Ποδήλατο: Ορθοπεταλιές στις σωστές αγορές

Έχουν ταχύτητες, αναρτήσεις, γερά φρένα και καλά ελαστικά. Κοστίζουν λιγότερο από 500 ευρώ, κάνουν καλό στην υγεία και στο περιβάλλον. Μην σκέφτεστε αν πρέπει να αγοράσετε ποδήλατο για την πόλη. Απλά σκεφτείτε ποιο.
Ποδήλατο: Ορθοπεταλιές στις σωστές αγορές
της Έλενας Μπούλια

Ότι το ποδήλατο έχει πλέον γίνει όχι απλά τάση, αλλά τρόπος ζωής για πολλούς Αθηναίους (και μη) το έχουμε ξανασυζητήσει. Ότι πολλοί από τους ποδηλάτες της Αθήνας έχουν ήδη σχηματίσει μικρές και μεγάλες ομάδες και διεκδικούν μέσω οργανωμένων ποδηλατοπορειών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το αυτονόητο: ποδηλατοδρόμους και ανάλογη αλλαγή του ΚΟΚ για τα ποδήλατα, το έχουμε επίσης ξανασχολιάσει (Δείτε στα Σχετικά Άρθρα). Για την ακρίβεια, μας έπεισαν τόσο πολύ τα ίδια μας τα άρθρα, που αρκετοί συνάδελφοι έσπευσαν το τελευταίο καιρό να αγοράσουν το δικό τους ποδήλατο. Όχι για να διανύουν με αυτό την Κηφισίας και να έρχονται στην δουλειά, αλλά για να πετάγονται στο Super Market ή στο σπίτι του φίλου τους, που απέχει 15 λεπτά με τα πόδια.

Η επιλογή, όμως, του κατάλληλου ποδηλάτου για τον καθένα μπορεί να φαίνεται αλλά δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Υπάρχουν ποδήλατα πολλών διαφορετικών μεγεθών και ειδών, για διαφορετική χρήση (π.χ. βουνού ή δρόμου), με διαφορετικά αξεσουάρ και χαρακτηριστικά. Υπάρχουν «γυναικεία» και «παιδικά» ποδήλατα, με ταχύτητες ή χωρίς, ενώ υπάρχουν και πολλές συμβουλές τις οποίες καλό είναι οι ποδηλάτες να ακολουθούν τόσο για να διευκολύνονται όσο και για να προστατεύονται. Άλλωστε, και οι τιμές διαφέρουν πολύ από ποδήλατο σε ποδήλατο και αυτό είναι άλλο ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα. Ας τα πάρουμε, όμως, όλα από την αρχή.

Είχα τ’ονειρό μου…
Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το ποδήλατο τόσο στην υγείας μας όσο και στο περιβάλλον που ζούμε είναι αναμφισβήτητα και σημαντικότατα. Αφενός μας γυμνάζει και βοηθά στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού και του καρδιακού μας συστήματος, αφετέρου δεν μολύνει το περιβάλλον, δεν δημιουργεί μποτιλιάρισμα στους δρόμους, δεν επιβαρύνει το πρόβλημα στάθμευσης και είναι εντελώς οικονομικό, αφού πέρα από την αγορά του, δεν μας κοστίζει πουθενά αλλού.

Πιο συγκεκριμένα, το ποδήλατο υπερτερεί σε σχέση με όλα τα άλλα μέσα μεταφοράς: Σε σχέση με το αυτοκίνητο, κοστίζει ελάχιστα, δεν έχει έξοδα συντήρησης, κινείται μόνο με την ενέργεια του οδηγού του, δεν χρειάζεται ολόκληρη θέση για να παρκάρει. Άλλωστε, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν στην Αθήνα από τον σύλλογο «Φίλοι του Ποδηλάτου» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κάτω από καθημερινές συνθήκες κυκλοφορίας, «για αποστάσεις μέχρι 13 χιλιόμετρα είναι γρηγορότερο από το αυτοκίνητο.» Σε σχέση με την μοτοσικλέτα, το ποδήλατο είναι πιο ευέλικτο μέσα στην πόλη, μεταφέρει περίπου τα ίδια φορτία, μεταφέρεται πάνω από εμπόδια, απαιτεί μηδαμινή συντήρηση, αντιμετωπίζει μικρότερο κίνδυνο κλοπής και, σχετικά με το παραπάνω πείραμα, έκανε σχεδόν τον ίδιο χρόνο για την ίδια απόσταση.

…Το ποδήλατό μου
Σε πολύ γενικές γραμμές, τα ποδήλατα σήμερα ζυγίζουν περί τα 10 με 15 κιλά και φυσικά διατίθενται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με το σώμα και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη τους. Η ταχύτητά τους στην ευθεία μπορεί να φτάσει έως και 40χλμ./ώρα, ενώ με την χρήση ταχυτήτων μπορούν να ανέβουν και δύσκολες ανηφόρες. Όσο για την τιμή τους, πολύ ενδεικτικά και για ένα μέσο αλλά αξιοπρεπές, κυμαίνεται από 200 έως 600 ευρώ.

Αναλυτικότερα, και αναφερόμενοι εν προκειμένω σε ποδήλατα πόλης (και όχι βουνού ή αγωνιστικά), αν αναρωτιόμαστε τι ποδήλατο θα πρέπει να αγοράσουμε, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα εξής. Όλα σχεδόν τα ποδήλατα σήμερα έχουν ταχύτητες -συνήθως από 21 έως και 30- κάνοντας έτσι τις διαδρομές μας πολύ πιο γρήγορες και ξεκούραστες. Τα περισσότερα, μάλιστα, έχουν και αναρτήσεις, απορροφώντας τους κραδασμούς από λακκούβες. Έχουν λεπτά ελαστικά για να κινούνται καλύτερα στον ασφάλτινο δρόμο, ενώ κάποια, πέρα από τα συμβατά φρένα, διαθέτουν και δισκόφρενα (είτε μηχανικά ή υδραυλικά). Και φυσικά, έχουν διαφορετικά μεγέθη, προκειμένου να ανταποκρίνονται στο ύψος του ποδηλάτη. Δηλαδή -επειδή δεν θα πρέπει ο οδηγός ούτε να καμπουριάζει ούτε να τεντώνεται πολύ- υπολογίστε ότι για έναν οδηγό ύψους 1,75μ. το ύψος του κάθετου σωλήνα του ποδηλάτου (είναι ο σωλήνας ανάμεσα στα πετάλια και την βάση στήριξης του καθίσματος) θα πρέπει να είναι περί τα 45,5 εκατοστά.

Τα ποδήλατα πόλης, όπως είπαμε και παραπάνω, προσφέρονται για όσους από εμάς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποδήλατο ως μέθοδο εκγύμνασης, αλλά και ως μέσο μεταφοράς σε κοντινά -σε πρώτο στάδιο- μέρη (π.χ. για να πάμε μέχρι τον φούρνο). Ακόμα και τα ποδήλατα πόλης, ωστόσο, εντάσσονται σε κατηγορίες. Μπορεί να έχουν ή να μην έχουν εμπρόσθια ανάρτηση, να είναι γυναικεία, με λοξό κάθετο σωλήνα αλλά και με εξοπλισμό (π.χ. καλαθάκι, φώτα κ.λ.π.), ενώ μπορεί να είναι και σπαστά, να διπλώνουν δηλαδή για να μεταφέρονται ευκολότερα στο Τραμ και το Μετρό, αλλά και στο αυτοκίνητο.

Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο ένα ποδήλατο μπορεί επίσης να ποικίλλει: Μπορεί να είναι φτιαγμένο από ατσάλι, το παραδοσιακότερο των υλικών, το οποίο έχει καλή οδική συμπεριφορά, είναι ανθεκτικό (αλλά όχι στην σκουριά) και οικονομικό. Μπορεί να είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο, το πλέον διαδεδομένο των υλικών, το οποίο αποδίδει τα ελαφρύτερα ποδήλατα (γι’αυτό χρησιμοποιείται στα αγωνιστικά ποδήλατα) και δεν σκουριάζει. Από τιτάνιο είναι φτιαγμένα τα πιο ανθεκτικά αλλά και τα πιο ακριβά ποδήλατα, ενώ λέγεται ότι αποδίδει την καλύτερη οδήγηση. Και από ανθρακονήματα, νέα τεχνολογία στους σκελετούς ποδηλάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον χάρη στην καλή προσαρμοστικότητά τους από τους κατασκευαστές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα πραγματικά καλό ποδήλατο θα είναι φτιαγμένο από όλα τα παραπάνω υλικά.

Σχετικά με την αγορά ποδηλάτων τώρα, όλοι λίγο-πολύ έχουμε ένα «ποδηλατάδικο» στην γειτονιά μας. Αν παρατηρήσετε καλύτερα, μάλιστα, το άλλοτε μικρό και απεριποίητο ποδηλατάδικο με την μικρή ποικιλία σε μοντέλα, έχει σήμερα αναπτυχθεί, έχει αποκτήσει βιτρίνα και αμέτρητα σχέδια. Και αυτό γιατί οι πωλήσεις ποδηλάτων τον τελευταίο καιρό έχουν εκτιναχθεί! Στο «ποδηλατάδικο» της περιοχής σας, λοιπόν, θα βρείτε σίγουρα το δικό σας ποδήλατο, ενώ εκεί θα απευθύνεστε κάθε φορά που θα θέλετε είτε να το επιδιορθώσετε ή να προσθέσετε κάποιο αξεσουάρ. Αν πάλι δεν έχετε χρόνο για ψάξιμο και θέλετε απλά ένα καλό ποδήλατο στην πόρτα του σπιτιού σας αύριο, μπορείτε να το αγοράσετε και on-line –ένα εξαιρετικό on-line κατάστημα ποδηλάτων είναι το Cyclist.gr, το οποίο διαθέτει και κανονικό κατάστημα. (Η συμβουλή μας, πάντως είναι να το δοκιμάσετε πριν το αποκτήσετε.)

* Στο Cyclist.gr, λοιπόν, αναφορικά με ποδήλατα πόλης βρήκαμε τα:
- Trek 7.1 FX '09 (φωτο): Μοντέλο του 2009, για χρήση στον δρόμο και την πόλη, αλλά και για βελτίωση φυσικής κατάστασης. Φτιαγμένο από αλουμίνιο (με εφ’όρου ζωής εγγύηση σκελετού), με όρθια θέση οδήγησης, ενώ διατίθεται και σε γυναικείο. Τιμή: 410 ευρώ.
- Trek Allant '09: Κλασικό ποδήλατο πόλης, σε πολύ ρετρό σχέδιο, με άνετη σέλα, φτερά μπρος και πίσω και σχάρα για μεταφορά αντικειμένων. Ο σκελετός του είναι από αλουμίνιο και είναι κατά τ’άλλα φτιαγμένο από τα καλύτερα υλικά. Τιμή: 580 ευρώ.
- Orbea Erandio '09: Το πιο προσιτό από τα μοντέλα πόλης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άσφαλτο και σε χωματόδρομο, χάρη στα ανθεκτικά του ελαστικά, διαθέτει αλουμινένιο πλαίσιο και σύστημα 21 ταχυτήτων. Τιμή: 320 ευρώ.

* Στο Idealbikes.net, την ιστοσελίδα της πασίγνωστης εταιρίας κατασκευής ποδηλάτων, μπορείτε εύκολα να βρείτε το ποδήλατο που σας ταιριάζει με ένα έξυπνο σύστημα αναζήτησης. Εκεί βρήκαμε τα:
- Citylife (φωτο): Γυναικείο ποδήλατο, φτιαγμένο από αλουμίνιο, με 7 ταχύτητες, σχάρα πίσω για μεταφορά αντικειμένων και χρώματα είτε σε μαύρο ή σε πράσινο με ροζ. Τιμή: Θα το βρείτε στους εμπόρους από 320 έως 350 ευρώ.
- Innercity: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου εύκολα από άνδρες και γυναίκες. Έχει σκελετό από αλουμίνιο, σχάρα για μεταφορά αντικειμένων, 8 ταχύτητες και διατίθεται σε μαύρο. Τιμή: Θα το βρείτε στους εμπόρους από 550 έως 580 ευρώ.
- Megisto: Εξαιρετικό μοντέλο για εσάς που δεν σκέφτεστε να κάνετε διαδρομές μόνο μέσα στην πόλη, αλλά θέλετε να πάρετε το ποδήλατο μαζί στην εκδρομή, στον χωματόδρομο ή σε ανάβαση. Είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο, έχει 24 ταχύτητες, διατίθεται και σε γυναικεία και σε ανδρική έκδοση αλλά μόνο σε μαύρο χρώμα. Τιμή: Δεν είναι διαθέσιμη.

* Στο Kassimatisbikes.gr, το γνωστό κατάστημα της Γλυφάδας με την τεράστια ποικιλία σε μοντέλα κάθε είδους βρήκαμε τα:
- ΚΤΜ Lifetime (φωτο): Μοντέλο του 2008, με σκελετό από αλουμίνιο και μέρη από ατσάλι, βάρος 16,6 κιλά και σχάρα. Διατίθεται σε μαύρο χρώμα. Τιμή: 615 ευρώ.
- Cannondale Bad Boy: Για κάτι πραγματικά εξαιρετικό που προσφέρεται ιδανικά και για άσκηση. Είναι μοντέλο του 2009 και διαθέτει τα καλύτερα δυνατά υλικά κατασκευής. Τιμή: 1.028 ευρώ.
- Dahon Espresso: Στην κατηγορία των αναδιπλούμενων ποδηλάτων θα βρείτε αυτό το εξαιρετικό μοντέλο με την άριστη σχέση απόδοσης-τιμής. Με αναπαυτική θέση αναβάτη, ελαφρύ σκελετό κράματος αλουμινίου και χωρίς να χρειάζεται εργαλεία για να διπλώσει και να ξεδιπλώσει. Τιμή: 425 ευρώ.

…Και όλα έμοιαζαν σωστά
Για να… μοιάζουν όλα σωστά στο ίδιο το ποδήλατό σας, καθώς και όταν θα το χρησιμοποιείτε, καλό είναι να λάβετε υπ’όψιν σας τις παρακάτω συμβουλές:
* Μαζί με την αγορά του ποδηλάτου σας, και ειδικά αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε στην πόλη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστείτε κάποια από τα παρακάτω αξεσουάρ:
- Κράνος, για να προστατεύεστε τόσο από πιθανά χτυπήματα (αν πέσετε) όσο και από τον ήλιο το καλοκαίρι.
- Φώτα, ένα κόκκινο για πίσω και ένα λευκό για μπροστά, αλλά και φωτάκια LED για πίσω. Tip: Όταν σταθμεύετε το ποδήλατό σας παίρνετε τα φώτα σας μαζί για να μην σας τα κλέψουν.
- Κλειδαριά, επίσης για να μην σας το κλέψουν.
- Τρόμπα, για να μην τρέχετε κάθε λίγο και λιγάκι στο βενζινάδικο για φούσκωμα.
- Παγούρι και ενδεχομένως καλάθι, το γιατί είναι αυτονόητο.

* Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα για το ποδήλατο που θα αγοράσετε, π.χ. αν δεν διαθέτετε πάνω από 150 ευρώ, από το να αγοράσετε ένα ποδήλατο κακής ποιότητας είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα καλό μεταχειρισμένο. Αυτό θα «ζήσει» πολλά χρόνια, καθώς τα υλικά κατασκευής του είναι ανθεκτικά και ο σκελετός θα κρατήσει μια ζωή. Μεταχειρισμένα ποδήλατα θα βρείτε στο podilates.gr καθώς και στο ricardo.gr.

* Αν τυχόν (κούφια η ώρα! Αλλά αν!) σας κλέψουν το ποδήλατο, είναι χρήσιμο να έχετε κάνει από πριν κάποιες κινήσεις: π.χ. γράψτε κάπου τον αριθμό πλαισίου του (συνήθως αναγράφεται στον σκελετό, εκεί που γυρίζουν τα πετάλια), ώστε να αποδείξετε ότι είναι δικό σας αν τυχόν βρεθεί. Βγάλτε το ποδήλατό σας φωτογραφίες και κολλήστε του κάποιο διακριτικό. Καλό είναι γενικά το ποδήλατό σας να μην κραυγάζει την τιμή του. Κλειδώνετε πάντα το ποδήλατό σας. Και φυσικά, μην αγοράζετε κλεμμένα ποδήλατα γιατί έτσι προωθείτε την πρακτική της κλοπής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v