Πού να πάμε για φαγητό κοντά στο ΚΠΙΣΝ;

Πεινάσατε μετά από μια βόλτα (ή μια ολόκληρη μέρα) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Ιδού μερικές πεντανόστιμες διευθύνσεις στη γειτονιά του.
Πού να πάμε για φαγητό κοντά στο ΚΠΙΣΝ;
Πεζούλας
Πεισίστρατου 11, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9422684



Μια από τις πιο ξακουστές ψαροταβέρνες στα νότια, ο Πεζούλας αποπνέει ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας στη διακόσμησή του, έχει μια ηλιόλουστη βεράντα για τα μεσημέρια, και ένα μενού στο οποίο πρωταγωνιστεί το ολόφρεσκο ψάρι –που αλλάζει, φυσικά, ανάλογα την ημέρα και την ψαριά. Σταθερές αξίες είναι κατά τα άλλα η καραβιδόψιχα, οι ψητές γαρίδες Πλαταμώνα, το χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια, τα τηγανιτά καλαμαράκια και η χορταστική κακκαβιά. Ειδική μνεία αξίζει και στις σαλάτες του –δοκιμάστε οπωσδήποτε εκείνη «του Παναγιώτη» με ρόκα, βαλσάμικο, τοματίνια, παξιμαδάκια και κοπανιστή Μυκόνου. Το γλυκό στο τέλος είναι κερασμένο. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι ή τσίπουρο, αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά.

Θαλασσινός 
Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9404518



Στεγάζεται σε ένα γλυκύτατο χαμηλό κτίριο, από αυτά που κυριαρχούσαν κάποτε στη γειτονιά του, απλώνει τραπεζάκια έξω στη σκεπαστή αυλίτσα του, και δημιουργεί χουχουλιαστή ατμόσφαιρα τον χειμώνα χάρη στην ξυλόσομπα στο εσωτερικό του. Μας κακομαθαίνει, όχι μόνο με ολόφρεσκο ψαράκι, αλλά και με πεντανόστιμες θαλασσινές συνταγές όπως σαλάχι μπουγιουρντί, σκουμπρί καπνιστό περασμένο στα κάρβουνα, παστουρμά τόνου (όλα από τη Λήμνο), φρέσκο χταπόδι στα κάρβουνα, καλαμάρι γεμιστό με ντοματάκι κονφί και γάμπαρη (όλα από τη Μυτιλήνη), σουπιά ψητή με το μελάνι της, μύδια μαγειρεμένα με σταμναγκάθι και ντοματίνια, και λαχανοντολμάδες με θαλασσινά. Υπάρχει και σετ μενού, στα 20€ το άτομο, ενώ αν παραγγείλετε a la carte θα υπολογίσετε περί τα 30€, με το απαραίτητο ουζάκι ή κρασί.

Άργουρα 
Αγησιλάου 49-51, Καλλιθέα, τηλ.: 217 7173200



Το εστιατόριο του σεφ Πάνου Μιχαήλ ειδικεύεται στις γεύσεις της θάλασσας… που δεν έχεις συνηθίσει: Εδώ σχεδόν όλα είναι ψητά, οι πρώτες ύλες εκλεκτές και ιδιαίτερες, οι συνταγές ασυνήθιστες και εντυπωσιακές. Στα best of συγκαταλέγονται το καπνιστό χέλι με μελιτζάνα, η μακαραδονάδα με αχινό και σκόρδο, το κριθαρώτο σουπιάς, το φρέσκο ψάρι που ψήνεται σε αλάτι και κόλιανδρο, η ταραμοσαλάτα με κόκκινη γλυκοπατάτα, το καρπάτσιο από λαυράκι, και τα ολόφρεσκα στρείδια. Ο χώρος είναι επίσης υπέροχος, με παλ χρώματα και ετερόκλητα έπιπλα, τα δε τραπεζάκια βγαίνουν και έξω, όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει. Για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί ή ουζάκι, θα υπολογίσετε περί τα 30€ το άτομο.

Αντωνία
Ξενοφόντως και Ισμήνης 36, Καλλιθέα, τηλ: 21 0940 4508



Οικογενειακό ψαροταβερνάκι - θρύλος στις Τζιτζιφιές, η Αντωνία πλημμυρίζει τη γειτονιά της με μοσχοβολιστές μυρωδιές φρέσκων θαλασσινών. Στο λιτό κι απέριττο εσωτερικό της δοκιμάζουμε γαριδάκι Συμιακό, γαύρο μαρινάτο, εξαιρετική ψητή σαρδέλα, χειροποίητη τυροκαυτερή, μαριδάκι τηγανιτό, σούπερ κουτσομουράκι ψητό, και ωραιότατες γαρίδες Ατλαντικού – σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Με κερασμένο γλυκάκι πανακότα στο τέλος και κρασί, δε θα δώσετε περισσότερα από 15-20€ το άτομο.

Γιαγιά Ελισσάβετ
Αγησιλάου και Ξενοφόντως 179, Καλλιθέα, τηλ: 210 9428353 - 6947 902549



Η γιαγιά Ελισσάβετ, που «βάφτισε» το μαγαζί, τηγανίζει με μαεστρία ψαράκια και θαλασσινά: πεντανόστιμα καλαμαράκια, σαρδέλα, γαύρος, γεμιστό θράψαλο, χταποδάκι στη σχάρα – πρώτα βρασμένο, μετά ψημένο για να μαλακώσει συνοδεύονται με χειροποίητη τυροκαυτερή και ωραίες σαλάτες για ένα λουκούλειο ψαρο-γεύμα στην γλυκύτατη αυλή της, όσο ακόμα λάμπει ο ήλιος του μεσημεριού, αλλά και στο λιτό πλην προσεγμένο εσωτερικό χώρο. Ο λογαριασμός με κερασμένο γλυκό στο τέλος δεν ξεπερνά τα 12-15€ το άτομο με κρασί.

Παλιά Φάβα
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9311994



Και αν η παρέα δεν θέλει θαλασσινά, θα απομακρυνθούμε ελάχιστα από το ΚΠΙΣΝ (ένα δεκάλεπτο με το αυτοκίνητο, ή ένα μισάωρο περπάτημα για τους αθλητικούς τύπους) για να πιάσουμε τραπεζάκι κάτω από τα κρασοβάρελα στο γλυκύτατο μαγειρείο της κυρίας Ντίνας, η οποία έχει ταΐσει πια τη μισή Αθήνα με τα συγκλονιστικά μαγειρευτά της που αλλάζουν καθημερινά (αρνάκι λεμονάτο με πατάτες φούρνου, μπακαλιάρος σκορδαλιά, λαχανοντολμάδες, σουτζουκάκια με πουρέ είναι μερικά από τα highlights). Το μενού συμπληρώνουν κλασικοί κρεατομεζέδες (το μπεκρή μεζέ είναι must) και παραδοσιακά ελληνικά ορεκτικά φτιαγμένα με πρώτες ύλες από τις Κυκλάδες. Για ένα χορταστικό σπιτικό γεύμα με χύμα κρασί θα υπολογίσετε περί τα 15-18€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v