Η Πράγα δεν είναι πόλη, είναι έρωτας

Βόλτες σε κάστρα, θρυλικές γέφυρες, μεσαιωνικές πλατείες, χίλιους πύργους και… άλλες τόσες μπυραρίες – ή με άλλα λόγια, όσα θα σας κάνουν να ερωτευτείτε την Πράγα.

Η Πράγα δεν είναι πόλη, είναι έρωτας

του Γιώργου Κόκουβα

«Κατώφλι» σημαίνει το όνομα της Πράγας στα τσέχικα. Το κατώφλι που ονειρεύτηκε μια πριγκίπισσα πριν από 14 αιώνες, εκεί όπου θα έχτιζε μια πόλη τόσο σπουδαία που η φήμη της θα έφτανε στα αστέρια.

Κι όμως, η ομορφιά της Πράγας δεν είναι απόμακρη, σαν τα αστέρια του ουρανού. Η τσέχικη πρωτεύουσα έχει μια γοητεία απόκοσμη, αλλά ταυτόχρονα γήινη. Κάστρα και χίλιους πύργους από τη μία, πλατείες και ολοζώντανα μπαράκια από την άλλη. Γέφυρες που σε τρομάζουν με τα γοτθικά τους τέρατα, αλλά είναι την ίδια στιγμή τόσο ρομαντικές που χαράσσονται για πάντα στη μνήμη σου. Μεσαιωνική ατμόσφαιρα στην παλιά πόλη, μπύρες και φαΐ-του-σκασμού, όπως απαιτεί η τοπική κουζίνα, στη Mala Strana.

Αυτοί οι υπέροχοι συνδυασμοί και τα πολλά πρόσωπα της Πράγας είναι που μας κάνουν να μην τη βαριόμαστε ποτέ. Και όχι μόνο να μην την βαριόμαστε: Να την ερωτευόμαστε. Εγγυόμαστε ότι θα κάνει το ίδιο και σε εσάς. Κι αν την επισκέπτεστε για πρώτη φορά, ιδού τα πρώτα SOS βήματα… για να κερδίσετε την καρδιά της, και εκείνη τη δική σας.

Η Παλιά Πόλη

Κάθε βόλτα ξεκινά από την πολύβουη πλατεία της παλιάς πόλης, την καρδιά της Μεσαιωνικής Πράγας. Εδώ, ανάμεσα σε χιλιάδες ταξιδιώτες, θα ανακαλύψετε κι εσείς το περίφημο αστρονομικό ρολόι του παλιού δημαρχείου, ένα από τα παλαιότερα και πιο περίτεχνα που έχουν φτιαχτεί ποτέ, συνδυάζοντας τέσσερα διαφορετικά συστήματα για τον ορισμό της ώρας και των μηνών. Θα περάσετε ανάμεσα από τους γοτθικούς πύργους της Παναγίας της Tyn, που θα σας θυμίσουν (όχι τυχαία, αφού σε αυτούς βασίστηκαν) το παλάτι της Ωραίας Κοιμωμένης του Disney. Θα επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με την μπαρόκ αρχιτεκτονική και θα «χαιρετίσετε» το μεγάλο άγαλμα του τοπικού ήρωα Jan Hus, πρόδρομο της χριστιανικής μεταρρύθμισης.

Η Νέα Πόλη

Νότια της παλιάς πόλης, η νέα μας επιφυλάσσει μια έκπληξη: Δεν είναι και τόσο νέα. Αυτή η γειτονιά, στην οποία θα μπείτε μέσω του γοτθικού Πύργου της Πυρίτιδας, είναι γεμάτη παλιά, αριστουργηματικά κτίρια και πλατείες, όπως το υπέροχο δημαρχείο και η πλατεία Wenceslas με το άγαλμα του ομώνυμου προστάτη της Βοημίας και τα αρ νουβό κτίρια-κομψοτεχνήματα.

Η Mala Strana

Σημαίνει «Μικρή Συνοικία» και είναι η αντίπερα όχθη της Παλιάς Πόλης, στην άλλη πλευρά του ποταμού Μολδάβα. Εδώ, βρισκόμαστε ακόμη στην καρδιά της Πράγας, αλλά με μια ατμόσφαιρα πιο χαλαρή, πιο μποέμ από το κέντρο της παλιάς πόλης. Πολύχρωμο και μπαρόκ, με γραφικές πλατείες και σπίτια με κεραμιδοσκεπές κάτω από γεφυράκια, αυτό το κομμάτι της πόλης ενδείκνυται για ατέρμονες βόλτες σε λιθόστρωτα σοκάκια, τα οποία καταλήγουν στο «καμάρι της πόλης»…

…Η Γέφυρα του Καρόλου

Τριάντα «σκοτεινά» αγάλματα, πεντακόσια μέτρα πλακόστρωτης ομορφιάς, δεκάδες πλανόδιοι, μουσικοί, ζωγράφοι και τουρίστες είναι το σκηνικό μίας από τις πιο διάσημες και πιο γοητευτικές γέφυρες του πλανήτη. Αυτής που μπορεί να μας μαγέψει είτε νωρίς το πρωί, όταν ακόμη είναι τυλιγμένη στην ομίχλη, είτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος, τότε που δεκάδες ζευγάρια ατενίζουν τον ορίζοντα πάνω από τον ποταμό, είτε… όλη την υπόλοιπη ημέρα, όσο δηλαδή βρίσκουμε δικαιολογίες να πηγαινοερχόμαστε από την Παλιά Πόλη στη Mala Strana για περιπάτους – στην πραγματικότητα για να διασχίσουμε για άλλη μια φορά τα λημέρια του Καρόλου.

Το Κάστρο των Κάστρων

Ένα από τα μεγαλύτερα – αν όχι το μεγαλύτερο – κάστρα του κόσμου, αυτό των Αψβούργων στη δυτική όχθη του Μολδάβα, που σήμερα αποτελεί τη βάση της Προεδρίας της Τσεχίας, χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και στα κτίριά του «παντρεύονται» όλα τα αρχιτεκτονικά στιλ που σκαρφίστηκε η ανθρωπότητα έκτοτε. Βόλτες στις αυλές του, επισκέψεις στο εσωτερικό των κτιρίων του, σοκάκια που περπατούσαν οι αλχημιστές και γοτθικοί ναοί όπως ο γιγάντιος καθεδρικός του Αγίου Βίτου είναι μερικά από τα SOS βήματα εδώ. Κι αν δεν χορτάσατε…

…έχει κι άλλο Κάστρο

Στην ανατολική όχθη του ποταμού, υψώνεται το Vysehrad, εξίσου παλιό με το άλλο, αλλά ακόμη πιο… θρυλικό – εδώ είναι που η πριγκίπισσα Λίμπουσε, σύμφωνα με τον θρύλο, οραματίστηκε το κατώφλι από όπου θα ξεκινούσε η ένδοξη πόλη της Πράγας. Εντός των τειχών του, κρύβονται η Ροτόντα του Αγίου Μαρτίνου, η εκκλησία του Πέτρου και Παύλου, πάρκα που ατενίζουν τον Μολδάβα και μίνι-μουσεία για τους φαν του sightseeing.

Η παλιά εβραϊκή συνοικία

Η γειτονιά στην οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλουμε τις σκοτεινές εμπνεύσεις του Κάφκα, ή τουλάχιστον ό,τι από αυτή έμεινε μετά την επέλαση των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα αποτελεί, εκτός από απαραίτητο θρησκευτικό «προσκύνημα» στις συναγωγές, το εβραϊκό νεκροταφείο και το παλιό δημαρχείο, μέρος για shopping πολυτελείας. Αν έχετε όρεξη για window shopping σε καταστήματα διάσημων οίκων μόδας, κατηφορίστε την οδό Parzizska, κατάφωτη και σε πλήρη αντίθεση με τα γύρω σκοτεινά, μυστηριώδη σοκάκια της περιοχής.

Οι λόφοι της Πράγας

Όπως κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που σέβεται τον εαυτό της, η Πράγα συγκαταλέγεται στις επτάλοφες πόλεις, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να σκαρφαλώσουμε σε διάφορες γωνιές της, να αράξουμε στο πράσινο και να απολαύσουμε πανοραμική θέα. Από τις top επιλογές, ο λόφος Petrin είναι προσβάσιμος με τελεφερίκ από το Ujezd και περιλαμβάνει διαδρομές θεματικών κήπων, έναν λαβύρινθο από καθρέφτες, τον απόκοσμο ξύλινο ναό του Αγίου Μιχαήλ και ένα… καλτ αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ.

Το Vinohrady και το Zizkov

Δύο γειτονιές ελαφρώς εκτός κέντρου, αλλά άκρως «ζωντανές», το Vinohrady και το Zizkov είναι οι πιο hip περιοχές της Πράγας. Εδώ συγκεντρώνονται τα πιο μοντέρνα μπαράκια, τα εναλλακτικά στέκια, τα hipster εστιατόρια και τα φοιτητικά clubs. Πιο μοντέρνα και ακριβή η πρώτη, πιο καλλιτεχνική και εναλλακτική η δεύτερη, σίγουρα σε αυτές τις πλευρές της πόλης θα βρείτε μέρη για να εθιστείτε στην καλή τσεχική μπύρα και στην κρεατοφαγία που απαιτεί η βαριά τοπική κουζίνα.

Πώς θα πάτε
Με τις πτήσεις της Aegean, που ξεκινούν από τα 136€ μετ’ επιστροφής, φόρων και χειραποσκευής για τις αρχές του 2017.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v