Ταξίδι στους άγνωστους παραδείσους της Ευρώπης

Δεκαπέντε συγκλονιστικά μέρη της Ευρώπης αποδεικνύουν ότι δεν έχετε δει ακόμη τις πιο όμορφες γωνιές της.
Ταξίδι στους άγνωστους παραδείσους της Ευρώπης
του Γιώργου Κόκουβα

Λονδίνο, Άμστερνταμ… και Βερολίνο; Ξεχάστε τους προφανείς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου. Δεν τους χορτάσατε; Η Ευρώπη έχει ένα σωρό ανεξερεύνητες γωνιές, κουκλίστικες πόλεις που δεν έχουν ακόμη αλωθεί από τον τουρισμό και παραμυθένια μέρη με φωτογένεια.

Σε αυτή τη φωτογένεια υποκλινόμαστε με την παρακάτω λίστα και ευελπιστούμε να σας ανοίξουμε την όρεξη για εναλλακτικά ταξίδια στην Ευρώπη, σε νέα μέρη που αξίζουν την προσοχή σας… κι ας μην τα είχατε – μέχρι σήμερα – ακουστά.

Όπως το Blagaj, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ένα μικροσκοπικό χωριό με ένα ιστορικό μοναστήρι των δερβίσηδων φωλιασμένο ανάμεσα σε καταρράκτες και κρυστάλλινα νερά


…πολύ κοντά στη Μόσταρ, την μικρή πόλη της Ερζεγοβίνης με την πανέμορφη γέφυρα πάνω από τα εξωπραγματικά γαλαζοπράσινα νερά του ποταμού της.


Αυτή είναι η λίμνη Bled, στη Σλοβενία. Βρίσκεται κρυμμένη ανάμεσα σε αλπικά resorts και διαθέτει θερμοπηγές και πλούσια βλάστηση σε ένα περιβάλλον που έχει γίνει και αγαπημένος προορισμός μεγάλων σταρ.


Κυρίες και κύριοι, το Plitvice. Είναι το πανέμορφο εθνικό πάρκο της Κροατίας, με το πιο νεραϊδένιο σκηνικό που θα συναντήσετε στην ανατολική πλευρά της Αδριατικής.


Ας πάμε λίγο πιο βόρεια. Στο Lofoten της Νορβηγίας, ένα αρχιπέλαγος μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, που παρ’ όλα αυτά, απολαμβάνει εξαιρετικά ζεστό κλίμα, το πιο ζεστό του κόσμου, κατ’ αναλογία με το υψόμετρό του.


Έχετε ακούσει ποτέ για το Mont Saint-Michel; Ίσως το έχετε δει… στην απομίμησή του, το κάστρο του Disney. Αλλά το original βρίσκεται σε ένα νησάκι της Νορμανδίας, στη Βόρεια Γαλλία, και αποτελεί μια καστροπολιτεία που ενώνεται με την υπόλοιπη στεριά με μια λεπτή λωρίδα γης.


Μια ανάσα από την διάσημη Μάλαγα, η Ronda της Ισπανίας κρύβει ένα στενό φαράγγι βάθους 150 μέτρων και ένα ιστορικό κέντρο με παράδοση κελτική, φοινικική, ρωμαϊκή και αραβική.


Πίσω στα Βαλκάνια, η κωμόπολη Sibiu της Ρουμανίας έχει ένα υπέροχο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο και βρίσκεται κοντά στο… Κάστρο του Κόμη Δράκουλα.


Θα νομίσατε ότι οι βουνοκορφές της κεντρικής Ευρώπης θα έκλεβαν την παράσταση σε αυτό το κομμάτι της Αυστρίας. Κι όμως, την κλέβουν τα χρώματα της τυρολέζικης πρωτεύουσας με το όνομα Innsbruck.


Το πιο επικό, παραμυθένιο κάστρο της κεντρικής Ευρώπης βρίσκεται στην πιο παραγνωρισμένη πόλη της Γερμανίας, την εξωπραγματική Χαϊδελβέργη.


Ας γνωρίσουμε και την Μεσόγειο λίγο καλύτερα. Πρώτη στάση, η Isola Bella στην Ιταλία, ένα από τα πιο όμορφα νησάκια της «γειτονιάς» μας. (φωτο: Andy Hay)


Κι αυτό είναι το Χωριό του Popeye στη Μάλτα, ένας μικρός οικισμός με ξύλινα σπιτάκια που χτίστηκε για τις ανάγκες ενός κινηματογραφικού μιούζικαλ και μεταμορφώθηκε σε θέρετρο.


Εδώ βλέπετε το μεθυστικό, απόκοσμο σπήλαιο του Saint Marcel d’ Ardeche στη Γαλλία, κοντά στις Γαλλικές Άλπεις.


Σαν να σταμάτησε ο χρόνος, στην αγγλική εξοχή, αυτό είναι το κάτι παραπάνω από γραφικό χωριουδάκι του Bibury.


Η φύση δεν τσιγκουνεύεται σε ένταση στην άκρη της Ευρώπης. Όπως στους καταρράκτες της Ισλανδίας, που αγναντεύουν συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα κι αργότερα το Βόρειο Σέλας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v