Τα ομορφότερα χωριά γύρω από τα Γρεβενά

Τα ωραιότερα Γρεβενοχώρια, τα τοξωτά γεφύρια τους, και οι διαδρομές που τα ενώνουν μας προσκαλούν σε ένα υπέροχο φθινοπωρινό road trip.
Τα ομορφότερα χωριά γύρω από τα Γρεβενά
της Ηρώς Κουνάδη

Ο φαντασμαγορικός Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα. Το σχεδόν μονίμως χιονισμένο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Τα τοξωτά γεφύρια που σχεδόν συναγωνίζονται σε ομορφιά εκείνα της Ηπείρου. Τα χωριουδάκια με τις βαθυκόκκινες κεραμοσκεπές που συναντάς πίσω από κάθε λίγες στροφές του δρόμου. Η περιοχή γύρω από τα Γρεβενά έχει ομορφιές που δεν εξαντλούνται σε ένα Σαββατοκύριακο –ούτε καν σε μία εβδομάδα. Εμείς απλώς συγκεντρώσαμε μερικά από τα ομορφότερα χωριά της, με πολλές φωτογραφίες και λιγότερα λόγια, για να ξέρετε από πού θα ξεκινήσετε.

Περιβόλι
Μισοκρυμμένο πίσω από τα έλατα της Πίνδου, αμφιθεατρικά κτισμένο σε μια από τις καταπράσινες πλαγιές της, το ορεινό Περιβόλι αγναντεύει από ψηλά το ειδυλλιακό τοπίο που απλώνεται γύρω του.

Perivoli Grevena Valia Calda Pindos Greece George @ papaki. 01  
Σαμαρίνα
Ένα από τα πιο ξακουστά Γρεβενοχώρια, η Σαμαρίνα είναι και ένα από τα ομορφότερα, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές των σπιτιών της να κάνουν την τέλεια αντίθεση με το σκούρο πράσινο του ελατοδάσους που απλώνεται γύρω της.

Samarina, Grevena  
Η Σαμαρίνα είναι ιδανική βάση για να βολτάρετε και στο φαντασμαγορικό φαράγγι της Πορτίτσας, με τα τοξωτά γεφύρια της Πορτίτσας, της Λιάτισσας (ή του Κλέφτη ) και του Κατσογιάννη (ή Μύλου ). Μια από τις καλύτερες προτάσεις για τη διαμονή σας εδώ είναι το υπέροχο Samarina Resort (70€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό).

Σπήλαιο
Μιλώντας για το φαράγγι της Πορτίτσας, άλλη μια καλή βάση για να το επισκεφθείτε είναι αυτό εδώ το γραφικότατο χωριουδάκι, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Σταυρός, το οποίο θεωρείται ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας. Κρυμμένο στην καρδιά του φαραγγιού, κτισμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα, στο τέρμα μιας φαντασμαγορικής διαδρομής κάτω από γιγάντιους σχηματισμούς από γρανίτη. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα γευστικότερα «μυστικά» της περιοχής, η ταβέρνα Πέρδικα που σερβίρει ένα καταπληκτικό κοκκινιστό αγριογούρουνο, μεταξύ άλλων τοπικών σπεσιαλιτέ να-γλείφεις-τα-δάχτυλά-σου.

The bridge of Portitsa !!  
Το γεφύρι της φωτογραφίας είναι εκείνο της Πορτίτσας, το μεγάλο τόξο του οποίου στεφανώνει τα νερά του Βενέτικου, ακριβώς στο σημείο όπου ο ποταμός βγαίνει από το στενότερο σημείο του παραμυθένιου φαραγγιού, το οποίο ονομάζεται επίσης Πορτίτσα.

Ζιάκας
Απίστευτα όμορφων γεφυριών… συνέχεια, με το δίτοξο γεφύρι του Ζιάκα που χτίστηκε κάποια στιγμή στα τέλη του 19ου αιώνα για να ενώσει δύο όχθες του Βελονιά, παραπόταμου του Βενέτικου.

Ziakas HDR  
Το χωριό με το ίδιο όνομα βρίσκεται 19 χιλιόμετρα έξω από τα Γρεβενά, και είναι ξακουστό στους φυσιολάτρες για το φαντασμαγορικό δάσος που το στολίζει, και στους ιστοριοδίφες ως τόπος γέννησης ενός θρυλικού οπλαρχηγού, του Θόδωρου Ζιάκα.

Κρανιά
Μισή ωρίτσα έξω από τα Γρεβενά, και άλλη τόση από το Μέτσοβο, η Κρανιά φωλιάζει ανάμεσα σε δάση βελανιδιών, μαυρόπευκων και αιωνόβιων πεύκων, στις πλαγιές της Πίνδου.

Krania HDR  
Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του νομού, χάρη και στις εξαιρετικές επιλογές διαμονής της, που περιλαμβάνουν το εξαιρετικό Pindos Resort (100€ η βίλα δύο ατόμων με πρωινό) και τον κουκλίστικο Ξενώνα Breati (55€ το δίκλινο).

Αβδέλλα
Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, η Αβδέλλα είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Σαραντατρία χιλιόμετρα έξω από τα Γρεβενά, βρίσκεται στα όρια του φαντασμαγορικού δρυμού της Βάλια Κάλντα.

Avdella  Grevena Valia Calda Pindos Greece George @  01  
Και μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που μάλλον δεν ξέρατε: Από την Αβδέλλα ήταν ο Μίλτος και ο Γιάννης Μανάκιας, οι πρώτοι έλληνες κινηματογραφιστές.

Τρίκωμο

Γνωστό επίσης και ως Ζάλοβο, το Τρίκωμο είναι τρία χωριουδάκια σε ένα, με τα βαθυκόκκινα κεραμίδια τους να σπάνε την συμφωνία όλων των τόνων του πρασίνου στις βουνοπλαγιές της Πίνδου.

Γεφύρι Τρικώμου (Αζίζ Αγά) - Old stone bridge Trikomou (Aziz Aga)  
Το δημοφιλέστερο, ίσως, αξιοθέατο του χωριού είναι και ένα από τα πιο ωραία γεφυράκια της περιοχής: Το περίφημο Γεφύρι του Αζίζ Αγά, που χτίστηκε το 1727 πάνω από τον Βενέτικο ποταμό, και αποτελεί πόλο έλξης για τους… χρυσοθήρες της περιοχής, αφού φημολογείται ότι κάπου κοντά του είχε κρύψει τον θησαυρό ο τούρκος αγάς.

Κηπουριό
Είκοσι χιλιόμετρα έξω από τα Γρεβενά, εκεί που συναντιούνται η Μακεδονία με την Ήπειρο και την Θεσσαλία, το Κηπουριό αγναντεύει τις επιβλητικές βουνοπλαγιές της Πίνδου από τη μια και του Ολύμπου από την άλλη, αμφιθεατρικά κτισμένο στις πλαγιές δύο λόφων, στα 820 μέτρα υψόμετρο.

Spanou  
Λίγο έξω από το χωριό, συναντάμε το μεγαλύτερο σωζόμενο γεφύρι της Μακεδονίας, το Γεφύρι του Σπανού, που απλώνεται σε μήκος 85 μέτρων πάνω από τον Βενέτικο. Το πεντάτοξο γεφύρι κτίστηκε από τον Μουσταφά Αγά του Αργυροκάστρου το 1846.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v