10 πράγματα που πρέπει να δείτε στο Εδιμβούργο

Πρώτη σας φορά στο Εδιμβούργο; Ιδού όσα από τα αξιοθέατα δεν πρέπει να χάσετε στην γοητευτική πρωτεύουσα της Σκωτίας.
10 πράγματα που πρέπει να δείτε στο Εδιμβούργο
του Γιώργου Κόκουβα

Βρετανικό στιλ, αλλά και μεσαιωνικό μυστήριο. Καταπράσινα πάρκα και κανάλια στην καρδιά της πόλης και εμπορικοί δρόμοι που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την Oxford Street. Κάστρα, παλάτια, λόφοι με συγκλονιστική θέα και pubs που σερβίρουν μπύρες, αυθεντικό ουίσκι και σκωτσέζικες σπεσιαλιτέ. Είναι πολλά αυτά που θα δείτε – και θα ζήσετε – στο Εδιμβούργο, ακόμη κι αν το επισκέπτεστε για ένα σύντομο city break. Κι αν είναι η πρώτη σας φορά στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει για χάρη σας τα 10 SOS βήματα για να την γνωρίσετε καλύτερα.



Το Βασιλικό Μίλι
Η μεγάλη «φλέβα» της παλιάς πόλης, το Royal Mile είναι μία διαδρομή που ενώνει τέσσερις δρόμους, για να οδηγήσει τα βήματά μας από χαμηλά στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας μέχρι την κορυφή, το Κάστρο του Εδιμβούργου. Και στο ενδιάμεσο… πολλά κι ενδιαφέροντα: Υπόγειες pub, μικρομάγαζα με σουβενίρ, μικρά μουσεία, στενάκια με hipster καταστήματα και στο μέσο περίπου της διαδρομής, ο Καθεδρικός του St Giles. Οι ντόπιοι τον αποκαλούν High Kirk – θα τον ξεχωρίσετε από το τρομακτικό του ύψος, τα υπέροχα βιτρό και, στο εσωτερικό του, τα μνημεία εκατοντάδων επιφανών Σκωτσέζων.



Το Κάστρο του Εδιμβούργου 
Ατενίζει την σκωτσέζικη πρωτεύουσα από την κορυφή της παλιάς πόλης, εκεί που καταλήγει το Βασιλικό Μίλι και πίσω από τις οχυρώσεις του, κρύβει τα πετράδια του Στέμματος, το Μουσείο Πολέμου και φυσικά τα Βασιλικά Διαμερίσματα. Το παλαιότερο κομμάτι του Κάστρου, το Εκκλησάκι της Αγίας Μαργαρίτας, είναι χτισμένο τον 12ο αιώνα. Οι πύλες του Κάστρου είναι ανοιχτές καθημερινά 9.30 με 17.00 και η είσοδος στοιχίζει 16,50 λίρες.

Ο λόφος Calton
Ένας από τους λόγους που το Εδιμβούργο ονομάστηκε «Αθήνα του Βορρά», είναι ότι αυτός ο λόφος στο κέντρο της πόλης «στεφανώνεται» από μία «κλασικίζουσα» Ακρόπολη. Στην κορυφή του λόφου θα βρείτε το Εθνικό Μνημείο της Σκωτίας, ένα αρχιτεκτόνημα που μοιάζει εκπληκτικά με τον Παρθενώνα, ενώ δίπλα του στέκουν το Μνημείο του Νέλσονα και το Μνημείο του Dugald Stewart, μια αναφορά στα χορηγικά μνημεία της αρχαίας Αθήνας. Εδώ, στο ξέφωτο του λόφου στεγάζεται και το Αστεροσκοπείο του Εδιμβούργου, ενώ τα μονοπάτια περιμετρικά του Calton Hill οδηγούν σε πλατφόρμες παρατήρησης κάθε πιθανής πλευράς της πόλης.



Το μονοπάτι του Water of Leith
Μία διαδρομή κατά μήκους του «καναλιού» του Εδιμβούργου, το Water of Leith αποτελεί τον ιδανικό τρόπο να πάρετε γεύση από βρετανική εξοχή… χωρίς να φύγετε από την πόλη. Η διαδρομή κινείται παράλληλα με τις λεωφόρους του κέντρου, περνά από ενδιαφέρουσες γωνιές του Εδιμβούργου όπως ο Βοτανικός Κήπος, η Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης και διασχίζει μονοπάτια κατάλληλα για ποδηλασία, ρομαντζάδα, οικογενειακές βόλτες… μέχρι και ψάρεμα, μέχρι να καταλήξει στο λιμάνι του Leith. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η περιοχή γνωρίζει νέες δόξες και έχει γίνει δημοφιλέστατη διαδρομή απογευματινών περιπάτων για τους ντόπιους.

Το κάθισμα του Αρθούρου
Αν το Κάστρο και ο λόφος Calton είναι τα ιδανικά μέρη για θέα στο κέντρο, το Κάθισμα του Αρθούρου είναι… η επόμενη πίστα: Το ψηλότερο σημείο του Πάρκου Χόλυρουντ, ανατολικά του κέντρου, που απαιτεί από εσάς λίγο παραπάνω λαχάνιασμα για να φτάσετε στην κορυφή του ηφαιστειογενούς λόφου που ο θρύλος συνδέει με τον Βασιλιά Αρθούρο. Η θέα είναι πανοραμική και μαγευτική.



Το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας
Βρίσκεται στη λίστα με τα 20 πιο δημοφιλή μουσεία του πλανήτη και όχι άδικα: Το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, στις παρυφές της παλιάς πόλης και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, είναι… πολλά μουσεία σε ένα: Οι θεματικοί του όροφοι περιλαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφίας, αίθουσες επιστημών, Ιστορίας της Σκωτίας, των σημαντικότερων πολιτισμών του κόσμου, αφιερώματα στη μόδα, τμήμα Φυσικής Ιστορίας με δεινόσαυρους, interactive εκθέματα για τη ζούγκλα, τη θάλασσα, το σύμπαν… ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, και όλα με δωρεάν είσοδο. Συνδυάστε το με μια επίσκεψη στο διπλανό Βασιλικό Μουσείο και μία βόλτα στο Grassmarket με τις ωραίες pub, όπου θα φτάσετε κατηφορίζοντας τη γοητευτική Victoria Street.



Ο εμπορικός δρόμος του Princes
Η πιο πολύβουη γειτονιά του κέντρου, η Princes Street είναι η εμπορική καρδιά της πόλης, γεμάτη πολυκαταστήματα, εστιατόρια και pubs στους πεζοδρόμους που κρύβονται πίσω της. Ανάμεσα στην Princes Street και την παλιά πόλη, απλώνονται οι «βυθισμένοι» Princes Gardens, μία ανάσα πράσινου στο κέντρο του Εδιμβούργου. Θυμηθείτε να κάνετε την απαραίτητη στάση στα Jenner’s, τα σκωτσέζικα Harrod’s, για ψώνια ή χάζι στο τεράστιο εμπορικό και στη συνέχεια μέχρι το West End Village με τις ωραίες μπουτίκ.

Το παλάτι του Holyrood
Το μέρος όπου έζησε η Βασίλισσα Μαρία Στιούαρτ κατά την σύντομη θητεία της στο θρόνο της Σκωτίας. Το παλάτι όπου γράφτηκαν τα σημαντικότερα κεφάλαια της σκωτσέζικης Ιστορίας διαθέτει 14 ιστορικές πολυτελείς αίθουσες, υπέροχους κήπους και περιλαμβάνει τα ερείπια του Αββαείου του Holyrood, από τον 12ο αιώνα. Αγαπημένο σημείο των επισκεπτών, η Βασιλική Πινακοθήκη, που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις σπουδαίων δημιουργών. Το παλάτι δέχεται επισκέπτες καθημερινά από τις 9.30 ως τις 16.30 – είσοδος 12 λίρες.



Το Εδιμβούργο των Μυστηρίων
Ο μουντός ουρανός της Σκωτίας και η μεσαιωνική αύρα του Εδιμβούργου το καθιστούν ιδανική πόλη για να «ανθίσουν» θρύλοι, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν μέγα… «αξιοθέατο». Καθημερινά παρέχονται εκατοντάδες tours για τους λάτρεις του μυστηρίου. Στο κτίριο της «Camera Obscura» στην παλιά πόλη θα μυηθείτε στον κόσμο των οφθαλμαπατών και των επιστημονικών… ταχυδακτυλουρχικών. Στις περιηγήσεις στα “Closes” του κέντρου, ήτοι τα αδιέξοδα σοκάκια, θα μάθετε για τις δολοφονίες, τις βασιλικές συνωμοσίες και τον κόσμο των “underground” συγγραφέων της πόλης. Στο Gilmerton Cove θα ανακαλύψετε έναν υπόγειο κόσμο του παρελθόντος, σε μία σπηλιά που κατοικήθηκε, άγνωστο από ποιους και γιατί, αλλά τα ευρήματα αφήνουν χώρο για πολλές θεωρίες. Στα Μπουντρούμια του Εδιμβούργου θα ξεναγηθείτε σε μία χιλιετία σκοτεινής Ιστορίας από επαγγελματίες ηθοποιούς και δραματοποιημένες σκηνές, και στα πιο ιστορικά σημεία της πόλης, όπως το Grassmarket ή το Andrew’s House θα μάθετε ποιοι κρατούμενοι εκτελέστηκαν και, σύμφωνα με τον θρύλο… στοιχειώνουν ακόμα τα κυβερνητικά κτήρια.

Dynamic Earth
Στους πρόποδες του «Καθίσματος του Αρθούρου», αυτός ο εντυπωσιακός χώρος είναι αφιερωμένος στον πλανήτη μας, και αξιοποιεί τεχνολογία αιχμής για να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Η περιήγηση ξεκινά από μία προσομοίωση του Εδιμβούργου του 18ου αιώνα, μία βόλτα πάνω στις τεκτονικές πλάκες κι ένα ταξίδι με μία χρονομηχανή. Στην συνέχεια, γινόμαστε αυτόπτεις μάρτυρες του Big Bang, μίας τροπικής καταιγίδας, μίας έκρηξης ηφαιστείου, μιας πλοήγησης στα παγόβουνα του βόρειου πόλου και σε πολλά ακόμη εκθέματα που μετατρέπονται σε τρισδιάστατες (ή και πολυδιάστατες) εμπειρίες. Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά 10.00-17.30 και η είσοδος στοιχίζει 13,50 λίρες.

Πώς θα πάτε:
Απευθείας πτήσεις από Αθήνα προσφέρει η Easyjet. Η οικονομικότερη πτήση που εντοπίσαμε τιμάται στα 152€ μετ’ επιστροφής για τον Δεκέμβριο, αλλά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, από τον Ιανουάριο, οι τιμές πέφτουν αισθητά – από 100€ μετ’ επιστροφής και φόρων (αλλά όχι παραδοτέας αποσκευής).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v