Αγαπημένα ταβερνάκια στα Νότια

Ζουμερά παϊδάκια, μαμαδίσιες γεύσεις, μπιφτέκια με ιστορία και καρώ τραπεζομάντιλα σε αγαπημένα ταβερνάκια από το Φάληρο ως τη Βάρη.
Αγαπημένα ταβερνάκια στα Νότια
Τραπεζομάντιλα στρώνονται, η σχάρα ανάβει και πάνω της τοποθετούνται ευλαβικά μοσχαρίσιες μπριζόλες και ζουμερά μπιφτέκια. Πιο δίπλα, στις κατσαρόλες ετοιμάζονται μαγειρευτά που σε κάνουν να αναφωνείς «μανούλα» σαν τον Βέγγο, ενώ από τα τηγάνια βγαίνουν αφράτα κολοκυθάκια και μαμαδίσιες πατάτες.

Αγαπημένες ταβέρνες στα Νότια Προάστια το κρατούν αληθινό όπως παλιά και σερβίρουν παραδοσιακά ταβερνο-εδέσματα που αγαπήθηκαν, αγαπιούνται και θα αγαπιούνται από τους απανταχού καλοφαγάδες.

Μυρτιά
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2109370708

Η σκεπαστή αυλή σε μια ήσυχη γειτονιά της Νέας Σμύρνης είναι το κοινό μυστικό όλων των καλοφαγάδων που δεν χρειάζονται ιδιαίτερο «περιτύλιγμα» στις γεύσεις τους: Κλασικά τραπέζια ταβέρνας, παρεΐστικη ελληνική μουσική, old school service και στοιχειώδης κατάλογος με έμφαση στα καλοψημένα κρεατικά. Στα συν οι μεγάλες μερίδες στην πλειοψηφία των πιάτων– τα παϊδάκια έρχονται… σε βουναλάκια, υπερ-χορταστικά και τα μπιφτέκια και οι μπριζόλες της Μυρτιάς – αλλά και οι κερασμένοι λουκουμάδες στο τέλος. Μην παραγγείλετε πολλά – κι αν το κάνετε να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε τα υπόλοιπα πακέτο.  Μια τηλεφωνική κράτηση προτού την επισκεφθείτε τα Σαββατοκύριακα δεν βλάπτει. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Καλυψώ
Πεντέλης 41-43, Π. Φάληρο, τηλ:  2109422513

Παραδοσιακό κουτούκι του Π. Φαλήρου η Καλυψώ τηρεί ευλαβικά το πετυχημένο τρίπτυχο της κλασικής ταβέρνας: λογικές τιμές, έμπειρο σέρβις και ωραίο κρέας. Ο εσωτερικός χώρος δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, όμως είναι καθαρός και φροντισμένος. Πιάνουμε θέση στα ευρύχωρα τραπέζια της λοιπόν, και παραγγέλνουμε τα «κλασικά» και εγγυημένα νόστιμα πιάτα μιας ταβέρνας που σέβεται εαυτόν: τραγανά κολοκυθάκια τηγανιτά, σαγανάκι κεφαλοτύρι, τυροπιτάκια, μαμαδίσιες πατάτες τηγανιτές, τρυφερό συκώτι, νοστιμότατη χοιρινή μπριζόλα, πανσέτα, μοσχαρίσια μπιφτέκια με αρκετά μπαχαρικά και ωραιότατα ψημένο ψαρονέφρι. Στο τέλος έρχονται κερασμένοι λουκουμάδες με μέλι ή σοκολάτα και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 18€/άτομο με κρασί χύμα.

Τσολιάς
Λ. Βάρης - Βαρκίζης 45, Βάρη, τηλ: 210 8952446

Το δυνατό χαρτί των «Βλάχικων» κρατά εδώ και δεκαετίες ψηλά τη σημαία των κοψιδιών χωρίς να κάνει σημαντικές εκπτώσεις σε ποιότητα κρεατικών. Τα κρέατα του Τσολιά στέκονται στο... ύψος των περιστάσεων: κοντοσούβλι, μπριζόλες, παϊδάκια, κοκορέτσι, αρνάκι στην σούβλα και την γάστρα και η φιλική συντροφιά του μουστακαλή μπαρμπα-Γιάννη που συνήθως κερνάει και επιδόρπιο, κάνουν την επίσκεψη εδώ μια νοστιμότατη και διασκεδαστική εμπειρία. Στα μη κρεατικά παρελκόμενα, μας αρέσει η αξιοπρεπέστατη χωριάτικη, οι χεράτες πατάτες τηγανιτές, και το νοστιμότατο σαγανάκι. Συνοδεία τίμιου χύμα ροζέ κρασιού, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€/ άτομο.

Μπαρμπαδήμος 
Αιγαίου & Σπαθάρη 2, Νέα Σμύρνη, 210 9347600

Μερακλίδικο και απολαυστικά ρετρό με τις επιγραφές «Σας συνιστώμεν» στο μενού και τις ταμπέλες «ποιότης εδεσμάτων» και «συστηματικόν κεμπαπτζίδικον» να φιγουράρουν πάνω από τα παραδοσιακά διακοσμητικά, το κεμπαπτζίδικο του Μπαρμπαδήμου στη Νέα Σμύρνη εστιάζει προφανώς στις ανατολίτικες γεύσεις και μας σερβίρει εκλεκτό σουτζούκι, φοβερό κεμπάπ σε διάφορες εκδοχές, «μπαστουρμά» καμήλας και σε σουβλάκι, «γιαουρτοσκόρδιον»-μπόμπα και τυλιχτές πίτες με κρέας της επιλογής σας, πατάτες και χοντρό αλάτι. Υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο με κρασί.

Το Ρεμούτσικο
Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 2109704515

Σε μια ανακαινισμένη αγροικία του 1900 (!), η οποία σαν να σε τηλεμεταφέρει στην ελληνική επαρχία, το Ρεμούτσικο φτιάχνει εδώ και δεκαετίες ένα από τα καλύτερα κοντοσούβλια της πόλης. Βέβαια το κοντοσούβλι δεν είναι το μοναδικό έδεσμα που θα απολαύσουμε στους πετρόκτιστους εσωτερικούς του χώρους με τα μονίμως αναμμένα τζάκια: τα παϊδάκια, η πίτα σουτζούκι, η πανσέτα, το κοτόπουλο σχάρας με σος λεμονιού και μουστάρδας και το σούπερ γεμιστό μπιφτέκι διεκδικούν και αυτά μέρος στο τραπέζι μας. Απαραίτητη η κράτηση τραπεζιού τα Παρασκευοσαββατοκύριακα. Το κόστος ανά άτομο με κρασί, δεν ξεπερνά τα 20€.

Βασίλης
Συντ. Δαβάκη 3, Άλιμος, τηλ. 210 9839250

Κλασσικό στέκι καλοφαγάδων της περιοχής, ο Βασίλης σερβίρει σταθερά από τα 80’s- όταν και λειτούργησε αρχικά ως μαγειρείο- νοστιμότατα πιάτα και μεσογειακούς μεζέδες. Στα παλιάς κοπής τραπέζια του πιάνει θέση κόσμος και κοσμάκης για να γευτεί τα… φαβορί του μενού, μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος και μπιφτέκι κοτόπουλο στα κάρβουνα, το οποίο πρώτος λάνσαρε στην αγορά. Οι λοιπές επιλογές είναι εξίσου δυνατές και περιλαμβάνουν ωραιότατη ρεβιθάδα για τους λάτρεις του oldschool, σούπερ κοντοσούβλι, πιτούλες με λιωμένο τυρί, σπιτικά τυροπιτάκια, αρνάκι στον φούρνο, λαχανοντολμάδες, φασόλια γίγαντες, και ιμάμ μπαϊλντί. Συνοδεία ωραιότατου χύμα κρασιού και κερασμένων λαχταριστών λουκουμάδων, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€/ άτομο.

Το Δράμι
Φιλικής Εταιρίας & Λαοδίκης 22, Γλυφάδα

Το «αδερφάκι» του Δραμιού της Αγίας Βαρβάρας, θυμίζει παλιό μπακάλικο με διάσπαρτες κονσέρβες ΚΥΚΝΟΣ στον εσωτερικό του χώρο, παλιά μηχανήματα, ένα cosy παταράκι και ξύλινα, λευκά τραπεζάκια και σερβίρει τα εδέσματα που μας έκαναν να αγαπήσουμε την μοντέρνα ταβέρνα των δυτικών προαστίων. Στα οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνονται το κοτόπουλο σε φωλιά κανταϊφιού με κρέμα γάλακτος και τυριά, οι φλογέρες με παστουρμά, η ψημένη πανσέτα σε λωρίδες, τα «χανουμάκια» δηλαδή κοτόπουλο γεμιστό με τυρί και λιαστή ντομάτα, το κοντοσούβλι και η πολίτικη σαλάτα. Οι μερίδες είναι άκρως χορταστικές, το ημίγλυκο κρασί εξαιρετικό και ο λογαριασμός έρχεται στα 15-20€ άτομο.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v