Μήπως ήρθε η “ώρα” για smartwatch;

Τι τρέχει, επιτέλους, με τα «έξυπνα» ρολόγια; Τι παραπάνω προσφέρουν από ένα smartphone; Και ποια είναι τα καλύτερα της αγοράς αυτή τη στιγμή;
Μήπως ήρθε η “ώρα” για smartwatch;
του Χρήστου Τζώρτζη

Μεγάλοι κατασκευαστές τεχνολογίας όπως είναι για παράδειγμα η Apple και η Samsung, παραδοσιακοί “ωρολογοποιοί” όπως οι Tag Heuer και Fossil αλλά και αρκετές ανεξάρτητες εταιρίες όπως η Peeble, έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην παρουσίαση μοντέλων smartwatches.

Παρ’ όλο που τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες ενδεχομένως ποικίλουν, η βασική εργασία ενός έξυπνου ρολογιού, είναι να εμφανίζει χρήσιμες πληροφορίες από το smartphone στην οθόνη του (SMS, notifications κ.α.) – και όχι μόνο. Ορισμένα smartwatches μπορούν να λειτουργήσουν και αυτόνομα, αλλά τα περισσότερα είναι σχεδιασμένα να συνεργάζονται με κάποιο smartphone. Παράλληλα, δεν είναι λίγα το μοντέλα που έχουν ενσωματωμένες λειτουργίες “health-fitness”, όπως είναι το βηματόμετρο (pedometer), ή ο έλεγχος των καρδιακών παλμών (heart rate monitor).

Στη συνέχεια θα περιγράψουμε τις βασικότερες λειτουργίες των smartwatches επικεντρώνοντας σε ορισμένους αγοραστικούς παράγοντες-διλήμματα, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Συμβατότητα



Δεν είναι όλα τα smartwatches συμβατά με όλα τα λειτουργικά συστήματα των smartphones. Για παράδειγμα, η σειρά της Pebble όσο και η σειρά Alcatel OneTouch, χρησιμοποιούν “δικά τους” λειτουργικά συστήματα, τα οποία όμως είναι συμβατά τόσο με το Android, όσο και με το iOS.

Σε γενικές γραμμές, τα Android smartwatches εταιριών όπως είναι η Samsung, η LG και η Huawei, είναι συμβατά με την έκδοση 4.3 (ή μεγαλύτερη) του λειτουργικού συστήματος της Google. Για να ελέγξετε αν το smartphone σας είναι συμβατό με Android smartwatches, μπορείτε να επισκεφτείτε μέσα από τη φορητή συσκευή σας τη διεύθυνση g.co/WearCheck. Παράλληλα, ορισμένα Android smartwatches λειτουργούν κανονικά με το iPhone, με ορισμένες όμως λειτουργίες απενεργοποιημένες.

Όσον αφορά το Apple Watch, είναι συμβατό όπως αναμενόταν, μόνο με το iPhone. Το έξυπνο ρολόι της Apple, διαθέτει λειτουργία ελέγχου του iPhone μέσω notifications, αλλά εστιάζει περισσότερο στο κομμάτι του Fitness και των social media. Σε γενικές γραμμές δε θα πρέπει να αγοράσετε κάποιο smartwatch, αν δε βεβαιωθείτε πρώτα ότι θα “παίξει” με το τηλέφωνό σας.

Τύπος οθόνης



Τα περισσότερα smartwatches ενσωματώνουν έγχρωμη οθόνη τύπου LCD ή AMOLED, αλλά κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα ορισμένα Pebble, οθόνη τύπου E Ink ή e-paper. Οι οθόνες τύπου e-paper οι οποίες μπορεί να είναι έγχρωμες ή μονόχρωμες, “διαβάζονται” πιο εύκολα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ έχουν και λιγότερη κατανάλωση.

Στον αντίποδα, smartwatches όπως για παράδειγμα το Apple Watch σας επιτρέπουν να βλέπετε φωτογραφίες και εφαρμογές χρησιμοποιώντας πολλά χρώματα. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά, η κατανάλωση της μπαταρίας είναι μεγαλύτερη, αν και ο συγκεκριμένος τομέας συνεχώς βελτιώνεται.

Πλήκτρα ή οθόνη αφής;



Αρχικά, η οθόνη αφής φαίνεται να είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή. Άλλωστε, όλες οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν οθόνη αφής με αποτέλεσμα τον βέλτιστο έλεγχο και την πλοήγηση στις λειτουργίες τους. Ορισμένα smartwatches παρόλα αυτά, διαθέτουν “φυσικά” πλήκτρα και όχι οθόνη αφής. Τα μοντέλα αυτά, είναι μάλιστα συνήθως και πιο οικονομικά. Η λογική της χρήσης αυτών των πλήκτρων, είναι, ότι, ενδεχομένως δεν είναι εύκολο να επιλέξετε κάτι με το δάχτυλό σας στην μικρών διαστάσεων οθόνη αφής του smartwatch.

Όσον αφορά και πάλι τις οθόνες αφής ορισμένων Android smartwatches, η Google έχει προνοήσει και παρουσιάζει τις ειδοποιήσεις σε μορφή καρτελών, τις οποίες μπορείτε εύκολα να “διώξετε” (swipe) από την οθόνη του smartwatch. Παράλληλα, οι τελευταίες αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, σας επιτρέπουν να το κάνετε με μια απότομη κίνηση του καρπού σας.



Αντίθετα, η Apple με το Apple watch, επέλεξε μια συνδυαστική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας εκτός από την οθόνη αφής και σφαιρικό κυλιόμενο πλήκτρο που θυμίζει πολύ το αντίστοιχο πλήκτρο ρύθμισης της ώρας στα παραδοσιακά ρολόγια. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να κάνετε ζουμ ή να σκρολάρετε σε περιεχόμενο αν αυτό καταλαμβάνει περισσότερες από μία οθόνες. Σημειώστε επίσης, ότι, η οθόνη αφής του smartwatch χρησιμοποιεί την τεχνολογία Force Touch με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα σε ένα απλό και ένα παρατεταμένο άγγιγμα.

Εφαρμογές

Παρ’ όλο που τα smartwatches είναι λίγα μόλις χρόνια στην αγορά, έχουν δημιουργηθεί ήδη για αυτά εκατοντάδες εφαρμογές. Το Apple Watch αναμφισβήτητα έχει την πιο μεγάλη συλλογή, αριθμώντας περισσότερες από 8500 επιλογές μέσα από το app store. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται παράλληλα και πολλά διάσημα apps όπως είναι για παράδειγμα το Instagram και το Shazam.

Παράλληλα, η Pebble διαθέτει στο κατάστημά της γύρω στις 8000 εφαρμογές περιλαμβάνοντας μάλιστα ορισμένα μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως είναι για παράδειγμα το PayPal και το Weather Channel. Δεν μπορεί παρόλα αυτά να φτάσει – ακόμα τουλάχιστον – την ποικιλία και την ποιότητα των εφαρμογών της Apple.



Χιλιάδες είναι όμως και οι εφαρμογές για τα Android Wear περιλαμβάνοντας σημαντικές και διάσημες εφαρμογές όπως το WhatsApp. Αντίθετα, άλλες εξειδικευμένες πλατφόρμες, όπως είναι για παράδειγμα το Alcatel OneTouch και το Samsung Tizen OS, μειονεκτούν στον τομέα των εφαρμογών συγκριτικά με τον παραπάνω ανταγωνισμό, διαθέτοντας παρόλα αυτά περισσότερες από 1000 εφαρμογές στο app store τους.

Μπαταρία και φόρτιση

Η αυτονομία αλλά και ο τρόπος φόρτισης ενός smartwatch, είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί παράμετροι ενώ μπορεί να αποτελέσουν παράλληλα και αγοραστικούς παράγοντες. Οι συσκευές που διαθέτουν οθόνη τύπου e-paper, διαθέτουν πολύ μεγάλη αυτονομία που ανέρχεται στις 4 με 5 ημέρες. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα smartwatches με έγχρωμές οθόνες έχουν διάρκεια “ζωής” - με μία φόρτιση - από μερικές ώρες έως και 1-2 ημέρες – ανάλογα πάντα με τη χρήση. Παράλληλα, όσα smartwatches διαθέτουν λειτουργείες “voice” για να απαντήσετε σε κλήσεις από το smartphone σας, έχουν ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Apple Watch έχει αυτονομία περίπου 18 ωρών, “μεικτής χρήσης”. Τέλος, όσον αφορά τη φόρτιση, η προτιμητέα μέθοδος είναι μέσω microUSB βύσματος, που αποτελεί σήμερα και το πιο δημοφιλές μέσο.

Προτάσεις



Το LG Urbane W150 (€199), είναι ένα όμορφο smartwatch με “παραδοσιακή” εμφάνιση, συμβατό με Android συσκευές. Η οθόνη του είναι τεχνολογίας P-OLED capacitive, υποστηρίζει συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth, NFC, USB και WiFi, ενσωματώνει βαρόμετρο, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, έλεγχο καρδιακών παλμών, πυξίδα, GPS, ενώ η μνήμη του ανέρχεται στα 4GB.

Το Apple Watch 38mm White Sport Band (€340) είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ποιοτικά αλλά και ένα από τα ακριβότερα smartwatches που θα συναντήσετε στην αγορά. Διαθέτει ποιοτική οθόνη αφής τεχνολογίας OLED (272x340), ενσωματωμένα ηχεία, προστασία από το νερό IPX7 (σε βάθος μέχρι 1 μέτρο για 30 λεπτά), αλλά το μεγάλο του συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η τεράστια συλλογή με applications που προσφέρονται μέσω του app store της Apple.



Αν δε θέλετε απαραίτητα να ξοδέψετε πολλά χρήματα για το smartwatch σας, μπορείτε να δείτε το Crypto Creev SW100 (€54). Μπορεί να δεχθεί κάρτα SIM για να το χρησιμοποιείτε και σαν τηλέφωνο, απαντώντας σε εισερχόμενες κλήσεις ή να στέλνετε SMS κατευθείαν από αυτό. Για τη σύνδεση με το Android ή το iPhone smartphone σας (υποστηρίζονται και τα δύο OS) υπάρχει φυσικά Bluetooth, ενώ περιλαμβάνεται ακόμα λειτουργία pedometer για να μετράτε τα βήματα και τις θερμίδες που έχετε κάψει περπατώντας σε μια συγκεκριμένη απόσταση.

Το Pebble Time Steel Silver (€239), είναι ένα από τα δημοφιλέστερα smartwatches της σειράς της Peeble. Η αυτονομία της μπαταρίας διαρκεί έως και 7 ημέρες (συντηρητικής λειτουργίας), είναι συμβατό τόσο με iOS όσο και με Android, ενώ διαθέτει και κατάστημα με χιλιάδες apps για να κατεβάσετε.

Το Onetouch Alcatel Wave (€115), είναι ένα από τα καλύτερα smartwatches με βάση το συντελεστή απόδοση προς τιμή. Ξεχωρίζει για το πλήθος των αισθητήρων που ενσωματώνει, όπως είναι αυτός για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού το επιταχυνσιόμετρο, το γυροσκόπιο, το αλτίμετρο και η ηλεκτρονική πυξίδα.



Το Motorola Moto 360 Sport (€240), ξεχωρίζει για την μοντέρνα εμφάνισή του, ενώ εκτός από τα τυπικά της κατηγορίας του, χαρακτηρίζεται από τον κωδικό IP67 για προστασία από σκόνη αλλά και “βουτιές” σε νερό βάθους από 15 εκ. – 1 μέτρο για 30 λεπτά.

Εξίσου οικονομικό για αυτά που προσφέρει, το Sony SmartWatch 3 SWR50 (€148) διαθέτει οθόνη ανάλυσης 320 x 320 pixels, είναι συμβατό με Android 4.3+, ενσωματώνει επεξεργαστή συχνότητας 1200MHz, ενώ χαρακτηρίζεται από τον κωδικό IP68 για προστασία από τη σκόνη αλλά και βυθίσεις σε νερό βάθους περισσότερο από 1 μέτρο.

Τέλος, το Samsung Gear S2 Classic (€305), όσον αφορά την εμφάνισή του, είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο. Αναφορικά με τα hardware χαρακτηριστικά του, ενσωματώνει διπύρηνο επεξεργαστή στο 1GHz, ανάλυση οθόνης 360x360 pixels με 16 εκατομμύρια χρώματα, συνδεσιμότητα – εκτός των άλλων – και μέσω 4G, ενώ ο διαθέσιμος αποθηκευτικός του χώρος είναι 4GB.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v