Γιατί λιγοστεύουν οι ποδηλάτες;

Οι ποδηλάτες έχουν μειωθεί κατά 50% παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια. Μάθετε τα ποσοστά των ποδηλατών στην Ελλάδα και ποιες χώρες είναι οι «πρωταθλήτριες».
Γιατί λιγοστεύουν οι ποδηλάτες;
Μπορεί οι ποδηλάτες να φαίνονται περισσότερο οργανωμένοι και έτοιμοι να «καταλάβουν» με ποδηλατόδρομους ακόμη και τις πιο αφιλόξενες πόλεις τα τελευταία χρόνια, αλλά οι αριθμοί μαρτυρούν κάτι διαφορετικό: Οι κάτοχοι ποδηλάτων μειώθηκαν στους μισούς παγκοσμίως κατά τα 30 τελευταία χρόνια.

Σε μεγάλη έρευνα που κατέγραψε στατιστικά στοιχεία από 150 χώρες του πλανήτη τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Transport and Health, οι αριθμοί λένε τα εξής: Σήμερα, 42% των νοικοκυριών παγκοσμίως έχουν τουλάχιστον ένα ποδήλατο. «Πρωταθλήτρια» στο πετάλι είναι η Βόρεια Ευρώπη, αφού οι σκανδιναβικές χώρες «χτυπούν» ποσοστό κατοχής ποδηλάτου 81% και κατατάσσονται στην «Κατηγορία Α».

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία κατηγορία, την «Γ», μαζί με άλλες 44 χώρες που έχουν ποσοστό ιδιοκτητών ποδηλάτων 40%. Στην κατηγορία «Δ» βρίσκεται η Αφρική και η κεντρική Ασία.

Ενδιαφέρουσες είναι οι περιπτώσεις της Ινδίας και της Κίνας, που διαθέτουν ποσοτικά τα περισσότερα ποδήλατα, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο χάρη στον μεγάλο πληθυσμό τους. Αναλογικά, όμως, με τον πληθυσμό τους, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά. Η Κίνα για παράδειγμα, που το 1992 παρουσίαζε εντυπωσιακό ποσοστό ιδιοκτησίας ποδηλάτων 97%, έπεσε στο 48,7% το 2007 και ανέκαμψε ελαφρώς (63,2%) τα επόμενα χρόνια.

Το δυσάρεστο είναι, όμως, ότι κατά μέσο όρο παγκοσμίως, το ποδήλατο παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, αφού από το 60% το 1989, το ποσοστό κατοχή τους έπεσε στο 32% το 2012.

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v