Φθινοπωρινές αποδράσεις σε 4 λίμνες

Ονειρικά τοπία, μπόλικες φυσιολατρικές δραστηριότητες, μονοπάτια μέσα στη Φύση και φθινοπωρινό χάζι σε τέσσερις λίμνες για τα weekends.
Φθινοπωρινές αποδράσεις σε 4 λίμνες

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Τα χρώματα του φθινοπώρου παντρεύονται αρμονικά με το γαλάζιο του νερού. Οι βόλτες στα πέριξ χωριουδάκια μας φέρνουν αντιμέτωπους με εικόνες, μυρωδιές και φυσιολατρικές εμπειρίες. Τέσσερις λίμνες της Ελλάδας φιλοξενούν τα πρώτα φθινοπωρινά μας weekends… όπως μόνο εκείνες ξέρουν.


Κερκίνη, η εναλλακτική


Ένας παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, στη σκιά του όρους Μπελές. Στην περιοχή της λίμνης, θα περπατήσετε στις όχθες με θέα τις καλαμιές, τα νούφαρα και τους αγριοβούβαλους που κολυμπούν στα νερά, θα επιχειρήσετε βαρκάδα και θα δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην ιππασία με πόνι. Θα εξερευνήσετε τα «βουκολικά» χωριά Κερκίνη, Μανδράκι και Άνω και Κάτω Πορόια. Και θα δοκιμάσετε την σπεσιαλιτέ της περιοχής, ήτοι βουβαλίσιες μπριζόλες που φιγουράρουν στο μενού οποιασδήποτε ταβέρνας. Εδώ έχετε την δυνατότητα να κάνετε επίσης οργανωμένες εξορμήσεις με 4x4, βαρκάδες, κανό, ποδηλασία, πεζοπορία, birdwatching, τοξοβολία, φωτογραφική περιήγηση, πεζοπορία ή ορειβασία, ψάρεμα και spa σε θερμά λουτρά. Όλα τα παραπάνω οργανώνονται από ειδικά γραφεία ή από ξενώνες.


Διαμονή: Στον παραδοσιακό πέτρινο Morfi Hotel στο κέντρο του χωριού Κερκίνη (45€ για ένα δίκλινο, χωρίς πρωινό), στον ξενώνα Limnaio στο χωρίο Χρυσοχώραφα, με άνετα δωμάτια σε γήινα χρώματα (55€ για ένα δίκλινο) και στον Ιχνηλάτη στο χωριό Κορυφούδι (από 55€ για ένα δίκλινο με πρωινό). 


Διαβάστε επίσης: 10 λόγοι να ταξιδέψετε στη λίμνη Κερκίνη


Πρέσπες, οι… δίδυμες


Είναι δύο και αυτό αυτομάτως σημαίνει διπλάσια ομορφιά, διπλάσιες εμπειρίες. Γύρω από τις όχθες τους, απλώνονται δεκαεπτά μικροί παραδοσιακοί οικισμοί. Θεωρώντας ότι δεν θα σας μείνει χρόνος για να τους επισκεφθείτε όλους, σημειώστε τους must: Θα εξερευνήσετε το κατοικημένο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, μέσα στην Μικρή Πρέσπα, το χωριουδάκι Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, από όπου ξεκινούν και οι περίφημες βαρκάδες που φθάνουν ως το «τριεθνές», το σημείο όπου διασταυρώνονται τα σύνορα των τριών «πατρίδων» της λίμνης. Από τα υπόλοιπα χωριά, θα επισκεφθείτε τον Άγιο Γερμανό, όπου θα βρείτε και κέντρο τουριστικής ενημέρωσης, και τους οικισμούς Λαιμός, Καρυές και Βροντερό.


Διαμονή: Στο ξενοδοχείο Φίλιππος, σε απόσταση 40 μέτρων από την ακτή της Μεγάλης Πρέσπας (45€ για ένα δίκλινο με πρωινό),  στο Krystal στην Κρυσταλλοπηγή με όμορφα δωμάτια και νοστιμότατο πρωινό μπουφέ (65€ για ένα δίκλινο) και στον ξενώνα Αρχοντικό στο χωριό Ψαράδες με ωραία θέα στη λίμνη και το βουνό (40€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Διαβάστε επίσης: Πρέσπες: Φθινόπωρο σε… εναλλακτικά νερά

Λίμνη Πλαστήρα, η κλασσική


Τα γαλήνια νερά της που το φθινόπωρο αποκτούν άλλη όψη, τα μικρά, κουκλίστικα χωριουδάκια γύρω της, οι αμέτρητες ευκαιρίες δραστηριοτήτων που καλύπτουν (σχεδόν) τα πάντα, από πεζοπορία και ιππασία μέχρι ποδήλατο βουνού και canoe kayak συνθέτουν έναν προορισμό ιδανικό τόσο για τους λάτρεις της δράσης και της περιπέτειας, όσο και για όσους θέλουν απλά να χαλαρώσουν με το χάζι του τοπίου τους. Οι ειδυλλιακές διαδρομές γύρω της, για πεζοπορία, ποδηλατάδες ή… αυτοκινητάδες είναι άπειρες. Δική μας αγαπημένη, εκείνη που συνδέει τα χωριά Κρυονέρι και Νεοχώρι καλύπτοντας εννιά χιλιόμετρα ανάμεσα στο πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο των νερών. Δύο χωριά που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η Νεράιδα και η Καστανιά, ενώ αν η παρέα θέλει δράση, κατευθυνθείτε προς το Μορφοβούνι για ιππασία με τα άλογα του Ιππικού Τουρισμού, ή προς τα Καλύβια Πεζούλας για ενοικίαση mountain bike.

Διαμονή: Στο πετρόχτιστο Guesthouse Kallisto στο χωριό Καστανιά (από 45€ για ένα στούντιο με θέα βουνό) και στα πολυτελή δωμάτια του Nevros Resort με υπέροχη θέα στη λίμνη (από 100€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

 
Διαβάστε περισσότερα: Επιστροφή στην Λίμνη Πλαστήρα


Λίμνη Δόξα, η απόκοσμη


Ίσως η πιο… διάφανη λίμνη που είδατε ποτέ, η μικρή Δόξα είναι καταγάλανη και απόκοσμα γαλήνια, πνιγμένη στο ιδιαίτερο πράσινο ενός εξίσου ιδιαίτερου είδους πεύκου, του μαυρόπευκου. Μια λωρίδα γης σπάει τη συμμετρία της, και την κάνει ιδανική για ατελείωτα φωτογραφικά κλικ, χαλαρωτικούς περιπάτους στον υπέροχο δρόμο που κάνει τον γύρο της ή απλά για ολόκληρα απογεύματα… χαζέματος στη μαγική εικόνα της. Στο μικρό χωριουδάκι δίπλα στη λίμνη, την Αρχαία Φενεό, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το μικρό αρχαιολογικό μουσείο, που φιλοξενεί γλυπτά, αγγεία και ψηφιδωτά που έφεραν στο φως οι ανασκαφές της αρχαίας πόλης. Σημειώστε ότι στη στενή λωρίδα γης που την διαπερνά, με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου να αποτελεί highlight για ακόμα περισσότερα κλικ, ντόπιοι παραγωγοί πουλάνε από κάστανα και μέλι μέχρι ζυμωτό ψωμί, βούτυρο και τσάι, ενώ ο περίγυρός της απολαμβάνεται ιδανικά με μια ποδηλατάδα.


Διαμονή: Στο πετρόκτιστο Akrothea Hotel μέσα στα έλατα, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τη λίμνη Δόξας (85€ για ένα δίκλινο με πρωινό), και στο Fokaeon Farm στην Κερνίτσα, σε ένα κτήμα 35 στρεμμάτων με ατμοσφαιρικά σαλέ (40€ για ένα δίκλινο με πρωινό). 

Διαβάστε επίσης: Ζήρεια: Αυθεντικά ορεινή, αυθεντικά Κορινθία 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v