Ποδηλατικοί σύλλογοι: Το πετάλι… εν τη ενώσει

Μέχρι να έρθει η ημέρα που η χρήση του ποδηλάτου θα αποτελεί κοινή λογική, οι ποδηλάτες πρέπει να… συνωμοτούν. Και το κάνουν με όρεξη, δίνοντας ραντεβού για οργανωμένες ορθοπεταλιές με τους ποδηλατικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα.
Ποδηλατικοί σύλλογοι: Το πετάλι… εν τη ενώσει
του Γιώργου Κόκουβα
 
Όταν οι οδηγοί τετράτροχων τεράτων σε θεωρούν αόρατο, όταν οι ουρές του μποτιλιαρίσματος καθημερινά μετρούν χιλιόμετρα ενώ οι ποδηλατόδρομοι μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, όταν είσαι εσύ, ο εαυτός σου και το ποδήλατό σου απέναντι στον αυτοκίνητο κόσμο της βενζίνης και των εξατμίσεων, κάτι πρέπει να κάνεις. 
 
Όχι πάντως να εγκαταλείψεις την προσπάθεια να μείνεις πιστός στις δύο ρόδες, παρά τα εμπόδια που στήνει γύρω σου η πόλη και η απαίδευτη ακόμα αστική κουλτούρα. Μία πολύ καλή λύση, είναι να οργανωθείς. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από την εφαρμογή του γνωστού ρητού «η ισχύς εν τη ενώσει»: Κάπως έτσι, οι φίλοι του πεταλιού συσπειρώνονται και σχηματίζουν ποδηλατικούς συλλόγους, για να αντικρίσουν μαζί την κίνηση της πόλης αλλά και τον ήλιο της παραλίας, τα κορναρίσματα των λεωφορείων, αλλά και το πράσινο των πάρκων ή την απόλαυση μιας μαζικής ποδηλατάδας, όπως αυτές που διοργανώνονται κάθε Παρασκευή με αφετηρία το Θησείο. 
 
Αν είστε κι εσείς από αυτούς που αναζητούν βοήθεια, πληροφορίες ή απλώς παρέα για τις ορθοπεταλιές τους, ακολουθούν μερικοί από τους πολυπληθέστερους ποδηλατικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα για να βρείτε τους υπόλοιπους  «τρελούς» της πόλης. Αν πάλι δεν είστε από αυτούς, να γίνετε.
 
*Οι παρέες της αθηναϊκής ορθοπεταλιάς
 
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά δεκάδες είναι οι ποδηλατικοί σύλλογοι και οι ομάδες που εμφανίζονται στην Αττική για να δηλώσουν την αγάπη τους στο πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς, κι αυτό μόνο ενθαρρυντικό για το μέλλον των μετακινήσεων στην πόλη μπορεί να είναι.
 
Οι «Φίλοι του Ποδηλάτου» (Επταχάλκου 3, Θησείο), αποτελούν μία από τις παλαιότερες οργανώσεις, που ξεκίνησαν το 1986 με σκοπό να προωθήσουν τη χρήση του ως μέσο καθημερινής μετακίνησης και ψυχαγωγίας τόσο μέσα στην πόλη όσο και έξω από αυτή. Από την μακρινή δεκαετία του ΄80 μέχρι και σήμερα, οι συναντήσεις των «Φίλων του Ποδηλάτου» γίνονται κάθε Τρίτη στις 21.30 στην παραπάνω διεύθυνση, ενώ εκτός από συμμετοχή σε εκδηλώσεις υπέρ της μετακίνησης με το ποδήλατο, η ομάδα οργανώνει και σεμινάρια ενημέρωσης για ό,τι μπορεί να ενδιαφέρει έναν κάτοχο ποδηλάτου.
 
Εκτός όμως από την συγκεκριμένη οργάνωση, κάθε περιοχή της Αθήνας έχει σχηματίσει και τον δικό της στενό κύκλο ποδηλατών, που εξειδικεύεται στα ποδηλατικά κατατόπια της κάθε γειτονιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε παρακάτω έναν σύλλογο από κάθε περιοχή της Αθήνας, ενώ μια πλήρη λίστα με τους συλλόγους μπορείτε να βρείτε στο site Podilates.gr, που αποτελεί μία εκ των εγκυρότερων πηγών ενημέρωσης για ποδηλάτ(ισσ)ες που έχουμε εντοπίσει στο διαδίκτυο. 
 
-Περιστεροπεταλιές: Οι ποδηλάτες του Περιστερίου οργανώνονται και κάνουν βόλτες στις γειτονιές τους, διεκδικώντας ζωτικό χώρο για τις πεταλιές τους.
-Bike Fantasy στον Άγιο Δημήτριο: Φαντασία και ποδηλατάδες στον Άγιο Δημήτριο, από τους φανατικούς του πεταλιού που σουλατσάρουν χρόνια στην περιοχή, αλλά πλέον το κάνουν οργανωμένα. Στην σελίδα τους στο Facebook θα βρείτε χρήσιμα links, άρθρα και αγγελίες.
-Moschato Bicycle Friends: Το Μοσχάτο αριθμεί εκατοντάδες online ποδηλατόφιλους και οργανώνει βόλτες στην περιοχή και όχι μόνο.
-Podilat(iss)es Notia: Τα Νότια Προάστια οργανώνουν τις διαδρομές τους μέσω του blog και των social media της σχετικής ομάδας, και δηλώνουν πως «οργανώνουν βόλτες, πορείες και άλλες "ποδηλατοκαταστάσεις" και διεκδικούν χώρο και υποδομές για το ποδήλατο».
-Ποδηλάτες Παπάγου-Χολαργού: Οι «Π.Χ.» δίνουν ραντεβού κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι στην «Ομπρέλλα», ενώ στην ιστοσελίδα τους αναρτώνται οι ποδηλατοδρομίες, οι εκδηλώσεις και οι κυκλοφορίες βιβλίων που σχετίζονται με το ποδήλατο. 
-Ποδηλάτες Ηρακλείου Αττικής: Τίποτα δεν πτοεί τους ποδηλάτες της συγκεκριμένης ομάδας, και συχνά-πυκνά συγκεντρώνονται στον σταθμό του ΗΣΑΠ της περιοχής και ξεκινούν για εκδρομές που συχνά φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Η πιο πρόσφατη ποδηλατάδα τους πέρασε μέσα από ΟΑΚΑ, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Λούτσα, Ραφήνα και κατέληξε στη Νέα Μάκρη. 
-Critical Mass: Αντίστοιχης λογικής με τα παρασκευιάτικα FreeDays, τα critical mass rides αποτελούν μαζικές βόλτες με ποδήλατο μια προκαθορισμένη ημέρα κάθε μήνα, ώστε να διεκδικήσουν το μερίδιο που αναλογεί στο ποδήλατο στα οδοστρώματα, χωρίς να εναντιωθούν στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Στα rides δεν υπάρχει αρχηγός – αυτός που είναι μπροστά, χαράζει κάθε φορά την πορεία όλης της ποδηλατοπομπής. 
 
*Η Θεσσαλονίκη σε δυο ρόδες
 
Απ’ όλα έχει η ποδηλατική ομαδοποίηση της συμπρωτεύουσας: Και αγώνες με πολιτική συνείδηση, και γυμνές ποδηλατοδρομίες και critical mass rides, μέχρι και ομάδα «σικ ποδηλατών» για τον συνδυασμό της οικολογικής μετακίνησης και της στιλιστικής υπεροχής!
 
-Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης: Η πολυάριθμη πρωτοβουλία ποδηλατών διοργανώνει βόλτα κάθε Τετάρτη απόγευμα στο κέντρο της πόλης, αλλά έχει εκπονήσει και πλήρη μελέτη για την προώθηση της ποδηλατικής συνείδησης στην Θεσσαλονίκη. Επόμενο χτύπημά τους, ποδηλατικός αγώνας –το λεγόμενο alleycat race- με συμμετοχή 2 ευρώ για να συγκεντρωθούν χρήματα για τις δράσεις της πρωτοβουλίας. 
-BikeRespect.gr: Ξεκίνησε από το μεράκι 10 ποδηλατών και κατέληξε σε ένα κίνημα καθημερινών οδηγών που προσπαθούν να κάνουν την πόλη πιο ανθρώπινη, πιο όμορφη – και τα καταφέρνουν ακόμη και μέσα από το φωτεινό site τους, στο οποίο αναρτώνται νέα, δράσεις όπως τα ποδηλατικά Friday Night Fevers και διαγωνισμοί ποδηλατικής φωτογραφίας. 
-Πολύχρωμοι Ποδηλάτες: Η πιο χρωματιστή ομάδα της πόλης ξεκινά κάθε απόγευμα από τον Λευκό Πύργο και κατευθύνεται σε μονοπάτια πέραν της κλασικής διαδρομής της παραλίας, όπως το φράγμα της Θέρμης, η Μηχανιώνα και η εξοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στόχος τους όπως δηλώνουν είναι να βάλουν χρώμα στις άχαρες πόλεις, να καταστήσουν ασφαλή την ενασχόληση με το ποδήλατο και να ελπίζουν στην ουτοπία της διαπαιδαγώγησης των οδηγών ΙΧ. 
-Cycle Chic: Κι όμως, είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομά του και δεν θα μπορούσε παρά να εισαχθεί στην Ελλάδα με πρώτη στάση την «κοκέτα» Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό κίνημα πιστεύει όχι μόνο πως τα ποδήλατα κάνουν πιο όμορφο το αστικό τοπίο, αλλά πως οι καλοντυμένοι ποδηλάτες το κάνουν ακόμη ομορφότερο. Και στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε tips, παραδείγματα προς μίμηση και αποφυγή και οδηγίες για ορθοπεταλιές με στιλ. 
 
*Ποδηλατώντας σε όλη την Ελλάδα
 
-Ποδηλάτες Πάτρας: Κυριακάτικες βόλτες και ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Τρίτη για τους φίλους του πεταλιού που θέλουν να κάνουν την Πάτρα πιο ανθρώπινη. 
-Bicycle@Larissa: Οι ποδηλάτες της Λάρισας δεν αρκούνται στις ποδηλατοβόλτες, αλλά φροντίζουν να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις και να βοηθούν οργανώσεις, να πραγματοποιούν δενδροφυτεύσεις και να προωθούν καμπάνιες για την χρήση του ποδηλάτου σε μια πόλη που ευνοείται ούτως ή άλλως από το… ίσιωμά της. 
- Volos by bike: Οι Βολιώτες βολτάρουν οργανωμένα, και εκφράζουν τις εναλλακτικές τους αστικές ανησυχίες στην ομάδα τους στο Facebook αλλά και στην σελίδα των Ποδηλατοδρομιών τους.
- Σύλλογος Ορθοπεταλιά Κέρκυρας: Στο αγαπημένο νησί του Ιονίου, οι φίλοι του ποδηλάτου στοιχίζονται κατά δεκάδες σε κάθε Late Ride του Συλλόγου και ακολουθούν όμορφα μονοπάτια του νησιού για νυχτερινές βόλτες. Η ομάδα έχει και... κινηματογραφικές ανησυχίες - δείτε εδώ σχετικό video που ετοίμασε μετά την επιτυχημένη Ποδηλατοπορεία της 13ης Μαΐου.
-Καθημερινοί Ποδηλάτες Ιωαννίνων: Οι Γιαννιώτες κάνουν πετάλι για ψυχαγωγία, άθληση αλλά και ευαισθητοποίηση, ενώ στο Facebook group τους ποστάρουν ενδιαφέροντα νέα σχετικά με τους ποδηλατόδρομους στην πόλη και κάθε πτυχή της ποδηλατικής πραγματικότητας. Επίσης, ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων οργανώνει ημερίδες και φροντίζει να διασυνδέει ακόμη καλύτερα τους ποδηλάτες της πόλης. 
-Ποδηλάτρεις Χανίων: Στην πανέμορφη κρητική πόλη, οι Ποδηλάτρεις διοργανώνουν κυριακάτικες ποδηλατοβόλτες, πορείες, μηνιαία critical mass rides, κινηματογραφικά φεστιβάλ, συνελεύσεις και ημερίδες ενημέρωσης για όσους έχουν… «τ’ όνειρό τους, το ποδήλατό τους». 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v