Τέλεια μουσεία για κυριακάτικες βόλτες

Τα κορυφαία μουσεία της Αθήνας είναι η τέλεια κυριακάτικη βόλτα, ακόμα και για όσους δεν δηλώνουν αφοσιωμένοι λάτρεις της Ιστορίας.
Τέλεια μουσεία για κυριακάτικες βόλτες
της Ηρώς Κουνάδη

Βαρετά, είπατε; Ναι, κάποια είναι. Τα τέσσερα μουσεία που ακολουθούν, όμως, βάζουμε ό,τι στοίχημα θέλετε πως δεν θα σας αφήσουν να βαρεθείτε λεπτό. Ακόμα και αν δεν έχετε καμία ιδέα περί Ιστορίας, αρχαίας και μη, ακόμα και αν δεν ξεχωρίζετε τον Δία από τον Ποσειδώνα –ούτε οι αρχαιολόγοι τους ξεχωρίζουν χωρίς τα αξεσουάρ τους, τρίαινες, κεραυνούς κλπ, μην αισθάνεστε άσχημα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Ώρες λειτουργίας (μέχρι να ξανακαλοκαιριάσει): 9.00-16.00 Τρίτη έως Κυριακή, 13.00-20.00 τις Δευτέρες
Εισιτήρια: 7€ (μειωμένο, φοιτητικό 3€)



Είναι το μουσείο των μουσειών, ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου σύμφωνα με τον Lonely Planet και αυτό που είναι πιθανότερο να συγκλονίσει ακόμα και εσάς που δεν συγκλονίζεστε γενικώς με την Ιστορία. Πέντε χιλιάδες χρόνια και δέκα στρέμματα Ιστορίας απλώνονται στις αίθουσές του, τριάντα μόνο από τις οποίες συγκεντρώνουν όλες εκείνες τις φωτογραφίες των βιβλίων της Ιστορίας του Δημοτικού στη live εκδοχή τους. Την πρώτη φορά που βλέπεις από κοντά τον Δία/Ποσειδώνα, τους Πυγμάχους της Σαντορίνης ή το συναρπαστικό παιδί με το άλογο, χρειάζεσαι λίγη ώρα για να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν –πόσο μάλλον ότι υπάρχουν εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια.



Αν οι αντοχές σας το επιτρέπουν (μην έρθετε αισιόδοξοι πως θα τα δείτε όλα σε μία μέρα, θα απογοητευτείτε) περάστε μια βόλτα και από την Αιγυπτιακή Συλλογή, για να μάθετε επιτέλους να ξεχωρίζετε τον Όσιρι από τον Άνουβι και την Ίσιδα από την Μπαστέτ.

Διαβάστε περισσότερα - Μια μέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ώρες λειτουργίας: 10.00-17.00 το Σάββατο (και Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή), 11.00-17.00 τις Κυριακές και 10.00-20.00 κάθε Πέμπτη
Εισιτήρια: 7€ (κάτω των 26 και άνω των 65 ετών 3,5€)



Τα κυκλαδικά ειδώλια (αυτά τα χαρακτηριστικά λευκά ανθρωπάκια με τα χέρια τα σταυρωμένα στο στήθος) μπορεί να είναι το σήμα κατατεθέν του, όμως οι Κυκλάδες και ο αρχαίος πολιτισμός τους ούτε αρχίζουν ούτε τελειώνουν εκεί. Και αν έτσι πιστεύατε μέχρι τώρα, έχετε πολλά να μάθετε στις αίθουσες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, χαζεύοντας τις προθήκες του και «παίζοντας» με τις οθόνες αφής και τις λοιπές διαδραστικές τεχνολογίες.

Εκτός από τις Κυκλάδες, εδώ θα μάθετε πολλά και για την αρχαία Ιστορία της Κύπρου, ενώ αξίζει να σημειώσετε και την έκθεση του Mario Merz “Numbers are Prehistoric”, που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Σταθάτου (δωρεάν ξεναγήσεις από τον επιμελητή της, στις 10, 17 και 19 Δεκεμβρίου).

Το Μουσείο της Ακρόπολης
Ώρες λειτουργίας: 9.00-20.00 τα Σαββατοκύριακα, 9.00-22.00 τις Παρασκευές και 9.00-17.00 Δευτέρα με Πέμπτη
Εισιτήρια: 5€ (φοιτητές και άνω των 65 ετών 3€)



Αν το Αρχαιολογικό διεκδικεί τον τίτλο του σημαντικότερου μουσείου στον κόσμο, το Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί κάλλιστα να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του πιο φωτεινού. Μπορεί εξωτερικά να το λατρεύετε ή να το μισείτε (αναλόγως των αισθημάτων σας περί τόσο-μοντέρνας αρχιτεκτονικής) το εσωτερικό του, όμως, είναι μια εντελώς άλλη ιστορία, εντελώς υπεράνω διαλόγου. Λουσμένο στο φως του ήλιου, και σε διαρκή οπτική επαφή με την ίδια την Ακρόπολη, έχει για εκθέματα ευρήματα που έφεραν σε αυτό το ίδιο φως οι ανασκαφές στον βράχο της. Έχει επίσης τις αυθεντικές Καρυάτιδες (πλην μίας, που έστειλε ο Έλγιν στο Βρετανικό Μουσείο) και έχει και άδειες προθήκες ακριβώς στο σημείο που οι τζαμαρίες του κορνιζάρουν καλύτερα τον Παρθενώνα, για να θυμόμαστε ποια θα ήταν τα σημαντικότερα εκθέματά του αν βρίσκονταν εδώ, αντί για εκεί που τα έστειλε ο Έλγιν.



Διαβάστε περισσότερα – Νέο Μουσείο Ακρόπολης: Φως στη σκιά του Παρθενώνα

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 9:00-17:00
Εισιτήρια: 7€ (μειωμένο, φοιτητικό 5€) Δωρεάν είσοδος κάθε Πέμπτη (έως 5 Μαρτίου 2016)



Η πιο άγνωστη/ λογοκριμένη/ γοητευτική/ λουσμένη στην άχλη του μύθου Ιστορία της Αθήνας, εκείνη που οι περισσότεροι κάτοικοί της αρνούνται πεισματικά να μάθουν, είναι μια ιστορία 400 περίπου ετών. Διότι όχι, η Αθήνα δεν έπαψε να υπάρχει όσο η Ανατολική Μεσόγειος λεγόταν επίσημα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το μοναδικό στο είδος του Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, του Μουσείου Μπενάκη, αναλαμβάνει να διηγηθεί μερικές πτυχές της Ιστορίας αυτής, και να μας καθοδηγήσει στα πρώτα διστακτικά, πολύ διστακτικά βήματα στην ανατολίτικη πλευρά του εαυτού μας που με τόσο πείσμα αρνιόμαστε. Δώστε του μια ευκαιρία, την αξίζει με το παραπάνω.



Στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της Αγίων Ασωμάτων θα δείτε πάνω από 8.000 έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, υφαντικής, ξυλογλυπτικής και υαλουργίας, αλλά και «ατόφιο» τον διάκοσμο ενός παλιού αρχοντικού από το Κάιρο. Οι Ινδίες, η Περσία, η Μεσοποταμία, η Μικρά Ασία, η Μέση Ανατολή, η Αραβία, η Αίγυπτος και οι μεσογειακές ακτές, όλες εκπροσωπούνται στις αίθουσές του. Στα σπάνια εκθέματα περιλαμβάνονται ένας χάλκινος αστρολάβος του 1328, ένα ψάθινο χαλί που μετρά… 11 αιώνες ζωής και ξυλόγλυπτα θυρόφυλλα από την Μεσοποταμία του 8ου αιώνα.

Διαβάστε περισσότερα - Η Αθήνα των Οθωμανών: Βόλτες σε μια ξεχασμένη Ιστορία

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v