Δύο ελληνικά μουσεία στα καλύτερα του κόσμου

Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Μπενάκη είναι δύο από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου που πρέπει όλοι να επισκεφθούν πριν πεθάνουν, σύμφωνα με την Telegraph.
Δύο ελληνικά μουσεία στα καλύτερα του κόσμου
Την λίστα της με τα κορυφαία μουσεία στον πλανήτη που πρέπει κανείς να επισκεφθεί πριν πεθάνει δημοσίευσε η βρετανική Telegraph, και δύο ελληνικά μουσεία βρίσκονται μέσα στην ελίτ του μουσειακού κόσμου.

Συγκεκριμένα, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται στην 24η θέση της λίστας, ενώ το Μουσείο Μπενάκη ακολουθεί κατά πόδας, στην 25η θέση.

Το αφιέρωμα μιλά για το Μουσείο της Ακρόπολης, κάνοντας λόγο για ένα ανάλαφρο γυάλινο κτίριο που φιλοξενεί αρχαϊκά και κλασικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, περήφανα αγάλματα αρχαίων και ολοζώντανα ανάγλυφα ζωικών μορφών. Σημειώνει μεταξύ άλλων πως τα κομμάτια που λείπουν από τα γλυπτά, αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν το 1801 και αναφέρει τον διακαή πόθο των Ελλήνων να επιστραφούν από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όσο για το Μουσείο Μπενάκη, η Telegraph εξυμνεί το νεοκλασικό κτίριο επί της Βασιλίσσης Σοφίας, και τα εκθέματα γλυπτικής, κεραμικής, ζωγραφικής και λαϊκής τέχνης. Κορυφαία εκθέματα ονομάζει τον «Θεσσαλικό Θησαυρό» κοσμημάτων από τον 2ο αιώνα π.Χ., δύο πίνακες του Ελ Γκρέκο και τις πιστές αναπαραστάσεις οθωμανικών αιθουσών του 18ου αιώνα.

Στην κορυφαία δεκάδα των μουσείων που πρέπει να επισκεφθεί κανείς πριν πεθάνει, η Telegraph ψήφισε:
1.ΜΟΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), Νέα Υόρκη
2. ΜΕΤ (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης), Νέα Υόρκη
3. Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, Νέα Υόρκη
4. Whitney Museum of American Art, Νέα Υόρκη
5. Λούβρο, Παρίσι
6. Μουσείο Marmottan-Claude Monet, Παρίσι
7. Μουσείο Ροντέν, Παρίσι
8. Μουσεία Βατικανού, Ρώμη
9. Πινακοθήκη Μποργκέζε, Ρώμη
10. Μουσείο Design, Λονδίνο

Την λίστα με τα 41 κορυφαία μουσεία συμπληρώνουν μουσειακά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, από το Άμστερνταμ, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη μέχρι τη Σεούλ, την Αγία Πετρούπολη και τη Σιγκαπούρη. Δείτε αναλυτικά τη λίστα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v