Ξέρεις πόσο ωραία είναι η Κρήτη τον Μάιο;

Στα Χανιά και το Λασίθι, τον Μάιο έχουμε ταξίδι… για τις πρώτες βουτιές, τις ανοιξιάτικες βόλτες, τα ονειρεμένα φαγοπότια, και όλα αυτά σε εξαιρετικές τιμές.

Ξέρεις πόσο ωραία είναι η Κρήτη τον Μάιο;

Ένας από τους βασικούς λόγους που αγαπάμε την Κρήτη είναι η παρατεταμένη της σαιζόν, το γεγονός ότι ο Μάιος μοιάζει πολύ με Ιούλιο, απλά χωρίς τα πλήθη και χωρίς τις τσιμπημένες τιμές της high season. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό: Οι λουλουδιασμένες διαδρομές στα φαράγγια της, οι φαντασμαγορικές παραλίες στις οποίες δεν θα τη βγάλεις ημιλιπόθυμος/η στους 50 βαθμούς υπό σκιάν, και το συγκλονιστικό φαγητό που γίνεται ακόμα συγκλονιστικότερο χάρη στην εποχικότητα των υλικών. Και αν αυτές οι γενικότητες δεν σε πείθουν, έχουμε δύο σενάρια μαγιάτικων εξορμήσεων εκεί στο νότο που σίγουρα θα το κάνουν.

Μαγιάτικη Κρήτη #1: Το Λασίθι

Πολύς κόσμος θα σου πει πως το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης είναι και το πιο αυθεντικό… κι εμείς εδώ είμαστε αντικειμενικοί, θέση δεν θα πάρουμε, αλλά δεν θα διαφωνήσουμε κιόλας. Ξεκινάμε από τον κοσμοπολίτικο Άγιο Νικόλαο, που είναι ό,τι πρέπει για τις παραθαλάσσιες (και παραλίμνιες) βόλτες σου και τα πρώτα ουζάκια πλάι στο κύμα, και συνεχίζουμε στο κουκλίστικο χωριό που λέγεται Κριτσά, ένα τέταρτο μακριά του, για να δοκιμάσουμε χειροποίητα αμυγδαλωτά και θεϊκές πίτες στον Συνεταιρισμό Γυναικών Κριτσάς, και παραδοσιακή κρητική κουζίνα στο γαστροκαφενείο Ξαθέρι, στο διπλανό χωριό που λέγεται Κρούστας. Την πρώτη βουτιά της χρονιάς θα την κάνεις στην υπέροχη Κολοκύθα, λίγο έξω από την Ελούντα, πριν πάρεις τον δρόμο για την Αρχαία Λατώ, έναν υπέροχο αρχαιολογικό χώρο με μοναδική θέα στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα - Στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης έχει ακόμα καλοκαίρι 

Αν βέβαια έχεις περισσότερες μέρες στη διάθεσή σου, το Λασίθι προσφέρεται και για ένα καταπληκτικό, μαγιάτικο road trip, που μετά τον Άγιο Νικόλαο θα συνεχίσει προς τη Σητεία και το μοναδικό Γεωπάρκο της, πριν ανηφορίσει στο λουλουδιασμένο αυτή την εποχή Οροπέδιο Λασιθίου. Το αυτοκίνητο θα το απαρνηθείς πολλές φορές εδώ, πρωτίστως για να περπατήσεις φαράγγια παραμυθένια, όπως αυτό του Ρίχτη στον βορρά ή του Ζάκρου στα ανατολικά, περνώντας μέσα από την μινωική νεκρόπολη η οποία του έχει χαρίσει το στοιχειωτικό προσωνύμιο Φαράγγι των Νεκρών. Στα «οπωσδήποτε» των παραλιών για τις μαγιάτικες βουτιές σου θα σημειώσεις (κατά σειρά υποκειμενικής προτίμησης) την Μαζιδά Άμμο στον βαθύ νότο του Λασιθίου, την Ερημούπολη πολύ κοντά στο Βάι, και το Βούλισμα, με τα απολύτως τιρκουάζ νερά του και την ανοιχτόχρωμη άμμο, στην βόρεια ακτή του νομού. Ε, και αφου θα έχεις φτάσει μέχρι εκεί είναι κρίμα να μην βγεις και λίγο έξω από τη Σητεία, για να ανέβεις μέχρι την Ρούσσα Εκκλησιά και να φας σε μια από τις ωραιότερες ταβέρνες τση Κρήτης όλης, με την απίστευτη θέα. 

Διαβάστε περισσότερα - Το Λασίθι δεν είναι η Κρήτη που έχεις συνηθίσει 

Πώς θα πας εκεί: Με πτήση της Volotea στο Ηράκλειο, από μόλις 75€ πήγαινε-έλα τον Μάιο, και από εκεί σε μια ωρίτσα στον Άγιο Νικόλαο με το ΚΤΕΛ (7€ one way).

Οι τιμές των δωματίων τον Μάιο τι λένε; Από 47€ ξεκινά ένα δίκλινο στον Άγιο Νικόλαο, στο Victoria Hotel, από 42€ στη Σητεία, στο Sergios Apartment, από 51€ στον Ξερόκαμπο, στο Akti Rooms

Μαγιάτικη Κρήτη #2: Τα Χανιά

Ο αδιαφιλονίκητος σούπερ σταρ της Κρήτης, η πόλη (και ο νομός) με τα χίλια πρόσωπα, το σημείο μηδέν από το οποίο ξεκινούν και στο οποίο καταλήγουν όλοι οι πρωτάρηδες στο νησί. Και πώς να γίνει αλλιώς; Η παλιά πόλη των Χανίων είναι ένα πολύχρωμο χάρμα οφθαλμών, το ενετικό λιμάνι με τον φάρο του ιδανικό σημείο για να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα, τα ταβερνάκια της πόλης ό,τι πρέπει για να φας το βάρος σου σε χανιώτικα μπουρέκια και να το πιείς σε τσικουδιές. Για τις πρώτες σου βουτιές, στα πέριξ θα βρεις μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας: το Ελαφονήσι κλέβει την παράσταση με τα (πολύ) ρηχά, διάφανα νερά του και την απολύτως ροζ άμμο του η οποία ελπίζουμε κι ευχόμαστε πως τον Μάιο δεν θα έχει καταληφθεί ακόμα από ξαπλώστρες σε κάθε χιλιοστό της. Ο δε Μπάλος προσθέτει λίγη αίσθηση ροβινσωνικής ανακάλυψης στο εξωτικό σκηνικό του, ενώ αν βαριέσαι να οδηγείς οι παραλίες γύρω από τα Χανιά έχουν χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Διαβάστε περισσότερα - Τα Χανιά είναι έρωτας! 

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα, πολύ σημαντικός λόγος να βρεθείς στον νομό Χανίων τον Μάιο: Το Φαράγγι της Σαμαριάς, το όνειρο κάθε πεζοπόρου που σέβεται τα μποτάκια του. Τα 18 χιλιόμετρα του επικότερου φαραγγιού της Ελλάδας είναι αυτή την εποχή πολύ πιο άνετα χωρίς τον καλοκαιρινό ήλιο να σε βαράει κατακούτελα, για να μην αναφέρουμε το ίδιο το τοπίο που είναι, όπως όλα την άνοιξη, στα ομορφότερά του. Βαθιές, επιβλητικές χαράδρες, πηγές με τρεχούμενα νερά και ειδυλλιακές ρεματιές συναποτελούν το φαντασμαγορικό σκηνικό, που καταλήγει σε μια αναζωογονητική βουτιά στα νερά του Λιβυκού, στην παραλία της Αγίας Ρούμελης, απ’ όπου σε μαζεύει κατάκοπο αλλά πανευτυχή το καραβάκι που θα σε γυρίσει στη Σούγια, στη Χώρα Σφακίων ή στην Παλαιόχωρα. Για το σύνολο της διαδρομής, θα υπολογίσεις το λιγότερο έξι ώρες.

Πώς θα πας εκεί: Με πτήση της Aegean, από 114€ πήγαινε-έλα τον Μάιο, ή με πλοίο της ΑΝΕΚ, από 98€ πήγαινε-έλα.

Οι τιμές των δωματίων τον Μάιο τι λένε; Από 47€ βρήκαμε δίκλινα στην Παλιά Πόλη των Χανίων, στο Rooms 47 και το Room 25 και από 61€ στο Ενετικό, επίσης στην Παλιά Πόλη. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v