Όταν η τεχνολογία… πάει σχολείο

Τι υπολογιστή να προτιμήσετε για τα παιδιά και ποια άλλα είναι τα απαραίτητα gadget που θα καλύψουν τις ανάγκες τους οικονομικά;
Όταν η τεχνολογία… πάει σχολείο
του Χρήστου Τζώρτζη

Η σχολικά χρονιά ξεκίνησε και φέτος και σίγουρα δεν είναι λίγοι οι γονείς που σκέφτονται την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μικρούς ή μεγαλύτερους μαθητές της οικογένειας.

Σήμερα, ο σύγχρονος μαθητής χρειάζεται να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο όπου και θα ανακαλύψει τεράστιο όγκο πληροφοριών για τις σχολικές εργασίες του αλλά και την γενικότερη πληροφόρησή του. Αυτό φυσικά προϋποθέτει και τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος όμως πιθανότατα διαφέρει με βάση την ηλικία αλλά και τις ανάγκες του εκάστοτε μαθητή. Για τις μικρότερες ηλικίες για παράδειγμα, πιθανότατα μπορείτε να βολευτείτε με τον οικιακό υπολογιστή, ενώ αν θέλετε η αγορά σας να… αποκτήσει αξία στο χρόνο, σίγουρα θα χρειαστεί να προμηθευτείτε κάτι πιο σύγχρονο, άρα και πιο ακριβό. Τι ακριβώς να προτιμήσετε, όμως, tablet, laptop ή desktop σύστημα και με τι χαρακτηριστικά; Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά προτείνοντας λύσεις που θα ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες σας.

Tablet, laptop ή desktop;

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο δίλημμα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε εξ’ αρχής. Κάθε μία από αυτές τις συσκευές έχει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά της, όσον αφορά πάντα τη χρήση της από μαθητές. Στην πραγματικότητα, το tablet μάλλον φαίνεται ως η πιο “μοντέρνα” και πιθανότατα προσιτή λύση, αλλά στην πραγματικότητα, ίσως να μην είναι απολύτως αναγκαίο για έναν μαθητή. Η μόνη περίπτωση που το tablet πραγματικά θα αποτελέσει βοήθημα, είναι σε περίπτωση που επιτρέπεται η χρήση του μέσα στην σχολική αίθουσα. Γνωρίζουμε ότι αυτό ισχύει για ορισμένα ιδιωτικά σχολεία – ίσως και για κάποια δημοτικά – ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η διδασκαλία γίνεται μέσω ειδικού λογισμικού που παρέχεται στα παιδιά.



Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου η συσκευή δε χρειάζεται να “βγει” από το σπίτι, προτείνεται η αγορά σταθερού ή φορητού υπολογιστή. Αν υπάρχει ήδη κάποιος υπολογιστής στην οικογένεια, μπορεί σίγουρα να καλύψει τις μαθητικές ανάγκες, ιδιαίτερα αν συζητάμε για μαθητές δημοτικού ή γυμνασίου. Για μεγαλύτερες ηλικίες, όπου – θεωρητικά τουλάχιστον – αυξάνονται και οι ανάγκες, άρα και η ώρα χρήσης, καλό θα είναι να προγραμματίσετε την αγορά εξειδικευμένου υπολογιστή για τα παιδία.

Σκεφτείτε επίσης, ότι ένα laptop μπορεί να “μετακινείται” πιο εύκολα μέσα στο σπίτι, κάτι ιδιαίτερα βολικό αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας χρήστες. Από την άλλη, ένα desktop σύστημα είναι σαφώς πιο αναβαθμίσιμο, ενώ προσφέρει και μεγαλύτερες δυνατότητες στο gaming. Μιας και ο λόγος για το τελευταίο, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσετε την αξία του. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιχνίδια είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά τα βασικά – αλλά και περισσότερα από τα βασικά – όσον αφορά τη χρήση του υπολογιστή, ενώ μπορεί να “χρησιμοποιηθεί” και ως επιβράβευση για τις καλές επιδόσεις τους στο σχολείο. Προφανώς βέβαια και θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος από τους γονείς, στο συγκεκριμένο θέμα.

Αγορά tablet



Η βασικότερη χρήση ενός tablet όσον αφορά πάντα τις ανάγκες των μαθητών, είναι αναμφισβήτητα η πλοήγηση στο διαδίκτυο. Έτσι, από τη στιγμή που αυτό θα γίνεται μάλλον από κάποιο γραφείο (και όχι από τον καναπέ ή το κρεβάτι), γιατί να μη χρησιμοποιήσετε για αυτόν τον σκοπό έναν σταθερό ή φορητό υπολογιστή; Επιπροσθέτως, σε έναν υπολογιστή σαφώς και μπορείτε να πληκτρολογείτε αλλά και να κρατάτε σημειώσεις πολύ πιο εύκολα, από ότι σε ένα tablet. Στον αντίποδα, αν δεν υπάρχει καθόλου υπολογιστής στο σπίτι, ένα tablet είναι μακράν η πιο οικονομική λύση για την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σήμερα μπορείτε να βρείτε στην αγορά αντίστοιχες συσκευές - με τα απολύτως βασικά χαρακτηριστικά - με τιμές που ξεκινάνε ακόμα και κάτω από τα €40 (π.χ. eStar Beauty HD Quad, €39).



Στην πραγματικότητα, με λίγα χρήματα παραπάνω μπορείτε να αποκτήσετε ένα αξιοπρεπέστατο tablet που θα καλύψει τις μαθητικές ανάγκες σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τις μικρότερες ηλικίες (π.χ. Lenovo IdeaTab 2 A7-10F, €57). Από εκεί και πέρα, υπάρχει τεράστια ποικιλία τόσο σε χαρακτηριστικά όσο και σε τιμές. Αν πάντως θελήσετε να επενδύσετε πραγματικά σε ένα tablet (ίσως και για όλη την οικογένεια), προτιμήστε οθόνη 10’’ και ανάλυση Full HD, όπως είναι για παράδειγμα το Acer Iconia A3-A30FHD (€199) ή το Samsung Galaxy Tab A (2016) 10.1" WiFi 16GB (€220).

Αγορά laptop και desktop



Για απλές εργασίες όπως είναι η πλοήγηση στο Διαδίκτυο και η επεξεργασία κειμένων, δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε κάτι ιδιαίτερα ακριβό, είτε προτιμήσετε laptop, είτε desktop σύστημα. Όσον αφορά τους φορητούς υπολογιστές, μπορείτε να στραφείτε στην κατηγορία των 15,6’’ όπου υπάρχουν ιδιαίτερα οικονομικά μοντέλα που θα ανταποκριθούν πλήρως στις μαθητικές ανάγκες. Η συχνότητα του επεξεργαστή θα πρέπει να κυμαίνεται στα 1,6 ή 1,7GHz, καθώς οτιδήποτε περισσότερο θεωρείται υπερβολικό. Σε αυτά τα “κυβικά” υπάρχει ο επεξεργαστής Core i3 της Intel (π.χ. HP 250 G3, €325), ενώ αν επιθυμείτε κάτι πιο “δυνατό” (Core i5) μπορείτε να στραφείτε στο Dell Inspiron 5559 (€510). Αντίστοιχα για τα desktop συστήματα, εκτός από τους δοκιμασμένους Core i3 και Core i5, ο επεξεργαστής G4500 θα ανταποκριθεί άψογα στις ανάγκες σας (π.χ. VERO PC Business B4500S, €312).

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το desktop σύστημά σας και για gaming, μπορείτε να στραφείτε στη λύση των επεξεργαστών της AMD, οι οποίοι και περιλαμβάνουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών για παιχνίδια (π.χ. Info PC Gaming Console AMD APU A8 7600, €422). Σημειώστε ότι στην περίπτωση των desktop συστημάτων θα χρειαστείτε φυσικά και οθόνη η οποία προτείνεται να είναι τουλάχιστον 22’’ (καλύτερα 24’’) και ανάλυσης Full HD (1920x1080). Η μνήμη σε οποιοδήποτε σύστημα και αν επιλέξετε δε θα πρέπει να είναι λιγότερη από 4GB, ενώ o αποθηκευτικός χώρος τουλάχιστον 500GB (καλύτερα 1TB). Παράλληλα, οι επιδόσεις του συστήματός σας πραγματικά θα “απογειωθούν”, αν φροντίσετε να συμπεριλάβετε και έναν δίσκο SSD, ο οποίος θα επιταχύνει εξαιρετικά όλες τις διεργασίες των Windows. Τέλος, όσον αφορά το λογισμικό που θα πρέπει να περιλαμβάνει ο υπολογιστής, θα πρέπει να εστιάσετε σε δύο εφαρμογές: σουίτα γραφείου και antivirus.

Στην πρώτη περίπτωση, η απόκτηση του Home and Student 2016 της Microsoft, θα σας κοστίσει περίπου €140, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα εκ των δωρεάν εφαρμογών γραφείου OpenOffice ή LibreOffice που διαθέτουν πλήρες ελληνικό περιβάλλον. Για το antivirus, υπάρχουν επίσης πολλές δωρεάν λύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν δε θέλετε να πληρώσετε για κάποιο αντίστοιχο εμπορικό προϊόν. Από αυτές ξεχωρίζουμε και προτείνουμε τα AVG, Avira και Avast που αποτελούν σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλείς αλλά και αξιόπιστες εφαρμογές για την πλειονότητα των χρηστών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v