4 ξεχωριστές εμπειρίες στη φύση της Μακεδονίας

Γνωρίστε την Κερκίνη, την Πέλλα, το Νυμφαίο και τη Νάουσα μέσα από τέσσερις υπέροχες ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες.
4 ξεχωριστές εμπειρίες στη φύση της Μακεδονίας
του Γιώργου Κόκουβα

Βαρκάδες στην Κερκίνη, spa στην καρδιά του δάσους της Πέλλας, εθελοντισμός στο Νυμφαίο, οινογνωσία στη Νάουσα. Τέσσερις υπέροχες δραστηριότητες, τέσσερις φοβερές αφορμές να γνωρίσουμε μερικές από τις ωραιότερες περιοχές της Μακεδονίας.

Χαλάρωση στα Λουτρά Ποζαρ
cold and hot
Η εμπειρία: Στο άρτια οργανωμένο σύμπλεγμα ξενοδοχείων, υπαίθριων φυσικών πισινών αλλά και εσωτερικών spa που έχει στηθεί στην καρδιά της καταπράσινης Αριδαίας στην Πέλλα, θα βουτήξετε στα θερμά νερά της λουτρόπολης, τα οποία αναβλύζουν από τα βουνά της περιοχής. Το ιαματικό ζεν της περιοχής δεν το απολαμβάνουν, όπως θα περιμέναμε, μόνο υπερήλικες με… αρθριτικά, αλλά γίνεται σταδιακά τάση και για νέα ζευγάρια της βόρειας Ελλάδας (και όχι μόνο), που αράζουν στις φυσικές πισίνες του Θερμοπόταμου, στην σκιά του Καϊμακτσαλάν.
Τι άλλο θα κάνετε: Μέσα στη λουτρόπολη θα βρείτε εστιατόρια, μπαρ, υπηρεσίες μασάζ και ζεστά café. Η περιοχή όμως προσφέρεται και για περιπάτους στους καταρράκτες του δάσους, στο φαράγγι των Λουτρών με τα μονοπάτια που οδηγούν στο σπηλαιολογικό πάρκο με τα απολιθωμένα κοράλλια και για αγορά ντόπιων ειδών στο μίνι-παζάρι που στήνεται στην είσοδο της λουτρόπολης. Η Vorasaction οργανώνει επίσης στην περιοχή εξορμήσεις ορεινής ποδηλασίας, αναρρίχισης ή τοξοβολίας.  
Μάθετε περισσότερα: Εδώ  

Ιππασία στη λίμνη Κερκίνη
.
Η εμπειρία: Στη φάρμα του Ιχνηλάτη, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στην Κερκίνη, τριάντα άλογα και πουλάρια σας περιμένουν για ήρεμες βόλτες πλάι στη λίμνη, στο δάσος ή στα κατάφυτα από βελανιδιές μονοπάτια του όρους Κρούσσια. Έμπειροι συνοδοί αναλαμβάνουν να σας μάθουν τα μυστικά για μια ασφαλή βόλτα, ακόμη κι αν είναι η πρώτη σας φορά... στη σέλα. Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με την διαδρομή (βουνού ή λίμνης) και την διάρκεια (από 20’ ως 3 ώρες) – μάθετε περισσότερα εδώ.  
Τι άλλο θα κάνετε: Αν θέλετε περισσότερες φυσιολατρικές δραστηριότητες, ο Οικοπεριηγητής αναλαμβάνει να σας καθοδηγήσει στα πρώτα σας βήματα στην παρατήρηση πουλιών στο μαγευτικό παρόχθιο δάσος, στην φωτογράφιση φύσης, στην πεζοπορία/ορειβασία, στην περιήγηση στη λίμνη με ειδικές βάρκες ή κανό, στο 4x4 ή στο ποδήλατο βουνού. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να εξερευνήσετε τα ήσυχα, βουκολικά χωριουδάκια της λίμνης, από την Κερκίνη ως την Πορόια και τον Λιθότοπο, όπου θα δοκιμάσετε τις υπέροχες τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως τον αγριοβούβαλο σε κάθε πιθανή εκδοχή.
Μάθετε περισσότερα: 10 λόγοι να ταξιδέψετε στη λίμνη Κερκίνη  

Εθελοντισμός στο Νυμφαίο
.
Η εμπειρία: Στην άγρια φύση, λίγο έξω από το αρχοντικό βλαχοχώρι του όρους Βίτσι, ο Αρκτούρος έχει στήσει το Καταφύγιο της Αρκούδας και το Κέντρο Ενημέρωσής του για την άγρια ζωή της Ελλάδας, που λειτουργεί χάρη στους εθελοντές του. Μπορείτε κι εσείς να γίνετε εθελοντές στο Νυμφαίο για τουλάχιστον δύο ημέρες, συμμετέχοντας σε δράσεις ευαισθητοποίσης του κοινού, εργασίες στο Καταφύγιο της Αρκούδας, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (υποδοχή μαθητών κλπ) ή στο κέντρο ενημέρωσης στη Νίκειο Σχολή του Νυμφαίου. Ο Αρκτούρος αναλαμβάνει να σας εκπαιδεύσει κατάλληλα και να σας προσφέρει διαμονή σε παραδοσιακό σπιτάκι στον Αετό Φλώρινας. Μάθετε περισσότερα εδώ.  
Τι άλλο θα κάνετε: Θα βολτάρετε στα πανέμορφα σοκάκια του διατηρητέου οικισμού του Νυμφαίου, που βραβεύθηκε ως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης. Θα χαθείτε μέσα σε πυκνά δάση οξιάς, σχεδόν μέσα στον οικισμό και θα γνωρίσετε την ιστορία του στο μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας.
Μάθετε περισσότερα: Νυμφαίο – Το αλπικό στολίδι της Φλώρινας  

Οινογνωσία στη Νάουσα
Ναουσαϊίκος κάμπος
Η εμπειρία: Σε μια περιοχή που φημίζεται για το φοβερό κρασί, και ιδιαίτερα για το ξινόμαυρο, που είναι ό,τι πρέπει όσο χειμωνιάζει, θα γνωρίσετε τα πάντα για τη ναουσιώτικη οινική Ιστορία και παράδοση σε άρτια οργανωμένα οινοποιεία όπως αυτό του Κτήματος Δαλαμάρα. Εδώ δημιουργήθηκε ο πρώτος αμπελώνας της περιοχής το μακρινό 1840, και η ίδια οικογένεια συνεχίζει να παράγει υπέροχο κρασί και τσίπουρο σε ένα επισκέψιμο, φιλόξενο χώρο με μίνι-μουσείο για τον οίνο και αίθουσα γευσιγνωσίας με μεγάλη τραπεζαρία για δοκιμές μεθυστικών γεύσεων. Μάθετε περισσότερα στο wine blog του in2life
Τι άλλο θα κάνετε: Θα εξερευνήσετε την όμορφη μακεδονική πόλη της Νάουσας με το φθινοπωρινά «ντυμένο» άλσος του Αγίου Νικολάου. Θα περιηγηθείτε στη Σχολή του Αριστοτέλη, έναν αρχαιολογικό χώρο όπου άνθισε η φιλοσοφία και μεταξύ άλλων ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Κι αν κάνετε το ταξίδι σας αργότερα τον χειμώνα, θα ανηφορίσετε προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια» για winter sports.
Μάθετε περισσότερα: Νάουσα – Εικόνες και γεύσεις στη σκιά του Βερμίου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v