Τι ποδήλατο να πάρω; Όσα πρέπει να ξέρετε

Αποφασίσατε να μπείτε στον κόσμο του πεταλιού; Δείτε βήμα προς βήμα οδηγίες για να βρείτε το ιδανικό ποδήλατο που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.
Τι ποδήλατο να πάρω; Όσα πρέπει να ξέρετε
του Γιώργου Κόκουβα

Το πήρατε επιτέλους απόφαση να επενδύσετε στο πετάλι για την μετακίνησή σας, τις βόλτες ή τις εκδρομές σας; Μαζί σας! Έχουμε μάλιστα 20 επιχειρήματα που θα σας πείσουν πως κάνετε τη σωστή επιλογή. Το ζήτημα, όμως, για να μην το μετανιώσετε, είναι να διαλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο. Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο να αγοράζει κάποιος ένα οποιοδήποτε φθηνό ποδήλατο από το supermarket ή να παίρνει ποδήλατο βουνού για χρήση στην πόλη, να κουράζεται γρήγορα και να απορρίπτει τελικά την ιδέα της ποδηλατικής μετακίνησης «επειδή δεν του ταιριάζει».

Δεν είναι η μετακίνηση με ποδήλατο που δεν σας ταιριάζει. Είναι το συγκεκριμένο ποδήλατο. Γι’ αυτό, παρακάτω, συγκεντρώνουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αγοράσετε το ενδεδειγμένο για εσάς δίτροχο, που θα σας κάνει να αγαπήσετε το πετάλι και να σας φανεί απόλαυση – ναι, ακόμη και σε μια πόλη που φαίνεται τόσο εχθρική προς αυτό όσο η Αθήνα.



*Αποφασίστε την χρήση για την οποία το προορίζετε
Το θέλετε για την καθημερινή σας μετακίνηση στη δουλειά και για μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη; Μήπως για τις σαββατιάτικες εξορμήσεις σας στο βουνό και σε ανώμαλο έδαφος; Ψάχνετε κάτι ενδιάμεσο ή μήπως για πιο επαγγελματικές προδιαγραφές με περισσότερες ταχύτητες; Θέλετε να παίρνετε το ποδήλατο μαζί σας στο μετρό ή το τραμ; Τι διαδρομές θα διανύετε κατά βάση με το νέο σας ποδήλατο;

Ανάλογα με τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, θα κλίνετε περισσότερο προς κάποια από τις βασικές «κατηγορίες» ποδηλάτων. Ένας «χοντρικός» διαχωρισμός είναι αυτός σε Πόλης, Βουνού και Δρόμου.

-Ποδήλατα πόλης: Διαθέτουν ελαφρύ σκελετό και λεπτές ρόδες, για να χαρίζουν εύκολη μετακίνηση στην άσφαλτο της πόλης και είναι κατάλληλα για τις καθημερινές μετακινήσεις από και προς το σπίτι.
-Ποδήλατα βουνού: Πιο ανθεκτικά και στιβαρά, διαθέτουν τρακτερωτά λάστιχα και απορροφούν περισσότερους κραδασμούς ώστε να κάνουν πιο εύκολη την μετακίνηση εκτός δρόμου.
-Ποδήλατα δρόμου: Ελαφριά και στιλάτα, με εξαιρετικά λεπτή ρόδα, αποτελούν την πιο «αγωνιστική» επιλογή για όσους επενδύουν σε προπόνηση σε άσφαλτο, με περισσότερες επαγγελματικές προδιαγραφές σε σχέση με τα ποδήλατα πόλης.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές ακόμη κατηγορίες και υποκατηγορίες που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Υπάρχουν για παράδειγμα τα υβριδικά ή τα custom made για ιδιαίτερες απαιτήσεις και συνδυασμό αναγκών, τα folding (σπαστά) για πιο βολική μετακίνηση με μετρό, τραμ ή πλοίο, τα trekking ή touring για μεγάλες διαδρομές ή τα ηλεκτρικά για τις απαιτητικές ανηφόρες. Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό είναι να συμβουλευτείτε τους ειδικούς σε εξειδικευμένα καταστήματα ποδηλάτων ώστε να επιλέξετε την σωστή για τα μέτρα σας κατηγορία.



*Βρείτε το σωστό μέγεθος ποδηλάτου
Ο σκελετός των ποδηλάτων «έρχεται» σε πολλά και διαφορετικά μεγέθη, για να βολεύει τον σωματότυπο κάθε αναβάτη, με κύριο παράγοντα καθορισμού το ύψος. Δηλαδή ανάλογα με το ύψος σας, θα πρέπει να επιλέξετε και το αντίστοιχο νούμερο ποδηλάτου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υπολογίσετε το σωστό μέγεθος – ένας από αυτούς είναι μετρώντας το εσωτερικό του ποδιού σας, όπως θα δείτε εδώ, αλλά ένας πιο εμπειρικός τρόπος για να διαλέξετε είναι να σταθείτε πατώντας στο έδαφος με το ποδήλατο ανάμεσα στα πόδια σας. Ο καβάλος σας θα πρέπει να έχει «αέρα» λίγων εκατοστών (περίπου 5) από τον οριζόντιο άξονα, τον «σωλήνα» δηλαδή του ποδηλάτου. Θυμηθείτε επίσης πως όταν κάθεστε στη σέλα, τα πόδια σας δεν πρέπει να μπορούν να πατήσουν στο έδαφος – ίσως σε αυτή την περίπτωση, αν το μέγεθος είναι το σωστό, να πρέπει να ανεβάσετε το ύψος της σέλας.

*Αποφασίστε ένα εύρος χρημάτων που μπορείτε να διαθέσετε
Έχετε υπόψη σας πως για ένα μέσο ποδήλατο που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους χωρίς προβλήματα, θα πρέπει να διαθέσετε περί τα 400€. Αν περιμένατε μια πολύ χαμηλότερη τιμή – π.χ. 100-200€, τότε είναι προτιμότερο να ψάξετε για ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο, παρά να καταφύγετε στην επισφαλή λύση των φθηνών ποδηλάτων μαζικής παραγωγής. Κατά την έρευνα αγοράς σας, επίσης, δώστε ιδιαίτερη σημασία στο υλικό κατασκευής του ποδηλάτου, καθώς αυτό είναι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος. Το ατσάλι είναι εκ των οικονομικότερων λύσεων, αλλά είναι ιδιαίτερα βαρύ, το αλουμίνιο είναι το πιο συνηθισμένο και αρκετά πιο ελαφρύ αλλά λίγο ακριβότερο, ενώ για μεγαλύτερη άνεση και επαγγελματικές προδιαγραφές υπάρχουν το τιτάνιο και το ανθρακόνημα, αλλά αυτά είναι που εκτινάσσουν την τιμή του ποδηλάτου.

Επιπλέον, τα «εξτρά» που φορά το κάθε ποδήλατο αυξάνουν αντίστοιχα την τιμή του: Οι αναρτήσεις (είτε στην μία ρόδα είτε και στις δύο) κάνουν το όχημα να απορροφά κραδασμούς στο ανώμαλο έδαφος και τα δισκόφρενα αντί των κλασικών V brakes βολεύουν περισσότερο σε συνθήκες βροχής ή λάσπης, τα σασμάν, χειριστήρια, λασπωτήρες κλπ δίνουν το κάτι παραπάνω σε «παροχές» αλλά προσθέτουν το «κατιτί» τους στην τελική τιμή.



*Εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα αξεσουάρ
Για να είναι ασφαλής η μετακίνησή σας με το ποδήλατο, από την πρώτη κιόλας φορά θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με τα σωστά αξεσουάρ. Κράνος για προστασία από πτώσεις και καιρικές συνθήκες, φωτάκια για ασφάλεια από τα άλλα οχήματα το βράδυ, γάντια για σταθερή οδήγηση, κουδούνι για τους απρόσεκτους γύρω σας, κλειδαριά γιατί οι κλέφτες ποδηλάτων δεν αστειεύονται, τρόμπα και σετ μπαλώματος για την «ώρα την κακή», ειδική ένδυση για να μην εξαρτάστε από τον καιρό και καθρεφτάκι για περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους της πόλης είναι σημαντικά «συμπληρώματα» για την ποδηλατική σας καθημερινότητα. Εδώ σας έχουμε συγκεντρώσει επιλογές αγοράς σε οικονομικές τιμές για όλα τα παραπάνω και μερικά ακόμα χρήσιμα αξεσουάρ για ποδηλάτες, όπως σχάρες και παγουροθήκες.

*Extra tip: Το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου 2014 διοργανώνεται το φετινό Athens Bike Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), όπου μπορείτε να μυηθείτε εμπεριστατωμένα στον κόσμο του πεταλιού. Μάθετε περισσότερα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v