Αθήνα… όπως Παρίσι!

Τα ωραιότερα μπιστρό, οι πιο ψαγμένες κρεπερί, τα κορυφαία μέρη για γαλλική κουζίνα… με λίγα λόγια, τα μέρη στην Αθήνα που μας ταξιδεύουν ως το Παρίσι.
Αθήνα… όπως Παρίσι!
του Γιώργου Κόκουβα

Γαλλικά εστιατόρια στα Πετράλωνα και το Κουκάκι που μας ταξιδεύουν γευστικά στην παριζιάνικη γαστρονομική κουλτούρα. Γλυκύτατα μπιστρό για καφέ, ζεστή σοκολάτα και γλυκίσματα που θα μπορούσαν να βρίσκονται στην Μονμάρτη. Κρεπερί για αυθεντικές γαλλικές κρέπες σε απίθανους συνδυασμούς. Το Παρίσι έχει τις δικές του… αποικίες στην Αθήνα και παρακάτω συγκεντρώνουμε τις αγαπημένες μας, για όλες τις ώρες.

Petite Fleur 
Αγίων Θεοδώρων 4, Κηφισιά, τηλ: 21 0808 3949

Το πιο νέο «αδελφάκι» της αλυσίδας του Petite Fleur βρίσκεται στην Κηφισιά, σε μια όμορφη γωνιά του πλακόστρωτου της Αγίων Θεοδώρων. Στη στενόμακρη σάλα αυτού του γλυκύτατου παριζιάνικου μπιστρό με την ρομαντική διακόσμηση και την τζαζ ψυχή, πιάνουμε τραπεζάκι και απολαμβάνουμε καφέ, ονειρεμένη ζεστή σοκολάτα (υπέροχη αυτή με το ρούμι και το ξύσμα πορτοκαλιού), διαλεχτές ποικιλίες τσαγιού (ζητήστε τον Μικρό Πρίγκιπα με κάλυκες τριαντάφυλλου, ιβίσκο και χαμομήλι) και λαχταριστά χειροποίητα γλυκά, όπως τάρτες σοκολάτας και λεμονιού, red velvet ή carrot cake, αλλά και αλμυρά τσιμπολογήματα, όπως μπέιγκελ και μπαγκέτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 5-6€ για κάθε ρόφημα ή γλυκό/αλμυρό πιάτο.

Quartier d’ Athenes
Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, τηλ: 2155003850

Μια σικ μίξη παριζιάνικου μπιστρό και αριστοκρατικής παλιάς Αθήνας, το Quartier d’ Athenes είναι μία από τις πιο φρέσκες αφίξεις στο κέντρο της πόλης. Στην στιλάτη σάλα με τους πολυελαίους και τις κομψές ταπετσαρίες, απολαμβάνουμε καφέ από το πρωί, αλλά και προσεγμένες γεύσεις, αν πεινάσουμε, όπως βελουτέ σελινόριζας με τραγανό προσούτο, αυγά benedict, ψητό καμαμπέρ με χειροποίητη μαρμελάδα τομάτας και άλλα πιάτα ημέρας για all day brunch. Το βράδυ, η μπάρα ετοιμάζει και ωραιότατα κοκτέιλ, περί τα 9€.

Chez Violette
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 21 0384 5974

Στο γνωστό «Άμα Λάχει» των Εξαρχείων, στη σκιά του λόφου του Στρέφη, εκτός από το ελληνικό μεζεδοπωλείο που καταλαμβάνει το πάνω επίπεδο, κρύβεται και ένα γλυκύτατο γαλλικό μπιστρό στο κτίριο της κάτω αυλής. Εδώ, η Βιολέτα απλώνει τραπεζάκια και σερβίρει κάθε βράδυ καλό γαλλικό κρασί, μηλίτες και μπύρες, για να συνοδεύσετε τις γαλλικές γεύσεις που προτείνει. Θα δοκιμάσετε βελουτέ μανιταριών, μοσχαρίσιο συκώτι αλά Λυονέζ, καρπάτσιο χταποδιού, μπισκ καβουριού, φιλέτο πάπιας με πουρέ καρότου και γαλλικά γλυκά. Κάθε Τρίτη, η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο όμορφη με ζωντανές μουσικές από ακορντεόν και κιθάρα. Υπολογίστε περί τα 20-25€ το άτομο για φαγητό και κρασί.

Chapeau 
Σωκράτους 4, Χαλάνδρι, τηλ: 2106845300

Ένας πολύχρωμος και ζεστός all day χώρος μας ταξιδεύει από το Χαλάνδρι στο Παρίσι με τις σπιτικές του λιχουδιές, τον καλό καφέ, τις χαλαρές, ταξιδιάρικες μουσικές και τις φοβερές του τάρτες. Το Chapeau μάλιστα, ετοίμασε και ειδικό μενού για την Σαρακοστή, για όσους νηστεύουν… αλά γαλλικά: Θα δοκιμάσετε τάρτες με φάβα και καραμελωμένα λαχανικά, με κρέμα ταραμά και χταποδοσαλάτα, με μελωμένες πιπεριές και μαριναρισμένο γαύρο, με σπανάκι, αλλά και κριθαρότο με μανιτάρια και κέικ σοκολάτας. Τα πιάτα κυμαίνονται από 5 ως 11€.

Chez Lucien
Τρώων 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2103464236

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους των Πετραλώνων, το Chez Lucien σερβίρει εδώ και πολλά χρόνια αυθεντική γαλλική κουζίνα σε έναν μικρό, ανεπιτήδευτο χώρο. Κάθε μέρα θα βρείτε διαφορετικά πιάτα ημέρας, από ρολό με δαμάσκηνα και σος πόρτο μέχρι γαρίδες με σαφράν και ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς, και από μπούτι ελαφίνας με πουρέ κάστανο και πατάτες ωγκρατέν μέχρι γαλλικά σουβλάκια γαλοπούλας, κοτόπουλου και μοσχαριού. Το μαγαζί ανοίγει κάθε μέρα στις 19.00 και τις Κυριακές από τις 14.00 το μεσημέρι, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

L’ Abreuvoir
Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, τηλ: 21 0722 9106

Κλασικό στέκι καλής γαλλικής κουζίνας, το Abreuvoir του Κολωνακίου κάνει αρκετά προσιτή την haute cuisine, προτείνοντας στον κομψό χώρο του ένα ατομικό μενού των 30€, που περιλαμβάνει πρώτο πιάτο (σαλάτα ή ψαρόσουπα από πετρόψαρα, ρουίγ και κρουτόν ή μιλφέιγ γαρίδας με σάλτσα πράσου), φιλέτο σολομού με σος άσπρου κρασιού και άνιθο ή steak ταρτάρ ή entrecote ή κόκορα κρασάτο και επιδόρπιο ημέρας.

Polly Maggoo 
Σικελιανού 8, Ψυχικό, τηλ: 21 0524 1120

Η Polly μετακόμισε από το Μεταξουργείο στο Ψυχικό, σε έναν χώρο στιλάτο, γεμάτο τέχνη και όμορφη διακόσμηση. Η ατμόσφαιρα είναι cozy, σπιτική και πολυσυλλεκτική (από πολυθρόνες μέχρι φερ φορζέ καρεκλίτσες απλώνονται στα δύο επίπεδα). Στα του φαγητού, δοκιμάζουμε φακή με σχοινόπρασσο, σαλιγκάρια με σκόρδο και ντομάτα, πικάνια με σος μπεαρνέζ, ταρτάρ λαβράκι με ταλιατέλες κολοκυθιού και υπέροχα γλυκά για το τέλος, όπως μους λεμονιού με τραγανά φύλλα ή προφιτερόλ με γκανάς σοκολάτας. Συνοδεύστε με γαλλικό κρασί και υπολογίστε περί τα 25-30€ το άτομο.

Au Grand Zinc
Μπενάκη 88, Εξάρχεια, τηλ: 2103301035

Αρτιστίκ και ατμοσφαιρική, αυτή δεν είναι η τυπική κρεπερί που θα συναντήσετε στους δρόμους της Αθήνας. Η Au Grand Zinc μοιάζει με γαλλικό μπιστρό, με όμορφο φωτισμό και τραπεζάκια, και ξεχωριστές γεύσεις. Δοκιμάστε την αλμυρή κρέπα με τόνο και σπανάκι ή την κλασική γλυκιά με σοκολάτα και μπισκότο και δεν θα μείνετε δυσαρεστημένοι. Σερβίρεται επίσης ωραίο γαλλικό κρασί.

Bon Bon 
Δράκου 12, Κουκάκι, τηλ: 213 0367123

Στον πεζόδρομο της Δράκου στο Κουκάκι, μία σοφιστικέ κρεπερί με ρομαντική ατμόσφαιρα ετοιμάζει υπέροχα γλυκίσματα με γαλλικό «αέρα»: Θα δοκιμάσετε cupcakes με ρευστή σοκολάτα μέσα τους, μπισκότα και γκουρμέ κρέπες, όπως τις αλμυρές English breakfast (με φασόλια, αυγό και μπέικον), Spanish Tortilla (με πατάτες, κρεμμύδια, πιπεριές, γάλα και καυτερό λουκάνικο), την Blue Cheese με αχλάδια σοτέ ή τις γλυκές Tutti frutti και Strudel με ψημένα μήλα, σταφίδες και καρύδια. Από το απόγευμα και μετά, ετοιμάζονται και ιδιαίτερα κοκτέιλ, όπως το Sailor Moon με λευκό κρασί, ξινόμηλο, σπιτικό σιρόπι βανίλιας Μαδαγασκάρης και το Kinky Lollipop με βότκα καραμέλα, φρέσκο πορτοκάλι και γλυφιτζούρι (από 6 ως 8€).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v