Η κρυφή γοητεία της ορεινής Πελοποννήσου

Αν σκεφτήκατε Βυτίνα και Καλάβρυτα... χάσατε! Εφοδιαζόμαστε με οδικούς χάρτες και εξερευνούμε έξι χωριά - κουκλόσπιτα που ίσως να μην τα έχετε καν ακουστά. Αλλά αφού τα δείτε, θα τα θυμάστε.
Η κρυφή γοητεία της ορεινής Πελοποννήσου
της Ηρώς Κουνάδη

Φθινοπωρινή Πελοπόννησος. Αν με το που διαβάσατε αυτές τις δύο λέξεις σκεφτήκατε προορισμούς όπως η Βυτίνα, τα Καλάβρυτα, η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι: παρά το γεγονός ότι αποτελεί το στάνταρ weekend της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αθηναίων, ιδιαίτερα με το που παίρνει να φθινοπωριάζει, η Πελοπόννησος παραμένει, στο μεγαλύτερο μέρος της, ανεξερεύνητη. Ή, για να το θέσουμε σωστότερα, διαθέτει αμέτρητες κουκλίστικες γωνιές που, επισκιασμένες από το hype των δυνατών χαρτιών – γειτόνων τους, περιμένουν τους λίγους και τολμηρούς που θα μπουν στο αυτοκίνητο όχι για να πάνε «εκεί που πάνε όλοι» αλλά για να ανακαλύψουν το δικό τους (φθινοπωρινό) παράδεισο.

Σκεφτείτε πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες και λίγο καπνό να βγαίνει από τις καμινάδες τους τις πιο κρύες μέρες του φθινοπώρου, σε φόντο πορτοκαλοκίτρινο και πλάι σε ρέματα που αρχίζουν πάλι δειλά δειλά να κυλάνε. Σκεφτείτε πρωινό με σπιτικές πίτες και ντόπιο μέλι σε μπαλκονάκια ξενώνων με θέα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές. Σκεφτείτε μυρωδάτο ελληνικό στη χόβολη στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, κάτω από τον γιγαντιαίο πλάτανο, παρέα με ντόπιους που διηγούνται ιστορίες από τα παλιά.

Αυτά σκεφτήκαμε κι εμείς και –δε θέλαμε πολύ– εφοδιαστήκαμε με οδικούς χάρτες, γεμίσαμε ντεπόζιτα και ξεκινήσαμε για έξι μυστικούς παραδείσους σε μια περιοχή που όλοι νομίζουν ότι δεν έχει πια κρυμμένα μυστικά. Μέχρι να ξεκινήσουν για να την εξερευνήσουν.

Καρύταινα, Αρκαδία
Σε απόσταση αναπνοής από τη Μεγαλόπολη, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 582 μέτρων, προστατευμένη από το κάστρο του 14ου αιώνα που στέκεται ακοίμητος φρουρός στην κορυφή του λόφου, η Καρύταινα μας ξάφνιασε την πρώτη φορά που την αντικρίσαμε πίσω από μια στροφή του δρόμου από τη Μεγαλόπολη προς τα παράλια της Ηλείας. Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, τα περισσότερα κτισμένα το 19ο αιώνα, λιθόστρωτα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες, πέτρινες κρήνες και παραδοσιακά γεφύρια, όλα σε φόντο πράσινο. Αν καταφέρετε ποτέ να χορτάσετε βόλτες στα πανέμορφα δρομάκια της, θα απομακρυνθείτε λίγο για να επισκεφθείτε το φαράγγι του Λούσιου, το Ιερό του Διός με τη φημισμένη Λυκόσουρα στο Λύκαιο Όρος, την Αρχαία Γόρτυνα με τα περίφημα Λουτρά του Ασκληπιού και, βέβαια, για να οδηγήσετε την υπέροχη διαδρομή που καταλήγει στην Ανδρίτσαινα. Tip: Αν το όνομα σας λέει κάτι, αλλά δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τι ακριβώς, βρείτε ένα παλιό πεντοχίλιαρο –ναι, από εκείνα με τον Κολοκοτρώνη– και γυρίστε το ανάποδα. Ναι, από εκεί τη θυμάστε.
Διαμονή: Ελλείψει ξενώνων –παραδόξως– τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Καρύταινα (τηλ.: 27910 31203, 40 ευρώ το δίκλινο) αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή αν θέλετε να μείνετε μέσα στο χωριό. Διαφορετικά, οι επιλογές παραδοσιακών ξενώνων και καταλυμάτων πολυτελείας στα γύρω αρκαδικά χωριά είναι άπειρες.

Ανδρίτσαινα, Ηλεία
Μια καταπράσινη διαδρομή λίγων χιλιομέτρων ξεκινά από την Καρύταινα, διασχίζει τα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Ηλείας και καταλήγει στη γραφική Ανδρίτσαινα. Συνήθης στάση για καφέ ή φαγητό για τους επισκέπτες του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα, που απέχει 14 μόλις χιλιόμετρα από εδώ και αξίζει όσο χρόνο μπορείτε να του αφιερώσετε, η Ανδρίτσαινα αδικείται από αυτό ακριβώς το γεγονός: οι περισσότεροι της έχουμε ρίξει μόνο μία βιαστική ματιά, έχοντας χάσει τα παραδοσιακά αρχοντικά της, τα πλακόστρωτα δρομάκια, την πλατεία με τα πλατάνια και τη μαγευτική θέα και την περίτεχνη Τρανή Βρύση, που, κτισμένη το 1724, είναι η παλαιότερη ολόκληρης της Πελοποννήσου. Αυτή τη φορά την επιλέγουμε ως βάση μας και μόνο αφού την έχουμε περπατήσει ολόκληρη απομακρυνόμαστε λίγο για να επισκεφθούμε τη Νέδα στα σύνορα με τη Μεσσηνία και την αρχαία Φιγάλεια.
Διαμονή: Στον παραδοσιακό ξενώνα Αυγερινός & Συράκος (τηλ.: 26260 22314) μέσα στο χωριό, σε τιμές που ξεκινούν από 120 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με τζάκι και πρωινό, ή στον ξενώνα Εποχές, στην κοντινή, πανέμορφη Αμπελιώνα, με το δίκλινο να ξεκινά από 115 ευρώ με πρωινό τις καθημερινές και 160 ευρώ τις Παρασκευές και το Σάββατο.
Φαγητό: Στο Πεύκο, στην πανέμορφη πλατεία του χωριού

Αλωνίσταινα, Αρκαδία
Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια με τις τοξωτές καμάρες να της έχουν χαρίσει το χαρακτηρισμό του διατηρητέου οικισμού, η πνιγμένη στο πράσινο Αλωνίσταινα είναι ίσως το ομορφότερο χωριό του Μαινάλου –κερδίζει και μερικούς έξτρα πόντους στον άτυπο διαγωνισμό μας για την πηγαία, ανεπιτήδευτη ομορφιά της που μακράν απέχει από τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ και τα πόστερ ταξιδιωτικών γραφείων. Η κεντρική πλατεία του χωριού, με το άγαλμα της μητέρας του Κολοκοτρώνη, Ζαμπίας Κωστάκη, και την κτισμένη το 1742 γραφική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου βρίσκεται και ο τάφος της ακριβώς απέναντι, επιχειρούν να κλέψουν την παράσταση από τα γραφικά δρομάκια του χωριού, που κρύβουν εκπλήξεις σε κάθε γωνιά του –αν το καταφέρνουν ή όχι, το αφήνουμε στην κρίση σας.
Διαμονή: Στο πανέμορφο ξενοδοχείο Πλατανίτη (τηλ.: 2710 431100, 110 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό), στον παραδοσιακό ξενώνα Αλωνίσταινα (τηλ.: 2710 431284, 100 ευρώ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό) ή στον ξενώνα Θεοξένια (τηλ.: 2710 431363, 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό)

Τσίντζινα, Λακωνία
Στην καρδιά του κατάφυτου Πάρνωνα, 34 μόλις χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, τα Τσίντζινα θα σας γοητεύσουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους –λατρεύουμε τις κατακόκκινες στέγες που παρεμβάλλονται σαν χαρούμενες πινελιές στο πράσινο του τοπίου–, τη low profile, cozy ατμόσφαιρά τους και τις φυσιολατρικές διαδρομές που τα έχουν καταστήσει τον παράδεισο των φανατικών trekkers. Αφού ξοδέψετε ώρες περιδιαβαίνοντας τα δαιδαλώδη δρομάκια του χωριού και θαυμάζοντας μικρά και μεγαλύτερα, αναπάντεχα αξιοθέατα, όπως την εκκλησία του Άγιου Βλάσση με τις τοιχογραφίες του Κόντογλου, θα δοκιμάσετε τις αντοχές σας στο μονοπάτι που ανεβαίνει μέχρι την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα –μια μάλλον δύσκολη διαδρομή, η φυσική ομορφιά της οποίας την κάνει να αξίζει τον κόπο– και το –ευκολότερο– μονοπάτι που καταλήγει στο μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη.
Διαμονή: Στο απλά υπέροχο Σχολαρχείο (τηλ.: 27310 96276) σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με σπιτικό πρωινό.
Φαγητό: Στις ταβέρνες της Μάντως και του Πανούλια, αλλά και στο Σχολαρχείο

Καστάνιτσα, Αρκαδία
Ανακηρυγμένη Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους από την UNESCO, η Καστάνιτσα δε χρειάζεται να προσπαθήσει για να σε πείσει να μείνεις εδώ: από την πρώτη στιγμή που θα την αντικρίσεις, κρυμμένη πίσω από τα έλατα στην καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, με τα αμφιθεατρικά κτισμένα, ολόλευκα πυργόσπιτα να σκεπάζονται από το χαρακτηριστικό καφεγκρί σχιστόλιθο και να πλαισιώνονται από ξύλινα μπαλκόνια, και η ομορφιά του φυσικού τοπίου που την περιβάλλει σε κερδίζει. Από εδώ θα ξεκινήσετε για να περπατήσετε στο πορτοκαλοκίτρινο χαλί των φύλλων που πέφτουν αυτήν την εποχή από τις καστανιές στα δάση της γύρω περιοχής. Επίσης, μόλις που προλαβαίνετε την ετήσια Γιορτή του Κάστανου, στις 25 και 26 Οκτωβρίου.
Διαμονή: Στον παραδοσιακό Ξενώνα Αντωνίου (τηλ.: 27550 52255) το δίκλινο δωμάτιο δε θα σας κοστίσει περισσότερα από 75 ευρώ, μαζί με το πρωινό.
Φαγητό: Στο Στολίδι και τον Πάρνωνα

Καστανιά, Κορινθία 
Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Στυμφαλίας –αγαπημένο weekend προορισμό των κατοίκων του κλεινού άστεως– ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών του, τα στενά δρομάκια του και την πυκνή βλάστηση με τα δάση των καστανιών που το περιστοιχίζουν να μας θυμίζουν αυτήν την εποχή εκείνο το γλυκό, ξεχασμένο φθινοπωρινό χρώμα και άρωμα. Στα αξιοθέατά του, πανέμορφες εκκλησίες όπως η Κοίμηση της Θεοτόκου, πέτρινες κρήνες και η περίφημη Τρίκρηνα, όπου, σύμφωνα με το μύθο, οι νύμφες έλουζαν το νεαρό Ερμή. Όταν καταφέρετε να ξεκολλήσετε από εδώ, θα επισκεφθείτε τις δύο πανέμορφες λίμνες της Ζήρειας, Δόξας και Στυμφαλίας.
Διαμονή: Στο ολοκαίνουριο Astra (τηλ.: 27470 61202) σε τιμές που κυμαίνονται από 90 έως 200 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου που θα επιλέξετε, ή στο Xenia Kastania (τηλ.: 27470 61283) σε τιμές που ξεκινούν από 90 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v