Στα χωριά της Ηπείρου… θα 'ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη

Στα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα και τα Μαστοροχώρια, η άνοιξη λουλουδιάζει τα τοπία και μας βάζει σε πειρασμό για άλλη μια εκδρομή.

Στα χωριά της Ηπείρου… θα ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη

Όχι ότι δεν είναι υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά την άνοιξη η Ήπειρος γίνεται πραγματικά (ίσως και εξωπραγματικά) μαγική. Με τα φαντασμαγορικά τοπία της λουλουδιασμένα, και τις θερμοκρασίες ιδανικές για να ακολουθήσεις τα ειδυλλιακά μονοπάτια της μέσα σε φαράγγια, πλάι σε ποτάμια και πάνω από τοξωτά γεφύρια, δεν είναι να απορείς που η πρώτη εκδρομή που σκεφτήκαμε μετά την εαρινή ισημερία ήταν τα χωριά της.

Οι Καλαρρύτες, στα Τζουμέρκα

Διάσημο… σετάκι μαζί με το γειτονικό του Συρράκο, με το οποίο τους ενώνει ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια της Ηπείρου, οι Καλαρρύτες είναι ένα καρτποσταλικό, πετρόχτιστο χωριό που αγναντεύει από ψηλά την χαράδρα του Καλαρρύτικου, του ποταμού που του χάρισε το όνομά του. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια του κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε εξίσου πέτρινα σπιτάκια με τις ξύλινες πόρτες τους βαμμένες βαθυγάλαζες, όσο παράδοξο και αν μοιάζει αυτό για ένα (τόσο) ορεινό χωριό.

Στην σκεπασμένη από αιωνόβια πλατάνια πλατεία του χωριού, θα βρεις την Λαογραφική Συλλογή που αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη, και σχεδόν απέναντί της ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας, τον Άκανθο του Ναπολέοντα Ζάγκλη.

Η διαμονή: Ο Οικογενειακός Ξενώνας Ναπολέοντα Ζάγκλη διαθέτει πανέμορφα ρουστίκ δωμάτια στα 70€ το δίκλινο. 

Το Κεράσοβο, στον Σμόλικα

Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο που σχεδόν αγγίζει το χιλιόμετρο (στα 970 μέτρα, για να ακριβολογούμε) το Κεράσοβο μπορεί να βρίσκεται εκτός πεπατημένης, είναι όμως ένα από τα ομορφότερα ηπειρώτικα χωριά, και γι’ αυτό και μόνο θα άξιζε μια θέση στην ανοιξιάτικη λίστα μας. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό: Είναι και τα τέσσερα καταπληκτικά, και λουλουδιασμένα αυτή την εποχή, μονοπάτια του ένα εκ των οποίων καταλήγει στη θρυλική Δρακόλιμνη του Σμόλικα –ο οποίος τυγχάνει το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, σημειώστε οι λάτρεις των μικρών άσχετων πληροφοριών. Μοναδικά φυσικά τοπία, τοξωτά γεφύρια και κελαρυστά ρυάκια και ποτάμια αγκαλιάζουν το χωριό, που απλώνεται γύρω από μια πλατανοσκέπαστη πλατεία ό,τι πρέπει για τα πρώτα καφεδάκια της ημέρας.

Η διαμονή: Έναν και μοναδικό ξενώνα έχει το χωριό, με έντεκα απλά αλλά περιποιημένα δωμάτια οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 50€ το δίκλινο. Εναλλακτικά, μπορείς να μείνεις στη Σαμαρίνα, 22 χιλιόμετρα από το Κεράσοβο, όπου ο Ξενώνας Χώτος έχει συμπαθέστατα δίκλινα στα 43€ με πρωινό. 

Το Καπέσοβο, στα Ζαγοροχώρια

Ένα από τα κατά κοινή ομολογία ομορφότερα Ζαγοροχώρια, το Καπέσοβο ακροβατεί στο ιλιγγιώδες υψόμετρο των 1.100 μέτρων, στο Κεντρικό Ζαγόρι. Είναι το χωριό από το οποίο ξεκινά η ξακουστή Σκάλα του Βραδέτου (που αν είναι να περπατήσεις ένα μόνο μονοπάτι στη ζωή σου, ταπεινή μας γνώμη είναι πως πρέπει να ‘ναι αυτό) και κοντά στο οποίο βρίσκεται η θέση Μπελόη, ένα από τα δύο εντυπωσιακότερα παρατηρητήρια του μεγαλείου του φαραγγιού του Βίκου –το άλλο είναι κοντά στο Μονοδέντρι, και λέγεται Οξιά.

Το ίδιο το Καπέσοβο είναι ένα χάρμα οφθαλμών, με τα επιβλητικά αρχοντικά του και τα λιθόκτιστα καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανέβεις –η απότομη πλαγιά που φιλοξενεί το χωριό κάνει την ανάβαση πράγματι πρόκληση– σταματώντας κάθε λίγα μέτρα: Πότε για να θαυμάσεις μια εντυπωσιακή, πέτρινη εννοείται, εκκλησία, πότε για να αράξεις στην πανέμορφη πλατεία, πότε για να ξεστρατίσεις προς ένα ακόμη σημείο με θέα, από τα δεκάδες σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου.

Η διαμονή: Στα υπέροχα δωμάτια του Ξενώνα Θουκυδίδη (τηλ.: 697 9983798) ή του Μουσαφίρ Οντά (τηλ.: 26530 71727) από 90€ το δίκλινο. 

Η Πυρσόγιαννη, στα Μαστοροχώρια

Φωλιασμένη μέσα σε φουντωτά δάση οξιάς και σημύδας, η Πυρσόγιαννη είναι ίσως το γνωστότερο από τα Μαστοροχώρια, και το ιδανικό σημείο έναρξης για να γνωρίσεις την πιο ανέγγιχτη, αυθεντική γωνιά της Ηπείρου. Το Μουσείο των Ηπειρωτών Μαστόρων που στεγάζεται στο παλιό σχολείο (που χτίστηκε το 1926) θα σου μάθει τα πάντα για την Ιστορία αυτών εδώ των χωριών και τη γλώσσα που μιλούσαν οι ηπειρώτες μάστορες, τα περίφημα κουδαρίτικα. Μετά από δω, γραμμή για ντόπιο τσίπουρο και μεζεδάκια στον Τότο, στην πλατεία του χωριού, κι ύστερα στο ταβερνάκι του Ξενώνα Αρμολόι για τσιριβίρι, δηλαδή κουνέλι με καρύδια και σκόρδο, και αγριογούρουνο στιφάδο.

Διαβάστε περισσότερα - Μαστοροχώρια: Η Ήπειρος της πέτρας 

Η διαμονή: Στον υπέροχο Ξενώνα Αρμολόι, που έχει και το ομώνυμο ταβερνάκι, τα δωμάτια ξεκινούν από 60€ το δίκλινο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v