Η διακριτική γοητεία της Ανατολικής Ευρώπης

Έξι πόλεις-προορισμοί στην κάποτε «σκοτεινή» πλευρά της Ευρώπης: Η Βαρσοβία, το Ταλίν, η Ρίγα, η Μπρατισλάβα, το Λβιβ και το Βουκουρέστι έχουν κάτι να σας πουν.
Η διακριτική γοητεία της Ανατολικής Ευρώπης
της Ηρώς Κουνάδη

Κουκλίστικες παλιές πόλεις, μεσαιωνικά κάστρα, γέφυρες που περνούν πάνω από χιλιοτραγουδισμένα ποτάμια, κουζίνες να γλείφεις τα δάχτυλά σου και νυχτερινή ζωή να ζηλεύει η Μεσόγειος. Τι άλλο θέλετε; Καλές τιμές. Τις έχει κι αυτές. Φύγαμε για Ανατολική Ευρώπη;

Βαρσοβία, Πολωνία


Από τότε που η Ryanair την ενέταξε στους προορισμούς του Σαββατοκύριακού μας, με εισιτήρια τόσο φθηνά που συχνά πέφτουν ακόμα και στα μισά των διοδίων Αθήνα-Θεσσαλονίκη, δεν μπορούμε να την χορτάσουμε. Και πώς θα μπορούσαμε; Κάτι η κουκλίστικη παλιά πόλη της, με το υπέροχο κάστρο στις όχθες του Βιστούλα, κάτι το ειδυλλιακό πάρκο Lazienki με τις λιμνούλες και τα σκιουράκια του, και κάτι τα μπαράκια γύρω από την πλατεία Zbawiciela και τα ενδιαφέροντα μουσεία της, αυτήν την πόλη δεν πρόκειται να την βαρεθούμε ποτέ.



Πάμε με: 68€ πήγαινε-έλα με την Ryanair, όλο τον Νοέμβριο. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η τιμή πέφτει στα 45,50€ (την εντοπίσαμε για αναχώρηση το Σάββατο 3/12 και επιστροφή την Τετάρτη 7/12).

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) - Βαρσοβία: Η Πολωνία μας ξανασυστήνεται

Ταλίν, Εσθονία


Η βορειότερη των πρωτευουσών της Βαλτικής, μια ανάσα –ή δυόμιση ώρες με το πλοίο– απέναντι από το φινλανδικό Ελσίνκι, το Ταλίν συνδυάζει το σκανδιναβικό design με το ανατολικό φολκλόρ (της Ρωσίας, όχι της «δικιάς μας» Ανατολής) και τη μοντέρνα ευρωπαϊκή καρδιά. Η παλιά πόλη, παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, είναι μια πολύχρωμη ζωγραφιά, οι αμμουδερές παραλίες απέχουν λιγότερο από μισή ώρα από το κέντρο, και το λιμάνι βρίθει ιστοριών και στάσεων για sightseeing –μεταξύ των οποίων το Κέντρο Πολιτισμού (Kultuuri-katel), η ψαραγορά, το Ναυτικό Μουσείο, οι παλιές φυλακές και η παραλία της Kalamaja.

Πάμε με: 76€ πήγαινε-έλα τον επόμενο Ιούνιο με την Aegean. Την τιμή εντοπίσαμε για αναχώρηση στις 6, τις 9 ή τις 13 Ιουνίου, και επιστροφή στις 14 ή τις 21 Ιουνίου.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) - Ταλίν: Η Βαλτική είναι όμορφη! 

Ρίγα, Λετονία


Βαλτικής συνέχεια, με την μεγαλύτερη πόλη της, που μπορεί να μοιάζει αυστηρή και γκρίζα με την πρώτη ματιά, είναι όμως γεμάτη μεσαιωνικά σοκάκια, αρ νουβό γειτονιές, γοτθικά κτίρια και hipster συνοικίες που αξίζει να ανακαλύψετε. Βολτάροντας στις όχθες του Νταουγκάβα, που διασχίζει το κέντρο της πόλης, θα κάνετε τις απαραίτητες στάσεις για φαγητό, καφεδάκι, μπύρες και sightseeing σε αξιοθέατα όπως το Μουσείο Σοκολάτας, το υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο στις όχθες της λίμνης Jugla, και το Μουσείο Αρ Νουβό, που συγκεντρώνει τα μυστικά των –ούτε λίγο ούτε πολύ– 800 αρ νουβό κτιρίων της λετονικής πρωτεύουσας.



Πάμε με: 137€ πήγαινε-έλα με την Air Baltic, τον ερχόμενο Μάιο. Την τιμή εντοπίσαμε για αναχώρηση την Τρίτη 9/05 και επιστροφή την Δευτέρα 15/05 ή την Παρασκευή 19/05.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) - Ρίγα: Στην καρδιά της Βαλτικής

Μπρατισλάβα, Σλοβακία


Μια ώρα απόσταση οδικώς από την Βιέννη, με ένα κάστρο χάρμα οφθαλμών στις όχθες του Δούναβη, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας είναι ο αγαπημένος προορισμός των εναλλακτικών ταξιδιωτών, που κάποια στιγμή κουράστηκαν από τα πλήθη της Πράγας. Έχει μια κουκλίστικη, εξολοκλήρου πεζοδρομημένη παλιά πόλη, γοητευτικά κτίρια όπως το Εθνικό Θέατρο, το Προεδρικό Μέγαρο και ο Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου, και τέλειες ευκαιρίες για βαρκάδες στον Δούναβη –όπως η διαδρομή ως το ερειπωμένο κάστρο του Devin.



Πάμε με: 44€ πήγαινε-έλα με την Ryanair, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) - Μπρατισλάβα: Το μυστικό του Δούναβη

Λβιβ, Ουκρανία


Πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και τη Σλοβακία, η κατά πολλούς ωραιότερη πόλη της Ουκρανίας παντρεύει αιώνες ιστορίας με χρωματιστά κτίρια πολλών διαφορετικών περιόδων –ροκοκό, μπαρόκ, αναγεννησιακά και γοτθικά– σε ένα σούπερ γοητευτικό αποτέλεσμα. Στα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε περιλαμβάνεται μια πλειάδα μουσείων, από τα οποία ξεχωρίζει το πρωτότυπο Pharmacy Museum στο πίσω μέρος ενός φαρμακείου που λειτουργεί από το 1735, η μεσαιωνική Πλατεία Αγοράς με το δημαρχείο της πόλης, και το Κάστρο με τη μοναδική, πανοραμική θέα της πόλης. Αν αντέχετε μετά από ατελείωτες ώρες περπατήματος, η πόλη διαθέτει και εξαιρετική νυχτερινή ζωή.



Πάμε με: 112€ πήγαινε-έλα με την Aegean στο Κίεβο όλο τον Νοέμβριο –τιμή που πέφτει στα 100€ από τον Ιανουάριο και μετά. Και από το Κίεβο στο Λβιβ με τραίνο, σε περίπου 5 ώρες, και 7€ μόνο (one way).

Βουκουρέστι, Ρουμανία


Έτη φωτός μακριά από την πεπατημένη των ευρωπαϊκών ταξιδιών, η ρουμανική πρωτεύουσα σίγουρα δεν είναι καρτποσταλικά όμορφη. Είναι, όμως, ολοζώντανη και κεφάτη, με μερικές πρώτης τάξεως αφορμές για ταξίδια, και πάμφθηνη –τα αεροπορικά εισιτήρια ως εδώ και πάλι πίσω κοστίζουν λιγότερο από την μηνιαία κάρτα διαδρομών σας. Στα αξιοθέατά της ξεχωρίζουν το Ανάκτορο της Βουλής, το «λαογραφικό» Village Museum, το πάρκο Cismigiu ή το Herastrau για πράσινες ανάσες και βόλτες στη φύση εκτός κέντρου, η πλατεία της Επανάστασης από όπου ξεκίνησε ο ξεσηκωμός ενάντια στον Τσαουσέσκου, και η «παριζιάνικη» Αψίδα του Θριάμβου.



Πάμε με: 32€ μόνο, πήγαινε-έλα, με την Ryanair στις αρχές Δεκεμβρίου. Την τιμή εντοπίσαμε για αναχώρηση την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, και επιστροφή στις 6, 7 ή 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα (και δείτε τις προτάσεις μας για διαμονή και φαγητό) - Τα καλύτερα στο Βουκουρέστι  



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v