Ταβέρνες και εστιατόρια με δικά τους μποστάνια για να το ζήσεις χωριάτικα

Τα ψωμιά τους ζυμώνονται με αλεύρι από το χωράφι παραδίπλα, τα κρέατα είναι δικά τους, το ίδιο και τα ζαρζαβατικά. Εξοχικές ταβέρνες και εστιατορικές… φάρμες μάς ταΐζουν ωραία και χωριάτικα.

Ταβέρνες και εστιατόρια με δικά τους μποστάνια για να το ζήσεις χωριάτικα

Η πρώτη ύλη είναι το παν, και η φιλοσοφία farm to table ήτοι από το αγρόκτημα στο τραπέζι, αποκτά ολοένα και περισσότερους πιστούς καλοφαγάδες που θέλουν να ξέρουν τι είναι και, το κυριότερο, από πού είναι αυτό που τρώνε.

Κάποιες ταβέρνες το κρατάνε ακόμα αληθινό, διατηρούν τα δικά τους μποστάνια και χωράφια παραδίπλα και φέρνουν στο τραπέζι μας εκλεκτές πρώτες ύλες, εποχικά υλικά και ντόπια κρέατα.

Ψάξαμε και βρήκαμε μερικές από αυτές, και ξεχυθήκαμε στα λιβάδια της μάσας ωσάν σωστοί μερακλήδες.

Αγρόκτημα Ρεγκούκου

Αμυγδαλέζα, Σταμάτα, τηλ: 21 0621 7898

Στα περίχωρα της Σταμάτας, η οικογένεια Ρεγκούκου λειτουργεί εδώ και δεκαετίες αυτήν την χωριάτικη ταβέρνα, και σερβίρει στην καταπράσινη αυλή της πιάτα παραδοσιακά και ελληνικά, με υλικά ολόφρεσκα από το αγρόκτημά τους. Η ατμόσφαιρα θυμίζει εκδρομούλα στο χωριό, ενώ τα πάντα εδώ είναι σπιτικά και πεντανόστιμα: δοκίμασε οπωσδήποτε χοιρινή και μοσχαρίσια μπριζόλα, αφράτα κεφτεδάκια, κατσικάκι ριγανάτο, τυρόπιτα χειροποίητη, αρνάκι σούβλας, αρνίσια παϊδάκια, κοκορέτσι, τζατζίκι και τυροκαυτερή και φυσικά ολόφρεσκες σαλάτες με πρώτες ύλες από τοπ μποστάνι τους (χωριάτικη, χόρτα, βραστά λαχανικά και πάει λέγοντας). Για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί, υπολόγισε περί τα 20€ το άτομο.

Βασιλάκος

Λεωφ. Ειρήνης 4, Πολυδένδρι, τηλ: 2295 052317

Ποιότητα, ποσότητα, καλή πρώτη ύλη: τρεις αξίες που διέπουν τη λειτουργία εδώ και δεκαετίες (8 παρακαλούμε) αυτής της χωριάτικης ταβέρνας στο Πολυδένδρι και την έχουν κάνει τον απόλυτο προορισμό για οικονομική κρεατοφαγία. Κτηνοτρόφος και μυλωνάς, ο κ. Βασιλάκος αλέθει στον πετρόμυλο ζέα και μαυραγάνι για να φτιάξει λαχταριστά τυρόψωμα και αρβανίτικο καρβέλι, ενώ από την κτηνοτροφική του μονάδα βγαίνουν λαχταριστά κρεατικά σούβλας και σχάρας, όπως παϊδάκια προβατίνας, αρνάκι, κοντοσούβλι και κοκορέτσι, αλλά και μοσχαρίσιο συκώτι, σπαλομπριζόλα και ζουμερό μπιφτέκι με χειροποίητες τηγανιτές πατάτες. Α, και μη ξεχάσεις και το τζατζικάκι, για να γλιστράει το παϊδάκι καλύτερα, ναι; Λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο, με κρασί δικό τους.

Ραμνούς

Τέρμα Λεωφόρου Ραμνούντος, Αρχαιολογικός Χώρος, τηλ: 2294063670

Εδώ το πράγμα σοβαρεύει καθώς και αρχαιολογικό χώρο έχεις να δεις και φοβερά κρέατα και μεζεδάκια από εκλεκτές πρώτες ύλες να φας, στην οικογενειακή αυτή ταβέρνα την οποία τρέχει ήδη η τρίτη γενιά, παραμένοντας πιστή στις αξίες της πρώτης. Τα χωράφια στην πίσω μεριά δίνουν ολόφρεσκα ζαρζαβατικά για τις σαλάτες και τους μεζέδες, εκλεκτά κρέατα (αρνάκια, πρόβατα, κοκκόρια κ.α.), ακόμα και αλεύρι για το νοστιμότατο ψωμί και τις πίτες. Η προβατίνα σιγοψήνεται στη λαδόκολλα για ώρες, ώστε να λιώνει στο στόμα, ενώ τα τηγανητά παστουρμαδοπιτάρια και τυροπιτάρια είναι εξαιρετικά. Εδώ θα δοκιμάσεις και κόκορα με μακαρόνια, όπως και αρνάκι στη γάστρα με δενδρολίβανο. Για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί δικό τους, λογαριασμός στα 20€ το άτομο.

Το Περιβόλι στη Βάρη

Κυργίων 15, Βάρη, τηλ: 210 896 3 000

Ένα μικρό περιβόλι τεσσάρων στρεμάτων στο Χέρωμα Βάρης, το οποίο βασίζεται στη φιλοσοφία της περμακουλτούρας, δηλαδή της ιδέας του να σέβεσαι και να παρατηρείς τη φύση, σε υποδέχεται για επιμόρφωση, αλλά και εκλεκτές γεύσεις με τη φιλοσοφία Farm-to-Table. Στον κατάλογο θα βρεις σαλάτες με εποχικά υλικά από το μποστάνι τους, όπως πρασινάδες με αχλάδι και κόπα Κέρκυρας, μπουράτα Κερκίνης, πίτα ημέρας ζυμωτή, και πατατοκεφτέδες “περιβολίσιους”, ενώ τα κρεατικά τους έρχονται από μικρούς παραγωγούς και περιλαμβάνουν ψαρονέφρι στο βούτυρο με φασκόμηλο, φιλέτο πρόβειο στη σχάρα, κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες, μπιφτεκάκια σχάρας με σπιτική μαγιονέζα και συκώτι λαδορίγανη με πιλάφι. Σερβίρουν και ωραιότατα πιάτα ημέρας, ενώ για ένα πλήρες γεύμα με βιολογικό κρασί, ο λογαριασμός θα έρθει στα 25-30€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v