5 πόλεις της Ευρώπης που είναι αξέχαστες τον Μάιο

Η Λυών, η Λισαβόνα, η Μάλαγα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που η άνοιξη τους πάει πολύ… και το μόνο που τους λείπει είσαι εσύ εκεί.

5 πόλεις της Ευρώπης που είναι αξέχαστες τον Μάιο

Λίγο πριν το καλοκαίρι αρχίσει να μας σπρώχνει προς τις παραλίες των ελληνικών νησιών, βάζοντάς μας να ξεχάσουμε οτιδήποτε άλλο, λοξοκοιτάμε προς την Ευρώπη και ονειρευόμαστε ανοιξιάτικα ταξίδια που δεν θα μας κοστίσουν ακριβά. Να, σαν τα παρακάτω.

Η Λυών, στη Γαλλία

Η πατρίδα του κινηματογράφου, που γέννησε και ανέθρεψε τους εφευρέτες τους, αδελφούς Lumiere οι οποίοι έστησαν σε ένα καφενείο την πρώτη προβολή στον πλανήτη. Η πατρίδα επίσης της παιδικής μας λογοτεχνίας: Εδώ γεννήθηκε και έζησε ο συγγραφέας του Μικρού Πρίγκηπα. Πέρα την Ιστορία της, η Λυών είναι σήμερα μια ολοζώντανη πόλη που ισορροπεί στις όχθες δύο ποταμών, με ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο βγαλμένο από εικονογράφηση παραμυθιού. Έχει, επίσης, μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή που δεν θα σου κοστίσει μια περιουσία (ακούς, Παρίσι;) και πολλές καλές προτάσεις νυχτερινής ζωής.

Διαβάστε περισσότερα - Τώρα είναι η ώρα να κλείσεις εισιτήρια για Λυών 

Πώς θα πας εκεί: Με απευθείας πτήσεις της Volotea, που ξεκινούν τον Μάιο από 85€ πήγαινε-έλα.

Το Ρότενμπουρκ, στη Γερμανία

Το έχεις δει να πρωταγωνιστεί σε όλες σχεδόν τις λίστες με τις «πιο παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης» και όχι άδικα: Ίσως η ωραιότερη μεσαιωνική πόλη της Βαυαρίας, το Ρότενμπουργκ έχει κατακτήσει παγκόσμια φήμη ως πρωταγωνιστικό σκηνικό σε ένα σωρό ταινίες, μεταξύ των οποίων το τελευταίο Χάρι Πόττερ. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, τα αιωνόβια κτίρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια του, οι γραφικές πλατείες, τα συντριβάνια και τα κάστρα του το κάνουν να μοιάζει βγαλμένο από σκηνικό παραμυθιού. Το κέντρο του διασχίζει η Ρομαντική Οδός, ένας από τους πιο φημισμένους για τη γραφικότητά τους δρόμους ολόκληρης της Γερμανίας.

 

Πώς θα πας εκεί: Με την Aegean ως τη Στουτγάρδη (από 183€ πήγαινε-έλα τον Μάιο) και από εκεί οδικώς σε μιάμιση ωρίτσα, ή με το τραίνο σε περίπου τρεις ώρες (από 24€ one way).

Το Βρότσλαβ, στην Πολωνία

Αυτή η πολύχρωμη ομορφιά που βλέπεις στην φωτογραφία, υπήρξε κάποτε –και κατά χρονολογική σειρά− κομμάτι της Βοημίας, της Ουγγαρίας, της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, της Πρωσίας και της Γερμανίας. Έγινε πολωνική το 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και είναι σήμερα μια υπέροχη πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, 130 γεφυριών και 12 νησιών –όλα τους στον ποταμό Όντρα που τη διασχίζει. Με εμφανείς τις επιρροές της Βοημίας, της Αυστρίας και της Πρωσίας ακόμα και σήμερα, το Βρότσλαβ είναι ο παράδεισος του λάτρη της αρχιτεκτονικής (ιδιαίτερα της γοτθικής) αλλά δεν θα απογοητεύσει στο ελάχιστο ούτε όσους ψάχνουν μια σύγχρονη, ενδιαφέρουσα πόλη με ζωντανή νυχτερινή σκηνή.

Πώς θα πας εκεί: Με απευθείας πτήσεις της Ryanair, από 110€ πήγαινε-έλα τον Μάιο.

Η Μάλαγα, στην Ισπανία

Η φωτεινή εξαίρεση του γνωστού ταξιδιωτικού κανόνα που λέει πως τα μεγάλα λιμάνια συνήθως δεν είναι όμορφες πόλεις, η Μάλαγα είναι γεμάτη χρώμα και Ιστορία που αποτυπώνεται σε ρωμαϊκά αμφιθέατρα, μαυριτανικά κάστρα και σούπερ ενδιαφέροντα μουσεία. Δεν εξαντλείται, όμως, στην Ιστορία της: Είναι επίσης φημισμένη για τη νυχτερινή ζωή και τη φανταστική κουζίνα της. Στο Μουσείο Πικάσο, στο κέντρο της πόλης, το διασημότερο παιδί του ισπανικού νότου μας συστήνεται από την αρχή, μέσα από περισσότερα από διακόσια έργα του, τα οποία κοσμούν τις αίθουσες του δημοφιλέστερου ίσως μουσείου της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μία ώρα έξω από τη Μάλαγα, το Caminito del Rey, ή Μονοπάτι του Βασιλιά, είναι μια φανταστική πεζοπορική διαδρομή τριών χιλιομέτρων μέσα σε φαράγγι, άλλοτε γνωστή ως «το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου», σήμερα ασφαλέστατη, και ό,τι πρέπει για τις ανοιξιάτικες εξορμήσεις σου.

Διαβάστε περισσότερα - Στην Ανδαλουσία θα ζήσεις τη μαγεία του ισπανικού νότου 

Πώς θα πας εκεί: Με απευθείας πτήσεις της Aegean, από 211€ τον Μάιο.

Η Λισαβόνα, στην Πορτογαλία

Δύσκολα θα βρεις άνθρωπο που πήγε Λισαβόνα και δεν τη λάτρεψε. Και είναι λογικό, καθότι η κουκλίστικη πορτογαλική πρωτεύουσα στην όχθη του Ατλαντικού, τα έχει όλα: Και γραφικές γειτονιές, και νοσταλγικά τραμ να ανεβοκατεβαίνουν τους επτά λόφους της, και κάστρα και λιμάνι-μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και παρατηρητήρια που αφήνουν το βλέμμα να περιπλανηθεί από την πόλη στον Ατλαντικό και πάλι πίσω. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Α ναι, και ασυναγώνιστη πορτογαλική κουζίνα, και τα ταρτάκια που καταβρόχθιζε η Μπέλα Μπάξτερ στο Poor Things, και ένα από τα ωραιότερα μπαρ του κόσμου να στεγάζεται σε ένα παλάτι του 18ου αιώνα. 

Διαβάστε περισσότερα - Η Λισαβόνα είναι έρωτας! 

Πώς θα πας εκεί: Με τις απευθείας πτήσεις που μόλις ξεκίνησε η EasyJet, ρίχνοντας επιτέλους τις τιμές που ήταν παραδοσιακά απαγορευτικές χωρίς λόγο κι αφορμή. Από 193€ ξεκινά πλέον το πήγαινε-έλα τον Μάιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v