5 χωριά της Φθιώτιδας που αξίζει να επισκεφθείς

Πήραμε τη βαλιτσούλα μας και ξεκινήσαμε για village hopping στη Φθιώτιδα, συναντώντας όμορφα χωριουδάκια που πρέπει να πιάσει το ταξιδιωτικό ραντάρ σου.

5 χωριά της Φθιώτιδας που αξίζει να επισκεφθείς

Όπως πιθανόν να έχεις καταλάβει πάντοτε βρισκόμαστε στις επάλξεις για εκδρομές, κοντινά ταξιδάκια και village-hopping σε κάθε ελληνική γωνιά. Έτσι λοιπόν και τώρα, στριμώξαμε λίγα πραγματάκια σε μια βαλιτσούλα και ξεκινήσαμε προς Φθιώτιδα μεριά με σκοπό να βρούμε τα 5 ομορφότερα χωριουδάκια της περιοχής. Ε, λοιπόν τα βρήκαμε και σου τα παρουσιάζουμε σε μια μίνι ταξιδιωτική λίστα ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθείς στα πέριξ της Λαμίας να ξέρεις και να κινηθείς αναλόγως. 

Παύλιανη

Βρίσκεται στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού Οίτης και γύρω της συναντιούνται τα Βαρδούσια με την Οίτη και την Γκιώνα, φτιάχνοντας ένα υπέροχο ορεινό σκηνικό, το οποίο θα εκτιμήσεις ιδιαίτερα αν είσαι και λάτρης της πεζοπορίας. Το χωριό είναι πανέμορφο με γραφικά πετρόχτιστα σπιτάκια και καμινάδες, που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από νατουραλιστικό πίνακα, που αποθεώνει τη μάνα φύση.

Η φήμη του φυσικού Πάρκου Αναψυχής στις πηγές του Aσωπού δικαιολογημένα ξεπερνά το όνομά του, ενώ τα ταγκαρίσματα –και τα hashtags-στα social media και δη στο Instagram και στο ΤikTok, πέφτουν με ρυθμό πολυβόλου.

Οι επισκέπτες μένουν θαμπωμένοι από την ομορφιά του μαγευτικού μονοπατιού του Πάρκου, στο οποίο αντανακλούν τα χρώματα των αιωνόβιων δέντρων και των  καταπράσινων νερών, που ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο το φυσικό τοπίο.  Μπορείς να μείνεις σε αυτό το υπέροχο σπίτι με θέα και κήπο δίνοντας 94€ τη βραδιά για ένα δίκλινο.

Περισσότερα για την Παύλιανη εδώ 

Υπάτη

Όταν φτάσεις στην Υπάτη μαγεύεσαι από τη φυσική ομορφιά της, τις βυζαντινές Εκκλησίες, τις κρήνες, τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες της. Το μάτι σου χάνεται στα πλανεμένα μονοπάτια, όπου οι μάγισσες και οι νεράιδες σε προσκαλούν, αφού κάθε της γωνιά αγκαλιάζει ένας μύθος ή ένας λαϊκός θρύλος που συνδέεται παντοτινά με την σπουδαία ιστορία της. Η ρεματιά της Αγίας Κυριακής είναι ένα τοπίο ανυπέρβλητο σε ομορφιά και χάρη. Αντίστοιχα στη singhtseeing λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα ξεχωρίζει ο καταρράκτης της, με το μύλο της οικογένειας Ματσούκα, μοναδικό τοπίο σε ολόκληρη την Φθιώτιδα.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου εντυπωσιάζει όχι μόνο τους πιστούς αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής, όπως αντίστοιχα και το καμάρι της περιοχής το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο -αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας για τους μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενο- που δεν πρέπει να λείψει από την επισκέψιμη λίστα σου όπως και το Βυζαντινό Μουσείο της Υπάτης. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα ταβερνάκια του χωριού και δη στο Χάνι του Ζιάκα αλλά και στα θερμά λουτρά που χάρη στις ιαματικές πηγές τους, γεμίζουν με κόσμο σχεδόν όλο τον χρόνο. Μπορείς να μείνεις στο Ermis στα Λουτρά Υπάτης με το κόστος του δίκλινου δωματίου στα 50€ ανά διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Δίβρη

Πάμε τώρα στην ορεινή Φθιώτιδα για να σου παρουσιάσουμε ένα πεντάμορφο χωριουδάκι που είναι πνιγμένο στο πράσινο. Η Δίβρη με την ιδιαίτερα άγρια φυσική ομορφιά της, με τους βραχότοπους και τα φαράγγια της, έχει θέα την κοιλάδα του Σπερχειού, τη Λαμία και τα γύρω βουνά, Καλλίδρομο, Παρνασσό, Γκιόνα, Οίτη, Οξιά και Βελούχι, πίσω από το οποίο χάνεται ο ήλιος στο καλοκαιρινό  ηλιοβασίλεμα. Πετρόχτιστα σπιτάκια ολούθε, δίνουν τη δικιά τους χρωματιστή νότα στο πράσινο που κυριαρχεί και σκεπάζει όλο τον χώρο ως εκεί που φτάνει το μάτι σου.

Oι λάτρεις της πεζοπορίας θα ενθουσιαστούν από τα μονοπάτια και τις διαδρομές που θα συναντήσουν στα πέριξ του χωριού. Απαραίτητη είναι η στάση στο Λαογραφικό Μουσείο το χωριού, που αποκαλύπτει πολλές πτυχές της ιστορίας του ενώ αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο πολιτιστικός σύλλογος των Διβριωτών είναι από τους πλέον ενεργούς όλης της Φθιώτιδας διοργανώνοντας πολλές εκδηλώσεις και δράσεις στη Δίβρη.

Μαυρίλο

Το Μαυρίλο είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 920 μέτρων το οποίο βρίσκεται στην πλαγιά του Βελουχιού κι αποτελεί ένα υπέροχο κρυμμένο ταξιδιωτικό μυστικό που αξίζει να ανακαλύψεις την επόμενη φορά που θα βρεθείς στα πέριξ της Λαμίας η του Καρπενησίου (αφού απέχει περί τα 45 λεπτά από εκεί). Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό καταπράσινο καστανοχώρι στην καρδιά της Ρούμελης, που θα ενθουσιάσει όλους όσους αναζητούν ένα διάλειμμα από την νεφοκαπνισμένη και πολύβουη μεγαλούπολη. Ο διατηρημένος μπαρουτόμυλος του χωριού βρίσκεται στην κορυφή της sightseeing λίστας όπως αντίστοιχα και ο ναός του Αγίου Δημητρίου που στέκει αγέρωχος από το 1728. Περιδιαβαίνοντας το χωριό θα συναντήσεις μπόλικα δασικά μονοπάτια που αξίζει να περπατήσεις, τοξωτά γεφύρια, πηγές και πανέμορφα ηλιοβασιλέματα.

Αγία Μαρίνα Στυλίδας

Μεταξύ Στυλίδας και Λαμίας θα βρεις ένα μικρό ψαροχώρι, που τις παλιότερες δεκαετίες έσφυζε από ζωή αφού στην παραλία της περιοχής απολάμβαναν τα μπάνια τους οι Λαμιώτες. Η Αγία Μαρίνα μπορεί να μην ζει τις δόξες του παρελθόντος, ωστόσο κρατά την διακριτική γοητεία της και την άγρια ομορφιά της όχι μόνο τους θερινή αλλά και την χειμερινή περίοδο. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Μαρίνας είναι ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός και η γέφυρα μεταφόρτωσης των μεταλλευμάτων από τα μεταλλεία του Δομοκού σε φορτηγά πλοία.

Όταν βρεθείς στην παραλία της τις εντυπώσεις θα κλέψει το σχεδόν εγκαταλελειμμένο γεφυράκι που φτάνει καταμεσής της θάλασσας, ενθουσιάζοντας τους επισκέπτες της περιοχής. Επί της παραλίας υπάρχουν εξαιρετικά ψαροταβερνάκια με αυτό του Καρανίκα να ξεχωρίζει, ενώ η μικρή μαρίνα με τα καϊκάκια σίγουρα θα αγαλλιάσει την ψυχούλα σου, όσο πέφτει το φως της ημέρας και πάμε για το απόγευμα. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v