τη φύση τους αστέρια. Η ζωή είναι ωραία όταν δεν τη φοβάσαι. Τα μόνο που χρειάζεσαι είναι θάρρος, φαντασία... και λίγα λεφτά. Άλλωστε τίποτα δεν είναι μόνιμο σ’ αυτόν τον διεστραμμένο κόσμο, ούτε καν τα βάσανά μας.

Έχω πολλά βάσανα στη ζωή μου. Αλλά τα χείλη μου δεν το ξέρουν αυτό. Εξακολουθούν να χαμογελάνε. Ο πόνος μου μπορεί ίσως να γίνει αφορμή για να γελάσει κάποιος, αλλά το γέλιο μου δεν πρέπει να γίνει ποτέ αιτία για να πονέσει κάποιος.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v