Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ταξίδεψε στην Μπριζ

Τα κανάλια, η μεσαιωνική γοητεία, οι λίμνες με τους κύκνους, οι ανεμόμυλοι, η βελγική σοκολάτα και όλα όσα θα σας μαγέψουν όταν επισκεφθείτε την Μπριζ.

Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ταξίδεψε στην Μπριζ

του Γιώργου Κόκουβα

Δε σου ζητάει πολλά για να σε κερδίσει. Δύο μέρες είναι αρκετές. Όχι μόνο για να τη δεις. Αλλά για να σε μαγέψει για την υπόλοιπη ζωή σου. Η Μπριζ είναι από εκείνα τα μέρη που πρέπει να έχεις δει στη ζωή σου. Ή μάλλον, όχι «πρέπει», αξίζει.

Αξίζει κάθε παραπανίσιο ευρώ που θα σου ζητήσουν τα λίγα αλλά καλά ξενοδοχεία. Αλλά πόσο άραγε θα τιμολογούσαμε εμείς ένα δίκλινο στον παράδεισο; Σε έναν παράδεισο που μπορεί κανείς εύκολα να φτάσει με οικονομικότατες πτήσεις από Αθήνα για Βρυξέλλες, και από εκεί με μια σύντομη διαδρομή με το τρένο… Το να φτάσεις στη Μπριζ άλλωστε δεν είναι δύσκολο. Δύσκολο θα είναι να βρεις το κουράγιο να φύγεις.

Κι αυτό γιατί η λιλιπούτεια βελγική πόλη είναι ίσως ο πιο καλοδιατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός του κόσμου. Μια «όαση» προστατευμένη ολόκληρη από την UNESCO για τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα κανάλια, τους μπαρόκ ναούς, τα έργα των Αναγεννησιακών μαστόρων της. Με άλλα λόγια για την Ιστορία, που δένει υπέροχα με την ομορφιά της, αφού γύρω από όλα αυτά απλώνονται λίμνες με κατάλευκους κύκνους, ρομαντικά γεφυράκια, πλοιάρια που κάνουν βαρκάδες στα κανάλια, σοκολατερί μου μοσχομυρίζουν ζεστή βέλγικη σοκολάτα και φρεσκοψημένες βάφλες.



Σύμφωνοι, δεν είναι όλα τέλεια στον παράδεισο. Ή τουλάχιστον δεν τα βλέπουν όλοι τέλεια: Οι λιγότερο ρομαντικοί μπορεί να γκρινιάξουν για την αποστειρωμένη εικόνα του ιστορικού κέντρου – τόσο «τέλεια» που μοιάζει με κατασκευασμένο πλατό της Disneyland. Οι πιο κυνικοί θα «σκαλώσουν» στις ακριβές τιμές των δωματίων. Και οι πιο «αγοραφοβικοί» θα προσπαθήσουν να αγνοήσουν τα σμήνη ταξιδιωτών – σκεφτείτε ότι από ένα ιστορικό κέντρο όπου ζουν 20.000 κάτοικοι, περνούν κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Ακόμη κι αυτοί όμως θα δυσκολευτούν να μην παραδεχθούν ότι πρόκειται για ένα μέρος μοναδικό. Μία πόλη παραμυθένιας γοητείας. Η Μπριζ, με δυο λόγια, αποδεικνύει ότι ο Μεσαίωνας είναι όμορφος.

Τι να δείτε στην Μπριζ

Η περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης ξεκινά πάντα από την κεντρική πλατεία, την «Αγορά» της Μπριζ, που λέγεται Burg. Γύρω από το τεράστιο απαστράπτον πλακόστρωτο, παρατάσσονται μια σειρά κτιρίων στα οποία σμίγουν η μεσαιωνική αρχιτεκτονική, η περίτεχνη γλυπτική και οι χρυσές λεπτομέρειες. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται το Belfort, το μεγάλο καμπαναριό του οποίου τα 366 σκαλοπάτια θα σας φέρουν μπροστά σε μια υπέροχη πανοραμική θέα, πίσω από τις δεκάδες καμπάνες του 18ου αιώνα που ηχούν ακόμα και σήμερα. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και η Βασιλική του Ιερού Αίματος, που σύμφωνα με τον θρύλο, φιλοξενεί σταγόνες από το αίμα του Ιησού τις οποίες έφερε ως εδώ κάποιος προσκυνητής ο οποίος ήταν παρών στη Σταύρωση.



Από το Burg, περνάμε στο Markt, την εμπορική καρδιά της πόλης. Η αγορά απλώνεται στα (πεζοδρομημένα, φυσικά) σοκάκια τα οποία ξεκινούν από την πλατεία και φιλοξενούν τις βόλτες χιλιάδων τουριστών οι οποίοι χαζεύουν στα τρισχαριτωμένα μαγαζάκια με τα γλυκίσματα, τις βάφλες, τις τηγανητές πατάτες (το αγαπημένο αλμυρό έδεσμα των Βέλγων) και τα παραδοσιακά προϊόντα και χειροτεχνήματα της περιοχής.

Μετά την βόλτα στην αγορά, σειρά έχει μια βόλτα στα κανάλια. Το κεντρικό κανάλι της Μπριζ βρίσκεται στην πιάτσα του Groenerei, εδώ από όπου ειδικές βάρκες ξεκινούν ημίωρες περιηγήσεις στον υδάτινο λαβύρινθο της πόλης. Ακούγεται τουριστικό, αλλά μην φοβηθείτε: Επιβιβαστείτε σε μία από τις βάρκες (το εισιτήριο δεν στοιχίζει πάνω από 7€) γιατί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από πολύ κοντά τις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές της Μπριζ, τα γλυκύτατα μεσαιωνικά κτίρια με κόγχες που ξεπετάγονται σχεδόν πάνω από τα γεφυράκια που στεφανώνουν τα κανάλια.



Ώρα για λίγο ακόμη sightseeing: Στην άλλη πλευρά του ιστορικού κέντρου, νότια της πλατείας του Burg, βρίσκεται ο πύργος του Ναού της Παναγίας. Πρόκειται για ένα επιβλητικό τούβλινο κτίριο – το ψηλότερο του είδους του στην Ευρώπη, όπου φιλοξενείται το μοναδικό γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου που ο ίδιος έστειλε εκτός Ιταλίας. Είναι η περίφημη «Παρθένα και το Θείο Βρέφος», αλλά θα πρέπει να πληρώσετε ξεχωριστή είσοδο για να το δείτε από κοντά.

Πολύ κοντά βρίσκεται και ένα ενδιαφέρον σύμπλεγμα μουσείων, αυτό του Groeninge και του Hospital Museum, σε έναν ιστορικό χώρο όπου φυλάσσονται μεταξύ άλλων και έργα του Picasso, αλλά και των Jan Van Eyck και Hans Memling, εκ των διασημότερων φλαμανδών καλλιτεχνών που γεννήθηκαν εκεί. Στο νοτιότερο τμήμα του ιστορικού κέντρου, πάντα περπατώντας (όλα στην Μπριζ είναι σε απόσταση βολής με τα πόδια) θα φτάσετε στο Minnewater, τη «Λίμνη των Ερωτευμένων» με τους κύκνους και τα χρυσοκόκκινα δέντρα να σκύβουν πάνω από τα νερά, ένα σκηνικό που θα διεκδικήσει πολλά megabytes από την μνήμη των κινητών και των φωτογραφικών συσκευών σας.



Στα ανατολικά του κέντρου, πιο ήσυχη και μποέμ, η γειτονιά της Αγίας Άννας κρύβει όμορφες εκκλησίες και δρομάκια με ήσυχα μπιστρό και παμπ, ενώ στην άκρη της, εκεί που υψώνονται τα λοφάκια της στα παλιά τείχη της Μπριζ, στέκουν οι παλιοί της ανεμόμυλοι.

Αν έχετε όρεξη για περισσότερο sightseeing, στον δρόμο προς την επιστροφή στο κέντρο θα βρείτε το Μουσείο των Adornes με το ιεροσολυμήτικο εκκλησάκι, το Μουσείο Σοκολάτας ChocoStory, το Μουσείο Τηγανητής Πατάτας (κι όμως υπάρχει!), το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο με την Ιστορία της πόλης, το απόκοσμο Μουσείο Βασανιστηρίων Oude Steen για να γνωρίσετε τη σκοτεινή πλευρά του Μεσαίωνα, το Μουσείο Μπύρας στους πάνω ορόφους του Παλιού Ταχυδρομείου και το μοναδικό ζυθοποιείο της Μπριζ, το De Halve Maan, όπου θα βρείτε και έναν χώρο για να απολαύσετε την τοπική μπύρα.



Πώς θα πάτε
Με πτήσεις από Αθήνα για Βρυξέλλες, με την Ryanair (από 70€ μετ’ επιστροφής στις αρχές Δεκεμβρίου και από 40€ τον Ιανουάριο, μετά τις γιορτές) ή με την Aegean (από 131,48€ τον Ιανουάριο). Από το αεροδρόμιο Σαρλερουά, όπου προσγειώνεται η Ryanair, ξεκινούν λεωφορειάκια της εταιρίας Flibco σε τιμές από 5€ αν τα κλείσετε online, ενώ από το κέντρο των Βρυξελλών μπορείτε να πάρετε το τρένο από τον σταθμό Brussels-Midi – θα χρειαστείτε λιγότερο από μία ώρα και περί τα 13€ (one way) για να φτάσετε στην Μπριζ.

Πού να φάτε
Στην Μπριζ θα βρείτε όλη την γκάμα της γαστριμαργίας – και του budget επίσης, από τις κλασικές τηγανητές πατάτες με τη μαγιονέζα από τα μαγαζάκια της κεντρικής πλατείας μέχρι τα βραβευμένα με αστέρι Μισελέν, fine dining εστιατόρια της πόλης, μπορείτε να βρείτε ό,τι τραβά η όρεξή σας. Μερικές επιλογές μέσου budget που δεν θα σας απογοητεύσουν είναι οι τάρτες και τα βελγικά tapas του D’s Deldycke traiteurs, το Ganzespel για παραδοσιακές νοστιμιές και ωραία πιάτα ζυμαρικών και κρεατικών, το Ribs’n’Beer για αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του, στο Books & Brunch επίσης, ή στο Bistro Den Huzaar για κοκκινιστά και σπιτικές πίτες. Σε όλα τα παραπάνω υπολογίστε περί τα 15-25€ το άτομο.



Πού να μείνετε
Τον Δεκέμβριο, λόγω Χριστουγέννων, θα δυσκολευτείτε να βρείτε ακόμη και κρεβάτι σε hostel σε διψήφια τιμή. Ωστόσο, τον Ιανουάριο οι τιμές πέφτουν και η διαθεσιμότητα ανεβαίνει. Εντοπίσαμε για παράδειγμα:
-Μικρά αλλά φιλόξενα και μοντέρνα δωμάτια στο ξενοδοχείο Ibis, από 45€ 
-Μικρά αλλά ρομαντικά δωμάτια που βλέπουν σε κήπο στο B&B Pickery από 45€ το δίκλινο 
-Ευρύχωρα και μοντέρνα δίκλινα στο Leonardo Hotel Brugge από 50€ 
-Περιποιημένα δίκλινα δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο στο Hostel 28, από 75€

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v