Ναύπακτος: Τα μυστικά του Κάστρου

Τριγυρνάμε στο Κάστρο της Ναυπάκτου, λιαζόμαστε στο ενετικό λιμάνι και εξερευνούμε τις γραφικές γειτονιές μιας πόλης που ξέρει καλά πώς να μας γοητεύει.
Ναύπακτος: Τα μυστικά του Κάστρου
(φωτογραφίες: nafpaktia.com)

Στην αρχαιότητα, ήταν η πόλη που έφτιαχνε πλοία, όπως μαρτυρά το όνομά της. Σήμερα, είναι η πόλη που φτιάχνει όμορφες αναμνήσεις για τους επισκέπτες της, όπως μπορούν να σας… μαρτυρήσουν όσοι επιλέγουν την Ναύπακτο για τις ήσυχες αλλά «γεμάτες» αποδράσεις του σαββατοκύριακου.

Ανθρώπινοι ρυθμοί, ενετική γοητεία από το λιμάνι ως το εντυπωσιακό κάστρο, στο οποίο οδηγούν τα ανηφορικά πλακόστρωτα δρομάκια που χαρίζουν στη Ναύπακτο την αμφιθεατρική της ομορφιά και θαλασσινή αύρα σε κάθε βήμα συνθέτουν το παζλ μιας πόλης που αριθμεί λιγότερους από 20.000 κατοίκους, κι όμως (ή γι’ αυτό) δεν γίνεται ποτέ βαρετή και ξέρει να ζει.

Από το λιμάνι ως το Κάστρο



Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς στη Ναύπακτο είναι το γραφικό ενετικό της λιμάνι με τους δύο βραχίονες που «στεφανώνονται» από παλιούς πύργους και ανδριάντες. Οι τελευταίοι μαρτυρούν την βαριά Ιστορία του τόπου: Η πόλη είναι γνωστή για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου του 16ο αιώνα, μία από τις σημαντικότερες ναυτικές μάχες της Ιστορίας, στην οποία ο συμμαχικός χριστιανικός στόλος της νότιας Ευρώπης απώθησε τους Οθωμανούς. Σε αυτή συμμετείχε και ο γνωστός ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος έχασε το αριστερό του χέρι στη μάχη, γι’ αυτό και θα βρείτε το άγαλμα προς τιμήν του πίσω από τον αριστερό βραχίονα του λιμανιού, με την πένα του ακόμα υψωμένη.

Περισσότερα για τη Ναυμαχία θα μάθετε στο εσωτερικό του πανέμορφου πύργου Μπότσαρη, πίσω από την πλατεία του λιμανιού, που φιλοξενεί μόνιμη έκθεση με ισπανικές πανοπλίες, παντιέρες και έργα με θέμα την συγκεκριμένη μάχη (λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 ως τις 13.00).



Ψηλά, πίσω από την αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη με τις παραδοσιακές ναυτικές κατοικίες και τα γραφικά σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές, δεσπόζει το «απόρθητο» Κάστρο της Ναυπάκτου, το μοναδικό στην Ευρώπη με πέντε αμυντικές ζώνες, μάρτυρας της σημασίας του λιμανιού από την αρχαιότητα μέχρι την Ενετοκρατία. Σήμερα, κάθε άμυνα… καταλύεται μπροστά στην συγκλονιστική θέα πίσω από τις πνιγμένες στα πεύκα πολεμίστρες και τους πυργίσκους του, που θα απολαύσετε είτε μέσα από τον επισκέψιμο χώρο είτε από τα café με την στρατηγική θέση στα «πόδια» του – δικό μας αγαπημένο σημείο, αυτό του «Κάστρο café» για καφεδάκι και ανεμπόδιστο χάζι.

…Και τα ενδιάμεσα



Χαμηλά στον οικισμό της Ναυπάκτου, ανάμεσα στα πρώτα διαζώματα του Κάστρου απλώνεται η παλιά πόλη, με τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα χαμόσπιτα με τους περιποιημένους κήπους και τα σημάδια της Ιστορίας, όπως την επιβλητική Σιδηρόπορτα στην πύλη του δεύτερου διαζώματος ή πιο πάνω το χαμάμ και το τζαμί.

Ανηφορίζοντας περισσότερο, αξίζει να ξεστρατίσετε μέχρι το Ρολόι της πόλης, τοποθετημένο πίσω από τον Άγιο Δημήτριο – σας προτείνουμε να το επιχειρήσετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος, για να απολαύσετε πανοραμικά την εικόνα του ήλιου να χάνεται και λίγο μετά την γέφυρα του Ρίου να φωτίζει μυστηριακά τον Κορινθιακό.



Στην άλλη πλευρά του Αγίου Δημητρίου, ξεκινά η διαδρομή του παραδοσιακού «Στενοπάζαρου», του λιθόστρωτου δρόμου που κάποτε φιλοξενούσε την κεντρική αγορά της πόλης και σήμερα είναι γεμάτος χρώματα χάρη στα όμορφα κτίρια, τα καταστήματα και τα café.

Γεύση από θάλασσα



Δύο είναι οι παραλίες της πόλης που σφύζουν από ζωή, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες: Το Γρίμποβο και η Ψάνη, σε απόσταση μερικών λεπτών περιπάτου από την καρδιά της πόλης. Ιδιαίτερα η τελευταία, όμως, παραμένει «ολοζώντανη» και τον χειμώνα, χάρη στην όμορφη περαντζάδα για θαλασσινές βόλτες αλλά και τα μαγαζιά και τις ψαροταβέρνες που μυρίζουν φρεσκοτηγανισμένο ψαράκι.

Κοντινές αποδράσεις



Αν μια πόλη δεν σας φτάνει, έχουμε καλά νέα. Η Ναύπακτος αποτελεί βολικότατη βάση για εξορμήσεις παντός τύπου: Για φυσιολάτρες, για αρχαιοδίφες, για ορεινούς ή θαλασσινούς τύπους, για ρομαντικούς ή λάτρεις της αδρεναλίνης. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές σας είναι οι εξής:
-Βόλτα στην τοπική «ριβιέρα»: Στις όχθες του Κορινθιακού φωλιάζουν γραφικά ψαροχώρια, που «ζωντανεύουν» κυρίως το καλοκαίρι, αλλά ακόμη και το χειμώνα ένα από αυτά, το Μοναστηράκι σε απόσταση δέκα λεπτών από τη Ναύπακτο, προσφέρεται για φρέσκο ψάρι και διασκέδαση σε όμορφα μπαράκια. Δείτε περισσότερα παραθαλάσσια χωριά της Φωκίδας εδώ
-Rafting στον Εύηνο: Και όχι μόνο – στις όχθες του ποταμού Εύηνου, πέρα από γραφικές βόλτες στο χωριό Χάνι Μπανιά, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο καγιάκ, την πεζοπορία, την ιππασία, το ποδήλατο βουνού, την ορειβασία και την αναρρίχηση. 
-Ρομαντζάδα στο Γαλαξίδι: Λίγη φύση, λίγη θάλασσα, λίγο βουνό, ωραία ταβερνάκια, ζεν περίπατοι στα λιμανάκια του, όλα σε ένα – μάθετε περισσότερα για το Γαλαξίδι εδώ
-Βουνίσιες εξερευνήσεις: Είτε για βόλτες γεμάτες Ιστορία και γνώση στους Δελφούς, στις δυτικές ρίζες του Παρνασσού, είτε για κοσμοπολίτικες διαδρομές στις πλαγιές του, στην Αράχωβα, ή για ορεινή απομόνωση στα «ψηλά» της Ναυπακτίας, στην γραφική Άνω Χώρα, η Ναύπακτος αποδεικνύει πως συνδυάζει ιδανικά στα πέριξ της τη θάλασσα με το βουνό.



Πού να φάτε
 
Στο Bocca di Rosa στην παραλία της Ψάνης για εκλεκτά ιταλικά εδέσματα, όπως λαχταριστή πίτσα, πιάτα φρέσκων ζυμαρικών και νόστιμα ριζότο (περί τα 15-20€ κατ’ άτομο).  
Στο «Κουζίνα» της γνωστής σεφ Μαρίας Λόη για πεντανόστιμη παραδοσιακή και δημιουργική ελληνική κουζίνα με φόντο τα τείχη του λιμανιού (περί τα 20-25€ κατ’ άτομο) 
Στον «Παπούλη», στον πεζόδρομο πίσω από το λιμάνι για φρέσκο ψαράκι και ούζο ή ρακή (ο Παπούλης συστήνεται ως οινορακοψητομαγειρείο) σε λογικές τιμές (15-20€).  
Στο Ευ Οίνος στη γειτονιά του Στενοπάζαρου, με τον γραφικό χώρο και την σκεπαστή αυλίτσα όπου θα απολαύσετε χορταστικές μερίδες κρεατικών σε πολύ καλές τιμές (περί τα 10-15€ κατ’ άτομο) και κερασμένη σοκολατόπιτα στο τέλος. 

Πού να μείνετε

Στο Αρχοντικό της Πέπως, το boutique hotel με τα ρομαντικά, ρουστίκ δωμάτια και τις χειροποίητες διακοσμητικές λεπτομέρειες, στην καρδιά της πόλης από 50€ για το δίκλινο.
Στο Ναυς, στην παραλία της Ψάνης κοντά στο Ενετικό λιμάνι για πιο «θαλασσινή» αίσθηση και μοντέρνα δωμάτια που στοιχίζουν από 60€ ανά διανυκτέρευση.  
Στο Ήλιον στην γραφική συνοικεία των «Μποτσαραίικων» πάνω από το λιμάνι, με περιποιημένα δωμάτια και μπαλκόνια που κοιτάζουν αμφιθεατρικά την πόλη και τον Κορινθιακό, από 50€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. 
Στο Ξενοδοχείο Ναύπακτος, στην παραλία του Γρίμποβου, λίγα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι, για δωμάτια άνετα και μοντέρνα με θέα στη θάλασσα ή στο Κάστρο, από 55€. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v