Πάμε για φαγητό στο Χαλάνδρι;

Μεζεδάκια; Δημιουργική κουζίνα; Έθνικ φαγοπότια; Ό,τι και αν τραβά η όρεξή σας, η αθηναϊκή Μέκκα του φαγητού (το Χαλάνδρι, ντε) έχει κάτι για όλους.
Πάμε για φαγητό στο Χαλάνδρι;
Για μεζεδάκια

Παλιό Ταχυδρομείο
Σοφοκλή Βενιζέλου 9, τηλ.: 211 1838890



Το παλιό ταχυδρομείο του Χαλανδρίου στεγαζόταν σε αυτή την πανέμορφη μονοκατοικία, που μεταμορφώθηκε σε ένα σούπερ ατμοσφαιρικό μεζεδοπωλείο –με μια αυλίτσα χάρμα οφθαλμών, στην οποία τα καλοκαίρια δεν πέφτει καρφίτσα. Στο επίσης όμορφο εσωτερικό του απολαμβάνουμε πεντανόστιμα μεζεδάκια, όπως τα αριστουργηματικά ντολμαδάκια γιαλαντζί με σως γιαουρτιού, την άψογη ρεβιθάδα, το συκώτι-«λουκούμι», τον τραχανά με λουκάνικο, το μοσχαράκι με πουρέ γλυκοπατάτας και τις κροκέτες με κολοκύθι, γραβιέρα και παστουρμά. Συνοδεύουμε με ωραίο κρασί, τσίπουρο ή –τώρα που ο καιρός παίρνει να κρυώνει– σπιτικό ρακόμελο, και πληρώνουμε περί τα 15-17€ το άτομο.

Μπακαλοταβέρνα 
Θουκυδίδου 6, τηλ.: 213 0258011



Βγάζει τραπεζάκια έξω, μας «ανεβάζει» και στη νησιώτικη ταράτσα της τα ηλιόλουστα μεσημέρια για (ψευδ)αίσθηση παρατεταμένου καλοκαιριού, έχει και έναν πολύ cozy εσωτερικό χώρο για τα βράδια. Εδώ το μενού αλλάζει ανάλογα με τα φρέσκα προϊόντα που πετυχαίνουν κάθε φορά στην αγορά, περιλαμβάνει ωστόσο πάντα πεντανόστιμα μεζεδάκια φτιαγμένα με πρώτες ύλες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως κρητική στάκα, φέτα Καλαβρύτων, γουρουνόπουλο με σφέλλα Μεσσηνίας, παραδοσιακή μελιτζάνα γιαουρτλού σε πήλινο και άλλα ωραία, που συνοδεύονται ιδανικά με τσιπουράκι και δεν στοιχίζουν πάνω από 12-15€ το άτομο.

Το Βραστό
Ρόδων 3, τηλ: 2106813776



Μετρά πάνω από τέσσερις δεκαετίες ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι οι παλιοί –χαλανδραίοι και όχι μόνο– καλοφαγάδες ορκίζονται στο όνομά του. Το Βραστό είναι ένα οικογενειακό ταβερνάκι, στις σπεσιαλιτέ του οποίου περιλαμβάνονται πίτα Καισαρείας με παστουρμά και γλυκάνισο, μαμαδίσια κεφτεδάκια, σαλάτα κους κους με διάφορα λαχανικά, αρνάκι φούρνου με πατάτες, μπακαλιάρος σκορδαλιά, τραγανά τυροπιτάκια και, φυσικά, το πιάτο σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, μια χορταστικότατη κρεατόσουπα. Μαζί με κρασί, υπολογίστε περί τα 18-22€ κατ’ άτομο.

Αρισμαρί 
Αριστοτέλους 43, τηλ.: 210 6800808



Αλίμονο αν δεν είχε και η κρητική κουζίνα τον άξιο εκπρόσωπό της στο Χαλάνδρι. Το ντυμένο στα λευκά Αρισμαρί έχει δύο διακριτούς χώρους, έναν για καπνιστές και έναν για μη, παίζει παραδοσιακή κρητική μουσική, και σε καλωσορίζει ως είθισται με ένα κερασμένο καραφάκι ρακή. Στα δυνατά χαρτιά του μενού του συγκαταλέγονται το εξαιρετικό γαμοπίλαφο, τα τσιγαριστά χόρτα, οι πατάτες με τη στάκα, το τσιγαριαστό ζυγούρι, τα μυζηθροπατάκια και ο ντάκος με τη μυζήθρα. Ο λογαριασμός, αλκοόλ περιλαμβανομένου, δύσκολα θα ξεπεράσει τα 17-20€ το άτομο.

Μυστικός Κήπος 
Καραολή Δημητρίου 21, τηλ.: 213 0370929



Μην πτοείστε από το όνομα, ο Μυστικός Κήπος έχει έναν εξίσου μυστικό, και εξίσου όμορφο, εσωτερικό χώρο, στον οποίο απολαμβάνουμε τα θεσπέσια μεζεδάκια του όσο περιμένουμε να ξανακαλοκαιριάσει. Οι πρωτάρηδες σημειώστε στα «οπωσδήποτε» τα εξής: Κανταϊφάκια με τυρί και παστουρμά, σκορδάτες πατατούλες τηγανιτές σε κυβάκια με πάπρικα, γκερεμέζι με σούπερ καυτερή σάλτσα και μαρμελάδα μελιτζάνας, κοτόπουλο σε τραγανή κρούστα με σάλτσα μελιού, χαλούμι σχάρας με ψητή ντομάτα και μανιτάρια πλευρώτους. Ο λογαριασμός στο τέλος, με το απαραίτητο αλκοόλ, θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο.

Για δημιουργική κουζίνα…

Μονοκατοικία 
Φιλικής Εταιρίας 39, τηλ: 210 6819109



Μια κλασική μονοκατοικία του 1948 σε μια ήσυχη γειτονιά του Χαλανδρίου έχει μετατραπεί σε γωνιά δημιουργικής ελληνικής κουζίνας με ανατολίτικες πινελιές. Ο χώρος είναι όμορφος, νοσταλγικός και άνετος, με το τζάκι, το γυμνό τούβλο και τα όμορφα διακοσμητικά να δημιουργούν ζεστή, διακριτικά πολυτελή ατμόσφαιρα. Στο μενού, που αλλάζει τακτικά, θα βρείτε «πειραγμένες» νοστιμιές όπως η πατατού, με μπέικον και μανιτάρια, η ψητή γραβιέρα με ξηρούς καρπούς και σάλτσα ρακόμελο, το κουνέλι τηγανιτό α λα Κεντάκι, το απάκι με μέλι και σουσάμι και το πολύ ιδιαίτερο πιάτο που λέγεται "Το φαΐ του παππού μας του Διομήδη" και είναι μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και αυγά. Συνοδεύστε με κρασί και υπολογίστε περί τα 17-20€ κατ’ άτομο. Αναλυτικά το μενού εδώ.

Chefi 
Περικλέους 31, τηλ: 210 6815774



Ιδανικό για τις πιο ιδιαίτερες περιστάσεις, το Chefi στεγάζεται σε μια υπέροχη χαλανδριώτικη μονοκατοικία, κι έχει για δυανατό(τερο) χαρτί του, εκτός από έναν φανταστικό κήπο για τα καλοκαίρια, και ένα εκπληκτικό μενού που υπογράφει ο σεφ Αλέξανδρος Κοσσυβάκης. Στις ιδιαίτερες δημιουργίες του συγκαταλέγονται ορεκτικά όπως το καρπάτσιο μόσχου με βινεγκρέτ τρούφας, λαδοτύρι και αχλάδι ποσέ και το σεβίτσε λαβράκι με σέλερι βινεγκρέτ, ξινόμηλο και κους κους λαχανικών, και κυρίως πιάτα όπως το μελωμένο χοιρινό με πορτοκάλι - ginger, γλυκοπατάτα, πραλίνα κάστανο και κόκκινο λάχανο, και το κριθαρώτο γαρίδας με chorizo και αϊολί σαφράν. Για ένα πλήρες γεύμα, με (μπουκάλι) κρασί θα υπολογίσετε περί τα 40-50€ το άτομο.

Για έθνικ καταστάσεις…

Al Pino 
Παπανικολή 66, τηλ: 210 6855355



Η Ιταλία, μετά το Παλαιό Φάληρο και το Μαρούσι, κάνει απόβαση και στο Χαλάνδρι, σε έναν σούπερ κομψό χώρο ό,τι πρέπει για τις φθινοπωρινές εξόδους μας. Το μενού εδώ απαρτίζουν χειροποίητα ζυμαρικά, εξαιρετικές μπρουσκέτες, πίτσες και ριζότο. Ταλιατέλες με προσούτο, σπαγγέτι με σιγοψημένη σάλτσα ώριμης ντομάτας και ριζότο με μανιτάρια porcini και παρμεζάνα, αρωματισμένο με λάδι τρούφας, είναι μερικές από τις αγαπημένες μας γεύσεις. Συνδυάστε με καλό κρασί και υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.

Pars 
Κ. Παλαιολόγου 15, τηλ.: 210 6817277



Πόσα ξέρετε για την κουζίνα της Περσίας; Το φημισμένο πέρσικο εστιατόριο του Χαλανδρίου θα σας μυήσει στα πεντανόστιμα μυστικά μιας ανατολίτικης κουζίνας που δεν «καίει» –κλασικό παράπονο των Ελλήνων που πρωτο-έρχονται αντιμέτωποι με οτιδήποτε ανατολικά της (γαστρονομικής) Εδέμ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Ζερέσκ Πολό, εθνικό πιάτο του Ιράν, με κοτόπουλο, ρύζι, φραγκοστάφυλο, φιστίκι και αμύγδαλο, το μπουρανί, με σπανάκι, γιαούρτι και σκόρδο, το ναζχατούν, ψητή μελιτζάνα με γιαούρτι και σκόρδο, και φυσικά τα κεμπάπ –που σερβίρονται και σε «δίσκους» ήτοι ποικιλίες των δύο ή των τεσσάρων ατόμων, για να καταλήξετε στο αγαπημένο σας και να το έχετε υπ’ όψιν για την επόμενη φορά, που σίγουρα θα υπάρξει. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 17-20€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v