Τα καλύτερα στο Καρπενήσι

Οι βόλτες στο Καρπενήσι, οι εξορμήσεις στα γύρω χωριά, η συγκλονιστική φύση και όλα όσα θα σας πείσουν ότι η Ευρυτανία είναι υπέροχη και την άνοιξη.
Τα καλύτερα στο Καρπενήσι
Το Καρπενήσι και η ευρυτανική γη δεν είναι αποκλειστικά χειμερινός προορισμός. Μπορεί το χαϊδευτικό του να είναι «Ελβετία» της Ελλάδας και να είναι κυρίως διάσημο για το χιονοδρομικό του κέντρο, αλλά το Βελούχι και η γύρω περιοχή αποτελούν υπέροχο προορισμό όλες τις εποχές. Την άνοιξη δε, μπορείτε να εξερευνήσετε ένα σωρό ομορφιές στην Ευρυτανία. Όπως…

…Το Καρπενήσι
Οι βόλτες ξεκινούν από την μαρμαρόστρωτη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, το μοναδικό επίπεδο κομμάτι της Ευρυτανίας, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Ο κλασικός πλάτανος, οι βρύσες, ο χτισμένος τον 17ο αιώνα ναός της Αγίας Τριάδας είναι το σημείο «μηδέν», από όπου αρχίζουν να ελίσσονται τα δρομάκια με τα πετρόχτιστα σπίτια με τις κεραμιδένιες σκεπές και τα παραδοσιακά ταβερνάκια. Περισσότερη παραδοσιακή αρχοτεκτονική (αναπαλαιωμένα αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες και γεφύρια) θα αντικρίσετε στα κοντινά χωριουδάκια Κορυσχάδες και Φιδάκια, ενώ λίγο έξω από το Καρπενήσι, θα βρεθείτε στο Κεφαλόβρυσο, μια τοποθεσία γεμάτη πλατάνια και τρεχούμενα νερά, αλλά και τον λόφο του Αγίου Δημητρίου με υπέροχη θέα προς την πόλη, ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικο άραγμα στο πράσινο.



Το Saloon Park
Λίγο έξω από την πόλη, κοντά στους Κορυσχάδες, βρίσκεται το Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας και Περιπέτειας, ένας χώρος που θα λατρέψουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Εδώ θα δοκιμάσετε ιππασία, ποδηλασία, τραμπολίνο, αναρρίχηση, κανό, εναέρια περάσματα, βόλτες με τρενάκι και άλλες οικογενειακές δραστηριότητες. 



Τα ορεινά χωριουδάκια
Γύρω από την κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού και στις ορεινές γωνιές των πλαγιών της Καλιακούδας και της Χελιδόνας, φωλιάζουν μικρά γραφικά χωριουδάκια που δημιουργούν ένα μίνι δίκτυο… ευρυτανικού road trip μέσα στην υπέροχη φύση – μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή έχει «χριστεί» σύμφωνα με έρευνες της UNESCO η πρώτη σε καθαρότητα περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, που τα χωρίζει το ποτάμι, είναι οι ανερχόμενες «ήσυχες» δυνάμεις της περιοχής, η Δομνίστα είναι ιδανική για τσιπουρογνωσία στην πλατεία της, το Βουτύρο έχει μερικά από τα καλύτερα ταβερνάκια της Ευρυτανίας και ένα όμορφο ελατοδάσος για βόλτες, ενώ ο Γαύρος, στην άκρη του ποταμού, φημίζεται για την ποταμίσια πέστροφά του.



Τα μουσεία και η Ιστορία
Την Ιστορία και τη λαογραφία της ευρυτανικής γης θα τις γνωρίσετε σε πολλά σημεία του Καρπενησίου και της γύρω περιοχής. Στο Κεφαλόβρυσο βρίσκεται το σημείο όπου έγινε η ομώνυμη μάχη του 1823 και σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης. Στα Κοκκάλια κοντά στο χωριό Κρίκελλο έλαβε χώρα η μάχη των Αιτωλών και Ευρυτανών ενάντια στους Γαλάτες τον 3ο αιώνα π.Χ.. Το Μεγάλο και το Παλιό Μικρό Χωριό περηφανεύονται για τα λαογραφικά τους μουσεία, οι Κορυσχάδες για το μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ενώ λαογραφικό μουσείο με δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού θα βρείτε και στον Ασπρόπυργο Προυσού.



Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς και το Πανταβρέχει
Η διαδρομή μεταξύ Καρενησίου και Προυσού είναι καταπράσινη και οδηγεί στην ιστορική ορεινή μονή του Προυσού, χτισμένη – σχεδόν… σκαλισμένη – στον κάθετο βράχο. Στην άκρη του χωριού, θα βρείτε το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, ένα άγριο και συναρπαστικό σκηνικό με μια διαδρομή που περνά από καταρράκτες και γεφυράκια. Από το Μεγάλο Χωριό ξεκινούν και οι διαδρομές για την «καρδιά» του Πανταβρέχει, του φαραγγιού όπου… πάντα βρέχει χάρη στις πηγές και τα τρεχούμενα νερά που καταλήγουν στους καταρράκτες. Η διαδρομή περνά το βουνό της Καλιακούδας και ελίσσεται στις όχθες του Κρικελοπόταμου μέχρι να φτάσει στα «ενδότερα» του φαραγγιού, αλλά έχετε υπ’ όψιν σας ότι η πιο ασφαλής εποχή να το διασχίσετε είναι το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, οπότε και εταιρίες όπως η Trekking προσφέρουν οργανωμένες εξορμήσεις ως εκεί. 



Η λίμνη των Κρεμαστών
Από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες τεχνητές λίμνες της χώρας, η λίμνη των Κρεμαστών είναι το σημείο «συνάντησης» του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Τρικεριώτη και του Αγραφιώτη ποταμού, περί τα 50 χιλιόμετρα δυτικά του Καρπενησίου. Το σκηνικό περιλαμβάνει ήσυχα γαλαζοπράσινα νερά, εντυπωσιακές γέφυρες και μικρά νησάκια, σε μια περιοχή που όντως θυμίζει… Ελβετία.



Οι γεύσεις
Στο Καρπενήσι και τα ευρυτανικά χωριά, θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα ονομαστά λουκάνικα, το προσούτο, παραδοσιακά τυριά όπως το τσαλαφούτι και το κατίκι, θα προμηθευτείτε βότανα για ροφήματα, μέλι από τα ελατοδάση της περιοχής, τσίπουρο από τη Δομνίστα, τραχανά, ντόπιες πίτες και γλυκά του κουταλιού. Θα φάτε παραδοσιακές συνταγές στου Νασιόπουλου στο Μικρό Χωριό, πέστροφα εκτροφείου στο Σπίτι του Ψαρά στο Γαύρο, πλάι στο ποτάμι, μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος στον Μαθέ στο Κλαυσί, ενώ στον Μέτοικο της Δομνίστας και στης Ζωής στην Ξηριά Καρπενησίου θα απολαύσετε σούπερ κοκκινιστά, πίτες και κρασάτο κόκορα. Υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο για χορταστικά γεύματα σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v