Ποδήλατο: Η πόλη του ανήκει

Είναι οικονομικό, απολαυστικό, οικολογικό και γρήγορο. Μπορεί να μας έχουν κάνει την ζωή ποδήλατο, αλλά εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία και το χρησιμοποιούμε προς όφελός μας. Ορθοπεταλιές σε… αγορές, ποδηλατόδρομους και όμορφες διαδρομές εντός και εκτός των τειχών της πόλης.
Ποδήλατο: Η πόλη του ανήκει
του Νικόλα Γεωργιακώδη

When I see an adult on a bicycle, I do not despair for the future of the human race. 
                                                    H.G. Wells, Άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (και χωρίς Μέσα Μεταφοράς) είναι αν μη τι άλλο μια καλή αφορμή για να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με τις… ορθοπεταλιές – αν δεν το έχουμε κάνει ήδη – και να ανακαλύψουμε τα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου εντός, αλλά και εκτός των τειχών της Αθήνας. Γιατί πολύ απλά, το ποδήλατο δεν ταιριάζει μόνο στον χαρακτήρα της οποιαδήποτε πόλης, ταιριάζει και στον καθένα από εμάς. Σκεφτείτε το λίγο: Τέλος μποτιλιάρισμα, τέλος ηχορρύπανση, τέλος καυσαέρια. Οικονομικές μετακινήσεις, άθληση, ευεξία και κοινωνικοποίηση σε.. δύο μόνο ρόδες.

Γιατί ποδήλατο;

«Γιατί είναι trendy». Γεωργία, 28 χρονών.
«Γιατί έχει ρόδες, αλλά δεν έχει μηχανή», Γιώργος, 24 χρονών.
«Για την γυμναστική», Έλενα, 28 χρονών.
«Γιατί είναι ωραίο», Γιώργος, 29 χρονών.
«Γιατί όχι ποδήλατο;», Άκης, 29 χρονών.
«Γιατί φτιάχνεις γλουτούς», Μαρία, 23 χρονών.

Ο λόγοι για τον οποίον ο καθένας από εμάς αγαπάει το ποδήλατο ποικίλουν. Το ποδήλατο είναι οικολογικό, καθώς δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Το ποδήλατο είναι οικονομικό, γιατί είναι πολύ πιο φθηνό σε σχέση με όλα τα άλλα μεταφορικά μέσα και απαιτεί ελάχιστα έξοδα για την συντήρηση και καθόλουγια την κίνησή του. Το ποδήλατο είναι άθληση και υγεία γιατί η ποδηλασία είναι θεραπευτική για το μυαλό, το πνεύμα και το σώμα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία. Το ποδήλατο είναι απόλαυση, γιατί είναι μια δραστηριότητα ζωής, ένα μέσο για να γνωρίσεις κόσμο.

Αγορές για ορθοπεταλιές

Αρχικά, προτού αγοράσετε το πρώτο σας ποδήλατο, θα πρέπει να αποφασίσετε πού θα το χρησιμοποιείτε. Άλλο ποδήλατο θα πάρετε για τις μετακινήσεις σας, άλλο για τις βόλτες σας και άλλο για την άσκηση. Αποφασίζοντας λοιπόν πρώτα την κύρια χρήση του, θα επιλέξετε σωστά τον τύπο και τις προδιαγραφές που αυτό πρέπει να έχει. Όσο για την τιμή του, υπολογίστε για ένα μέσο αλλά αξιοπρεπές, περί τα 300 με 600 ευρώ. Αν τώρα έχετε μεγαλύτερες απαιτήσεις σε εξοπλισμό και απόδοση, τότε οι τιμές κυμαίνονται από 600 μέχρι 800 ευρώ.

Μαζί με την αγορά του ποδηλάτου σας και ειδικά αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιείτε στην πόλη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστείτε κάποια αξεσουάρ όπως κράνος, φώτα (ένα κόκκινο για πίσω και ένα λευκό για μπροστά, καθώς και LED για πίσω), κλειδαριά για να το ασφαλίζετε, τρόμπα και παγούρι.

Τώρα όσον αφορά το κατάστημα από όπου μπορείτε να αγοράσετε το ποδήλατό σας, οι επιλογές που έχετε είναι δεκάδες και το σημαντικότερο όλων ένα… κλικ μακριά. Ενδεικτικά έχουμε δοκιμάσει και προτείνουμε τα: 

* Cyclist.gr.  Τα πάντα γύρω από το ποδήλατο και την ποδηλασία, με διαρκώς ανανεωμένη λίστα αγορών και προσφορές μετά από κάθε τέλος εποχής.

* Tsirikos Bikes. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1978, και τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια διατηρεί ένα από τα καλύτερα οργανωμένα καταστήματα ποδηλάτων στο Ψυχικό. Συνεργάζονται με περισσότερες από 100 επώνυμες εταιρείες και αποστέλλουν τα προϊόντα τους σε όλη την Ελλάδα.

* World of Bike Shop. Μεγάλη ποικιλία σε ποδήλατα, τροχούς, αξεσουάρ, ανταλλακτικά, ρούχα, εξοπλισμό προστασίας, ακόμα και… συμπληρώματα διατροφής από το κατάστημα στου Ζω γράφου, το οποίο διαθέτει και online shop.

* Bike Me. Τα πάντα γύρω από το ποδήλατο, αλλά και το τρίαθλο από το δημοφιλές κατάστημα της Αργυρούπολης. Όπως πληροφορηθήκαμε, σύντομα θα έχει και online shop. 

* Frederik Bikes. Ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά καταστήματα ποδηλάτων στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλη γκάμα προϊόντων.

* Κασιμάτης. Ακόμα μια κλασική αξία στον χώρο με μεγάλη ποικιλία σε ποδήλατα και ανταλλακτικά.

Μεταχειρισμένα ποδήλατα θα βρείτε μεταξύ άλλων στο forum του Cyclist.gr, αλλά και μέσω αγγελιών από άλλες ιστοσελίδες. Προσοχή όμως. Τα μεταχειρισμένα ποδήλατα ενδείκνυνται μόνο για έμπειρους ποδηλάτες και αυτό γιατί το ποδήλατο χάνει με τον καιρό την ακαμψία του και την "αντοχή" του σε πεσίματα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται στο μάτι του αρχάριου. Επίσης, μπορεί να έχουν φθαρεί οι δίσκοι ή τα γρανάζια και να έχει "ξεραθεί" η αλυσίδα. Γενικά, η αγορά μεταχειρισμένου δεν ενδείκνυται σε αρχάριους.

Αν τώρα έχετε ιδιαίτερα γούστα και θέλετε κάτι… κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας, τότε το Vicious Cycles Athens στου Ψυρρή είναι το μαγαζί σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξτε χρώματα, εξαρτήματα και χαρακτηριστικά, φτιάχνοντας από την αρχή το δικό σας, fixed gear ή single speed ποδήλατο. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα δύο είδη ποδηλάτων στα οποία ειδικεύεται το Vicious Cycles εδώ.

Ποδηλατόδρομοι και ποδηλατάδες στην Αττική

Πονεμένη ιστορία… Ελάχιστοι είναι οι πραγματικοί ποδηλατόδρομοι στην Αττική, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους λάτρεις του ποδηλάτου να μαζεύονται σε ομάδες και να οργανώνουν τις δικές τους ποδηλατοβόλτες, κάνοντας ουσιαστικά τις διαδρομές αυτές… ποδηλατόδρομους ενίοτε και με την βοήθεια της Τροχαίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομάδα Freeday, οι οποίοι ξεκινούν κατά τις 9.30 από το σταθμό του Θησείου και γυρνούν τη μισή –ενίοτε κι ολόκληρη την– Αττική, για να ξανακαταλήξουν στο Θησείο γύρω στις 2.00 το πρωί. Οι διαδρομές κυμαίνονται κατά κανόνα στα 50 χιλιόμετρα και όπως μας πληροφορεί ο Σωκράτης, μέλος της ομάδας, είναι αρκετά εύκολες και προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να αποφεύγονται οι ανηφόρες. «Θυμάμαι διαδρομές που κάναμε μέχρι την Πάρνηθα ή στην Βαρυμπόμπη. Κάθε Παρασκευή βράδυ, κάθε διαδρομή είναι μαγική», ομολογεί ο Σωκράτης.

Δωρεάν ποδηλατάδες στην πόλη και εκτός αυτής διοργανώνουν και άλλοι σύλλογοι, όπως οι ΠοδηλάτΙΣΣες και οι Φίλοι του Ποδηλάτου, που παίρνουν συχνά τα βουνά, για εκδρομές σε δυο ρόδες, με το σύνθημα «τα πιο όμορφα ταξίδια γίνονται με τις δικές μας δυνάμεις.

Για τους αρχάριους στο… άθλημα, ο Στέλιος και ο Άρης, εμπνευστές της εταιρίας Athens by Bike αναλαμβάνουν, πέραν από την ενοικίαση του ποδηλάτου, να σας οργανώσουν βόλτες στα αξιοθέατα της πόλης: Κεραμεικός, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Θέατρο Διονύσου, Πλάκα, Ιερός Βράχος Ακρόπολης ή όπου εσείς προτιμάτε. Τα οργανωμένα tour της Athens by Bike, συνοδεία ξεναγού, κοστίζουν από 20 έως 25 ευρώ.

Bike it Yourself


Αν αποφασίσετε να πάρετε μόνοι σας τους… δρόμους, ωραίες διαδρομές για βόλτα είναι αυτές που εκτείνονται στις Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου, στο Ζάππειο, το Καλλιμάρμαρο και την Ηρώδου Αττικού, ενώ φανταστική είναι η θέα και το καταπράσινο περιβάλλον στον Λουμπαρδιάρη και στην Πνύκα. Θα φτάσετε εκεί από το Μουσείο της Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη. Άλλες, εξίσου ωραίες διαδρομές είναι παραλιακά από το ύψος του Αλίμου με κατεύθυνση προς τη Γλυφάδα, στο καταπράσινο Κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι, στο Πάρκο Τρίτση στους Αγίους Αναργύρους (αρκετές διαδρομές με χώμα, μερικές απότομες κατηφόρες, αλλά και σημεία για άλματα για τους πιο τολμηρούς) και τα πρώην Βασιλικά Κτήματα Τατοΐου στην Βαρυμπόμπη (χώμα και «τρυπημένη» άσφαλτος κατά κύριο λόγο, «τυμβότσαρκες» για τους φαν των creepy σκηνικών…).

Για ακόμα περισσότερες διαδρομές, οι Podilates.gr έχουν αναρτήσει εκτενή λίστα στην ιστοσελίδα τους, η οποία ανανεώνεται συχνά και σας δείχνει στο Google Maps με ακρίβεια την εκάστοτε διαδρομή. Κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει και οι χρήστες του Cyclist.grαναρτώντας ένα ειδικό αρχείο (.kml) το οποίο ανοίγει με το Google Earth και σας εμφανίζει με γραμμές το εκάστοτε δίκτυο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v