Τα ελληνικά μουσεία που πρέπει να έχεις δει

Φύγαμε για… πατριδογνωσία σε 7 από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας –και του πλανήτη ολόκληρου.
Τα ελληνικά μουσεία που πρέπει να έχεις δει
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Γιατί οι ξένοι ταξιδιωτικοί οδηγοί λένε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του πλανήτη –και έχουν δίκιο. Γιατί στεγάζει, μεταξύ άλλων, τον θησαυρό των Μυκηνών, τα κυκλαδίτικα εδώλια, την τοιχογραφία με τους πυγμάχους από την προϊστορική Σαντορίνη, και όλα εκείνα τα απίστευτα αγάλματα που στολίζουν τα εξώφυλλα των βιβλίων Ιστορίας.
Διαβάστε περισσότερα - Μια μέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Γιατί είναι το κατ’ εξοχήν μουσείο του Μινωικού Πολιτισμού –του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου ίσως από τους προϊστορικούς πολιτισμούς του κόσμου. Τα ευρήματα από την Κνωσό είναι σχεδόν όλα εδώ, μαζί με τον Δίσκο της Φαιστού η αποκρυπτογράφηση του οποίου παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών: Απλούστερα γνωστό ως «η Βεργίνα», είναι μακράν το ατμοσφαιρικότερο μουσείο-αρχαιολογικός χώρος (ναι, δύο σε ένα) που έχουμε στην Ελλάδα. Φιλοξενεί την περίφημη μακεδονική λάρνακα, μαζί με όλους τους θησαυρούς και τους τάφους των Μακεδόνων βασιλιάδων –πλην ενός, εκείνου που ακόμα ψάχνουμε.
Διαβάστε περισσότερα - Από τη Βέροια στη Βεργίνα: Διαδρομές στην Ιστορία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών: Κατ’ αρχάς, για τον Ηνίοχο, ένα από τα εντυπωσιακότερα αγάλματα της κλασικής αρχαιότητας που επιβίωσαν ως τις μέρες μας. Επίσης, για τα υπέροχα αετώματα του Ναού του Απόλλωνα, την Σφίγγα των Σιφνίων, τους κούρους των Δελφών και τον θησαυρό των Αθηναίων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας: Αν τα «σκοτεινά» Ελευσίνια Μυστήρια δεν είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σελίδες της αθηναϊκής Ιστορίας, δεν ξέρουμε ποια είναι. Το μουσείο που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας φιλοξενεί ευρήματα από τις εκεί ανασκαφές, τα οποία περιλαμβάνουν αγάλματα της κλασικής και αρχαϊκής εποχής, ανδριάντες ρωμαίων αυτοκρατόρων και την μία από τις δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες που στήριζαν τη στέγη των Μικρών Προπυλαίων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: Ό,τι είναι ο Ηνίοχος για τους Δελφούς, είναι ο (συγκλονιστικότερος, αν ρωτάτε την ταπεινή μας άποψη) Ερμής του Πραξιτέλη για την Ολυμπία. Κατά τα λοιπά, εδώ θα μάθετε όλα όσα θέλατε να ξέρετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και θα δείτε πολλά ακόμα εντυπωσιακά αγάλματα της κλασικής αρχαιότητας, σαν τη Νίκη του Μενδαίου και τον Δία με τον Γανυμήδη.
Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Ολυμπία: Βουτιά στην Ιστορία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών: Προσφάτως ανακαινισμένο, έγινε κατά γενική ομολογία εντυπωσιακό. Περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές στη Βοιωτία, τα οποία διηγούνται Ιστορία χιλιάδων χρόνων, από τους παλαιολιθικούς οικισμούς ως τα χρόνια μετά το Βυζάντιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v