Σαββατοκύριακα στην Ελλάδα με οινική αφορμή

Έξι περιοχές της Ελλάδας που φημίζονται για το καλό κρασί ξεδιπλώνουν τα μεθυστικά μυστικά τους, προκαλώντας μας για απολαυστικές οινικές αποδράσεις.
Σαββατοκύριακα στην Ελλάδα με οινική αφορμή
του Γιώργου Κόκουβα

Γραφικά χωριά και υπέροχο ελληνικό κρασί. Φυσιολατρικές βόλτες και γαστριμαργικές δοκιμές. Επισκέψεις σε οινοποιεία και γνωριμία με τα πιο εύφορα κομμάτια της ελληνικής γης. Ο οινικός τουρισμός μας δίνει όλες τις αφορμές να ετοιμάσουμε βαλίτσες (και ποτήρια του κρασιού) για οργανωμένες επισκέψεις στις πιο όμορφες γωνιές της χώρας, κι εμείς συγκεντρώνουμε πληροφορίες για έξι τέτοιους προορισμούς που θα λατρέψουν οι φίλοι του κρασιού – και όχι μόνο.

*Ορεινή Αρκαδία

Παρθένα φύση, γραφικά χωριά, όμορφοι ξενώνες και δεκάδες φυσιολατρικές δραστηριότητες κρύβει για τον επισκέπτη της η Αρκαδία, ενώ για τους φίλους του κρασιού, διαθέτει δεκάδες κτήματα και οινοποιεία που θα τους μυήσουν στον μεθυστικό κόσμο του μοσχοφίλερου.
Τα highlights του κρασιού: Εδώ βρίσκεται η ζώνη Μαντινείας, που θεσπίστηκε ως ΠΟΠ από το 1973, γνωστή για το περίφημο μοσχοφίλερό της. Θα το δοκιμάσετε στα επισκέψιμα κτήματα της περιοχής, όπως το κτήμα Σπυρόπουλου, που έχει διατηρήσει το πρώτο κτίριο-οινοποιείο της οικογένειας από το 1890, πολύ κοντά στην Αρχαία Μαντίνεια, το κτήμα Τσελέπου, όπου θα παρακολουθήσετε από κοντά τη σύγχρονη διαδικασία παραγωγής κρασιού και το κτήμα Μποσινάκη που παράγει το κρασί ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Μποσινάκη.
Τι άλλο να κάνετε: Θα επισκεφθείτε τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντινείας, 14 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαιότητας, που ανταγωνιζόταν την αρχαία Σπάρτη. Ο χώρος διαθέτει αρχαίο θέατρο, βουλευτήριο, τμήματα της αρχαίας Αγοράς, ρωμαϊκά λουτρά και ναό αφιερωμένο στην Άρτεμη. Θα χορτάσετε επίσης φυσιολατρικές δραστηριότητες, από ράφτιγνκ στον Αλφειό και τον Λούσιο μέχρι πεζοπορία στο φαράγγι του τελευταίου ή επίσκεψη στο εντυπωσιακό σπήλαιο στο χωριό Κάψια, που άνοιξε πρόσφατα τις γεμάτες σταλακτίτες πύλες του.
Πού θα μείνετε: Τα πιο κοντινά στην Μαντίνεια χωριά είναι η Βυτίνα, που από τη μία μπορεί να μοιάζει ιδιαίτερα «τουριστική», αλλά από την άλλη διαθέτει όλες τις υποδομές για μια άνετη διαμονή – μάθετε περισσότερα και δείτε επιλογές διαμονής εδώ και η Αλωνίσταινα. Η τελευταία είναι λιγότερο τουριστική από την Βυτίνα, και κερδίζει σε γραφικότητα και ανεκμετάλλευτη γοητεία – περισσότερα για την Αλωνίσταινα και προτάσεις διαμονής στο χωριό εδώ. Τέλος, δείτε εδώ τα best of του in2life για ολόκληρη την Ορεινή Αρκαδία με τα δεκάδες όμορφα χωριουδάκια της. 

*Νεμέα

Αυτό το τόσο γόνιμο κομμάτι της Κορινθίας μπορεί να μην χαίρει των υποδομών για οργανωμένη διαμονή, ωστόσο διαθέτει αξιοζήλευτα οργανωμένες οινο-διαδρομές και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε best of και οδηγίες… επιβίωσης στην περιοχή.
Τα highlights του κρασιού: Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Νεμέα θεσμοθετήθηκε το 1971 και περιλαμβάνει 27.000 στρέμματα εύφορης γης στην οποία οφείλουμε τις κρασοκατανύξεις μας με την περίφημη ερυθρή ποικιλία του αγιωργίτικου, αλλά και άλλων κόκκινων κρασιών, ξηρών, γλυκών και ημίγλυκων. Από τα «κέντρα του κρασιού» της περιοχής, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε αυτό της οινοποιητικής Σεμέλη, στο επισκέψιμο οινοποιείο που ονομάζεται Domaine Helios, όπου οργανώνονται γευσιγνωσίες – σημειώστε ότι διαθέτει και οκτώ ξενώνες με υπέροχη θέα προς τον αμπελώνα – μάθετε περισσότερα εδώ. Επίσης, στο μικρό και φιλόξενο οινοποιείο Παλυβού θα γνωρίσετε την διαδικασία της παραγωγής του κρασιού Νεμέα, ακολουθώντας μια διαδρομή που περνάει από τον αμπελώνα, συνεχίζει στο οινοποιείο και ολοκληρώνεται στην αίθουσα παλαίωσης με τα δρύινα βαρέλια. Πραγματοποιούνται επίσης σεμινάρια γευσιγνωσίας και ειδικές προβολές – μάθετε περισσότερα εδώ
Τι άλλο να κάνετε: Θα επισκεφθείτε την αρχαία Νεμέα, τον αρχαιολογικό χώρο που συνδέεται με τους μύθους των άθλων του Ηρακλή, θα περιηγηθείτε στις αρχαίες Κλεωνές, θα δείτε τον ψηλό επιβλητικό βράχο στην είσοδο της Νεμέας όπου δεσπόζει η περίφημη Παναγία του Βράχου, και θα οδηγήσετε τα έξτρα χιλιόμετρα για να γνωρίσετε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Σημειώστε επίσης ότι στις 13 Οκτωβρίου διοργανώνεται ο 5ος Ποδηλατικός Γύρος Οινοποιείων Νεμέας, που συνδυάζει το… κρασί μετά του ωφελίμου: Οι φίλοι του κρασιού καλούνται να εξερευνήσουν την φύση και τους αμπελώνες της Νεμέας με το ποδήλατό τους, μέσα από δύο διαδρομές, μία “light” 40 χιλιομέτρων και μία για προχωρημένους – σε κάθε περίπτωση, το πετάλι, το κρασί και οι στάσεις για γευσιγνωσία είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μάθετε περισσότερα εδώ
Πού θα μείνετε: Η καλύτερη επιλογή για να έχετε ως βάση διαμονής, σύμφωνα με τον Δημοσιογράφο Οίνου και υπεύθυνο του blog Telegourmet Θεόδωρο Λέλεκα, είναι το Ναύπλιο. Μπορεί να μην βρίσκεται ακριβώς δίπλα στους αμπελώνες της Νεμέας, αλλά αν λάβουμε υπόψη την έλλειψη ξενώνων στην περιοχή, την γαστριμαργική παράδοση του Ναυπλίου και τους κουκλίστικους ξενώνες του, αξίζει τον κόπο και τον δρόμο. Τα best of και επιλογές διαμονής στο Ναύπλιο θα βρείτε εδώ

*Νάουσα

Όσο ο χειμώνας πλησιάζει, η Νάουσα γίνεται όλο και πιο δελεαστική επιλογή, καθώς όχι μόνο το ξινόμαυρο για το οποίο φημίζεται είναι ένα δυνατό, «γεμάτο» κρασί που ενδείκνυται για τον χειμώνα, αλλά και οι επιλογές δραστηριοτήτων της περιοχής είναι περισσότερο χειμερινές – σημειώστε πως το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια απέχει δύο βήματα από την πόλη.
Τα highlights του κρασιού: Το κρασί που προέρχεται από εκλεκτά σταφύλια της ποικιλίας Ξινόμαυρο έχει λάβει την σφραγίδα Οίνου ΠΟΠ από το 1971 και οινοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο της Νάουσας, σε αμπελώνες που προστατεύονται από τις πλαγιές του Βερμίου. Θα επισκεφθείτε το κτήμα Κυρ-Γιάννη της οικογένειας Μπουτάρη, που ανανέωσε τους αμπελώνες της Νάουσας, φέρνοντας την φιλοσοφία των «μικρών» κρασιών που προέρχονται από ορισμένη περιοχή (terroir) στα πρότυπα του γαλλικού αμπελώνα. Δείτε εδώ πληροφορίες για ξεναγήσεις κατόπιν συνεννοήσεως. Στο κτήμα Χρυσοχόου θα γνωρίσετε από κοντά πως μια καθαρά οικογενειακού χαρακτήρα επιχείρηση παράγει οίνο με μεράκι . Θα περάσετε επίσης από την αίθουσα γευσιγνωσίας και θα θαυμάσετε της συλλογή της οικογένειας από αντικείμενα σχετικά με το κρασί, από καράφες μέχρι ανοιχτήρια και ποτήρια. Τέλος, στο Κτήμα Δαλαμάρα θα περιηγηθείτε στον πρώτο αμπελώνα που φυτεύτηκε στην περιοχή, το μακρινό 1840. 
Τι άλλο να κάνετε: Θα κάνετε φθινοπωρινούς περιπάτους στο άλσος του Αγίου Νικολάου με τα αιωνόβια πλατάνια, τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη, θα γνωρίσετε την Σχολή του Αριστοτέλη, τον αρχαιολογικό χώρο όπου ο σταγειρίτης φιλόσοφος δίδαξε τον Μεγάλο Αλέξανδρο και όταν έρθει ο χειμώνας, θα δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στα winter sports, στο χιονοδρομικό κέντρο.
Πού θα μείνετε: Στην πόλη της Νάουσας, πληροφορίες και πλήρη κατάλογο των ξενώνων και των ξενοδοχείων της οποίας θα βρείτε εδώ

*Μέτσοβο

Καλό κρασί, ωραία θέα και ένα πανέμορφο μέρος γεμάτο πετρόχτιστα σπίτια και πλακόστρωτα δρομάκια μας περιμένουν στο Μέτσοβο. Κι αν θέλετε επιπλέον λόγο, μάθετε παρακάτω για ένα καλά κρυμμένο οινικό μυστικό της περιοχής.
Τα highlights του κρασιού: Εδώ θα συναντήσετε τους πρώτους οργανωμένους αμπελώνες της Ελλάδας, που ίδρυσε ο ίδιος ο Αβέρωφ – γι’ αυτό και έχουν σήμερα το όνομά του. Στο Κατώγι Αβέρωφ το οποίο λειτουργεί ως Οινοποιείο αλλά και ως ξενοδοχείο, θα ακολουθήσετε τα μονοπάτια του οίνου, από τα κελάρια μέχρι το αμπέλι και από την φωτογραφική ξενάγηση μέχρι τις γευστικές δοκιμές στο Wine Bar υπό το βλέμμα… του Διόνυσου. Σημειώστε ότι τα δίκλινα δωμάτια του «Κατώγι» ξεκινούν από τα 70€ - μάθετε περισσότερα εδώ
Τι άλλο να κάνετε: Θα επισκεφθείτε το Αρχοντικό Τοσίτσα με το Μουσείο Λαογραφικής τέχνης, την πινακοθήκη Αβέρωφ με έργα των σημαντικότερων ελλήνων καλλιτεχνών, τις υπέροχες αρχιτεκτονικά μονές της περιοχής, όπως αυτές του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής. Θα δοκιμάσετε φυσικά και το περίφημο τυρί Μετσοβόνε στα τυροκομεία της περιοχής, ενώ, αφήνοντας το Μέτσοβο, θα κάνετε μικρές εξορμήσεις μέχρι τα Ιωάννινα ή τα ορεινά χωριά της Ηπείρου. Περισσότερα για το Μέτσοβο σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life
Πού θα μείνετε: Πέρα από την επιλογή του «Κατώγι Αβέρωφ» (από 70€), προτείνουμε τα αρχοντικά δωμάτια του «Αρχοντικό Μετσόβου Luxury Boutique Hotel» (από 58€), τα φιλόξενα, παραδοσιακά δωμάτια του Hotel Bitouni (από 35€) ή τα άνετα, οικονομικά δωμάτια του Asteri Metsovou κοντά στην πλατεία της πόλης (από 35€). 

*Σαντορίνη

Στην Σαντορίνη, ενώ έχει περάσει το καλοκαίρι; Ίσα-ίσα, για τους φίλους του κρασιού που ξεκινούν ένα ταξίδι οινικού ενδιαφέροντος, το ομορφότερο νησί της χώρας ενδείκνυται ακριβώς αυτή την περίοδο. Πέρα από τους χιλιάδες τουρίστες, το καλοκαίρι οι περίφημοι αμπελώνες της Σαντορίνης βρίσκονται στη φάση του τρύγου, όχι ιδιαίτερα βολική εποχή για μια ξενάγηση. Αντίθετα, από εδώ και πέρα, η Θήρα… δεν έχει εποχή για τους λάτρεις του οίνου.
Τα highlights του κρασιού: Η οινική Ιστορία και το μοναδικό κλίμα της Σαντορίνης δίνουν ξεχωριστή «προσωπικότητα» στα κρασιά που παράγονται στο νησί. Βασικές ποικιλίες είναι το Ασύρτικο, το Αθήρι, η Μαντηλαριά και το Μαυροτράγανο, ενώ πασίγνωστα είναι και τα τρία κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, το Ασύρτικο, το Νυχτέρι και το Βινσάντο (vino di Santorini). Θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε τις οινοποιίες Santo Wines με το οργανωμένο κατάστημα εντός των εγκαταστάσεων, που απολαμβάνουν υπέροχη θέα στο ηφαίστειο, Γαία Οινοποιητική (επισκέψιμο ως και τον Οκτώβριο) στην ανατολική ακτή του νησιού με γευστική δοκιμή όλης της γκάμας των σαντορινιών κρασιών και περιήγηση στους χώρους οινοποίησης και Κτήμα Αργυρού που μετρά πάνω από έναν αιώνα λειτουργίας, με πολλές διακρίσεις σε λίστες παγκοσμίου φήμης οινικών περιοδικών.
Τι άλλο να κάνετε: Θα φροντίσετε να συνοδεύσετε τις οινικές δοκιμές με γαστριμαργικές εμπειρίες – η γαστρονομία του νησιού πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Θα επισκεφθείτε τον καλοδιατηρημένο χώρο του αρχαίου Ακρωτηρίου, θα τριγυρίσετε στην πανέμορφη Οία και στα πάντα ζωντανά Φηρά, θα δείτε το περίφημο ηλιοβασίλεμα να βουτά στην Καλντέρα και θα ανακαλύψετε τα μυστικά της Ατλαντίδας – μάθετε περισσότερα σε παλαιότερο δημοσίευμα του In2life για την Σαντορίνη. 
Πού θα μείνετε: Αυτή η περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για να βρείτε οικονομικές τιμές στα πολυτελή καταλύματα της Οίας, αλλά και στα Φηρά ή στο Ημεροβίγλι. Εμείς, συγκεντρώσαμε όπως και να ‘χει τις πλέον low budget επιλογές διαμονής στην Σαντορίνη εδώ

*Ηράκλειο

Κλείνουμε τις προτάσεις οινικών αποδράσεων με άλλη μία «νησιωτική» επιλογή. Όσοι ταξιδέψετε τα έξτρα ναυτικά μίλια για να φτάσετε ως το Ηράκλειο, δεν θα απογοητευτείτε.
Τα highlights του κρασιού: Η συγκέντρωση των οινοποιίων σε δύο βασικές περιοχές βολεύει πολύ κατά την επίσκεψη για τον οινόφιλο. Στις περιοχές Αρχάνες και Πεζά θα συναντήσετε δεκάδες επισκέψιμα οινοποιεία, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού Βαθύπετρο θα συναντήσετε εκτός των άλλων αξιοθέατων και ένα πατητήρι σταφυλιών, που μαζί με τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο, μαρτυρά πώς ίσως πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο της αρχαιότητας – μιλάμε για 4.500 χρόνια πριν. Από τα επισκέψιμα οινοποιεία, αξίζει να εξερευνήσετε αυτά των οικογενειών ΛυραράκηΠατεριανάκη και Δουλουφάκη
Τι άλλο να κάνετε: Θα γνωρίσετε τη φύση του νομού Ηρακλείου μέσα από πεζοπορία και φυσιολατρικές δραστηριότητες κατά μήκος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, θα εξερευνήσετε γραφικά χωριά, από τα Ανώγεια και τις Δάφνες μέχρι την Μουριά και θα αφιερώσετε μία ημέρα για να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους στην Κνωσό, τη Φαιστό, τη Γορτύνα και τα Μάλια. Στην πόλη του Ηρακλείου, θα επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το φημισμένο Ενυδρείο Cretaquarium. Μάθετε περισσότερα σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life
Πού θα μείνετε: Στα άνετα δωμάτια του Park Hotel (από 28€ για το δίκλινο δωμάτιο), στα μεγάλα, φωτεινά δωμάτια του Kronos Hotel (από 49€), στα μοντέρνα, ατμοσφαιρικά δωμάτια του Iraklion Hotel (από 50€) ή στα χαριτωμένα, μοντέρνα δωμάτια του ξενοδοχείου Κάστρο (από 55€). 

*Ευχαριστούμε τον Δημοσιογράφο Οίνου και υπεύθυνο του blog Telegourmet Θεόδωρο Λέλεκα για τις πολύτιμες πληροφορίες και προτάσεις του. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v