Ως εδώ και μη τσουρέκι: Πού τρώμε τα καλύτερα;

Zούμε τις χρυσές μέρες του τσουρεκιού κι εμείς βρήκαμε αφορμή να δοκιμάσουμε ξανά τα πιο αφράτα και φρεσκοφουρνιστά εδέσματα της πόλης.

Ως εδώ και μη τσουρέκι: Πού τρώμε τα καλύτερα;

Καλό είναι να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ένας από τους βασικούς λόγους που το Πάσχα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδούλα μας, είναι φυσικά το τσουρέκι. Καλό το αρνί, τα αυγά οι λαμπάδες και τα δώρα στα βαφτιστήρια, αλλά αυτή η φρεσκοφουρνιστή λιχουδιά που τερματίζει την απόλαυση σε λίγες μπουκιές, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Αδράξαμε λοιπόν τη μέρα και την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για άλλη μια φορά τα πιο νόστιμα και φημισμένα τσουρέκια της πρωτεύουσας, φτιάχνοντας την απόλυτη λίστα μέρες που είναι.

Μαξίμ

Τσακίρογλου 23 και Κοραή, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2109324603

Το Μαξίμ είναι ο τσουρεκό-ναός της Νέας Σμύρνης, με άπειρους πιστούς να θέλουν να γλυκοφιλήσουν τα χεράκια του κυρίου Κώστα, που εξασκεί την τέχνη του για περισσότερα 40 χρόνια. Εδώ, καθημερινά αποθεώνεται το κλασικό πολίτικο τσουρέκι που μοσχομυρίζει σε όλη την γειτονιά, ενώ οι μερακλήδες ας σπεύσουν για το λατρεμένο γεμιστό με φυστικόπαστα αυθεντικό τσουρέκι. Εξίσου υπέροχη κι η σοκολατένια εκδοχή του.

Βelle Vue

Ελευθερίου Βενιζέλου 104, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 2109344064

Αν ψάχνεις την «πατρίδα» του παραδοσιακού τσουρεκιού, τότε επίτρεψέ μας να σου μιλήσουμε για τη Νέα Σμύρνη, αφού πέρα από το Maxim, ούτε το Belle Vue γίνεται να λείψει από τη λίστα με τα καλύτερα τσουρέκια της πόλης. Από το 1975 κόσμος και κοσμάκης συρρέει στην Ελευθερίου Βενιζέλου για να προμηθευτεί ένα από τα πολυπαινεμένα τσουρέκια του Belle Vue, τα οποία είναι πλούσια σε γεύση, εξαιρετικά αφράτα κι ιδιαίτερα μυρωδάτα. Ποτισμένα με κωνσταντινουπολίτικα αρώματα και τις καλύτερες φρέσκιες πρώτες ύλες, είναι η επιβεβλημένη ατασθαλία που επιτρέπουμε στον εαυτό μας ακόμη κι όταν ακολουθούμε αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.

Α λα γκρεκ

Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ.: 2110122071

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by α λα γκρεκ (@alagrek)

Το σωστό το τσουρέκι το Κρητικό το λένε γαλατερό αν δεν το ήξερες. Οι μύστες του είδους γνωστοί και ως τσουρεκολάγνοι -σου βάζουμε και στοίχημα αν χρειαστεί- το δοκιμάζουν στο Α λα γκρεκ στο Χαλάνδρι το οποίο τιμά την παράδοση του είδους. Σε αυτό το αγαπημένo delicatessen meets boulangerie μέρος θα δοκιμάσεις και την πολωνική τσουρεκάτη εκδοχή που ονομάζεται babka κι είναι εξίσου συγκλονιστική είτε με πραλίνα φουντουκιού είτε με κρέμα ταχινιού και κανέλα.

Σταυρόπουλος

Γαμβέτα 4, τηλ.: 21 0384 7006

Το 1969 ο Ιωάννης Σταυρόπουλος ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα με ένα μόνο όραμα και μια φιλοδοξία που δεν ήταν άλλη από την δημιουργία ενός αυθεντικού πολίτικου φούρνου.

Οι μυρωδιές και οι γεύσεις της Πόλης μεταφέρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στα σπίτια μας μέσα από τα μοναδικά πολίτικα τσουρέκια που ειδικά την περίοδο που Πάσχα δημιουργούν ουρές πολλών μέτρων επί της Γαμβέτα. Σε αυτό το αρτοποιείο σκέτη γλύκα θα βρεις αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι που μοσχοβολάει μαχλέπι και  μαστίχα, χειροποίητα τσουρεκάκια  γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα (κιφέλ) και το αλμυρό αρμένικο τσουρέκι που στέλνει διαιτολόγους στο ταμείο ανεργίας.

Πελίτ

Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι, τηλ.: 210 8068 696

Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις ότι κι εδώ γίνεται του πολίτικου τσουρεκιού το καταβρόχθισμα. Αφράτο σαν πούπουλο και με τις μυρωδιές του βουτύρου, του μαχλεπιού και της μαστίχας να πλέκονται αριστουργηματικά το τσουρέκι του Πέλιτ, σε αναγκάζει να βρεθείς στο Μαρούσι γιατί ένα δεν είναι ποτέ αρκετό. Το αμύγδαλο φιλέ με το οποίο πασπαλίζεται αριστοτεχνικά από πάνω δίνει την τελική πινελιά ενώ το κόκκινο αβγό στη μέση είναι το σήμα κατατεθέν αυτών των ημερών. Νονέ/α λαμπάδα επιτρέπετα να ξεχάσεις, τσουρέκι από το Πέλιτ, ποτέ.

Lido

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ.:21 0751 6898

Τα τσουρέκια του Lido αποτελούν έναν από τους γαστρονομικούς και φρεσκοφουρνιστούς θρύλους της Αθήνας, καθώς από το 1967 όταν και πρωτοάνοιξε στο Παγκράτι το πολίτικο ζαχαροπλαστείο στο Παγκράτι η ερώτηση όλων των πελατών κι επισκεπτών του είναι μία και μόνο μία: «Βγάλατε τσουρέκι»; Μαστιχωτό κι έξτρα αφράτο με τις ίνες του να μοσχοβολάνε το τσουρέκι του Lido ακολουθεί κατά γράμμα και με περίσσιο μεράκι την πολίτικη συνταγή και πολύ καλά κάνει

Πέρα από την κλασική πολίτικη εκδοχή, επιβάλλεται να δοκιμάσεις κι αυτά που είναι γεμιστά με σοκολάτα ή κάστανο.

Bon bon fait maison

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, τηλ.: 21 0411 7999

Χρειάζεται να φτάσεις στον Πειραιά για να δεις και πάνω από όλα να γευτείς μια από τις πιο νόστιμες κι ιδιαίτερες τσουρεκάτες εκδοχές σε όλη την πρωτεύουσα. Ο λόγος για το Bon bon fait maison, μια πατισερί που τιμά το όνομά της εξελίσσοντας την τέχνη αλλά και τις συνταγές αγαπημένων γλυκών. Δώσε μας λίγο από τον χρόνο σου λοιπόν να σου μιλήσουμε για το τσουρέκι à la tropézienne με γέμιση βελούδινης κρέμας και μασκαρπόνε. Μόνο τυχαίο δεν είναι που οι περισσότεροι pastry chefs υποκλίνονται σε τούτη την ιδιοφυή παραλλαγή, στοκάροντας μπόλικα από δαύτα για να μην ξεμείνουν πασχαλιάτικα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v