Στις αυλές και τις ταράτσες του Πειραιά για φαγητό

Ουζομεζεδάκια στον ήλιο, γεύση από θάλασσα και ανοιξιάτικη ντόλτσε βίτα σε νοσταλγικές αυλίτσες και ταράτσες με σούπερ θέα… κάτω στον Πειραιά.
Στις αυλές και τις ταράτσες του Πειραιά για φαγητό
της Ηρώς Κουνάδη

Λίγες αλλά πολύ καλές είναι οι ταράτσες και οι αυλίτσες του Πειραιά. Πιάνουμε τραπεζάκι στον ήλιο, παραγγέλνουμε ουζάκια και μεζέδες, και γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης με τα αρώματα της θάλασσας να πλανώνται στην ατμόσφαιρα.

Δυόσμος  
Φρεαττύδος 42Α, τηλ: 210 4611335



Μια ταρατσούλα χάρμα οφθαλμών «στεφανώνει» το κουκλίστικο νεοκλασικό στο οποίο στεγάζεται, σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές του Πειραιά, την Φρεαττύδα. Ο Δυόσμος σερβίρει μεζεδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου, από τα οποία ξεχωρίζουμε τα αυγά μάτια με το σαλάμι μέσα σε φωλιά πατάτας, τη φάβα Σχοινούσας με το χοιρομέρι, τα κεφτεδάκια από λουκάνικο με τη γλυκοκαυτερή σάλτσα και τη σαλάτα Δυόσμος, με Μαστέλο Χίου, καραμελωμένα αμύγδαλα, σπανάκι βουτύρου, ντοματίνια και βινεγκρέτ από πορτοκάλι και δυόσμο. Κρασιά, τσίπουρα και ουζάκια ρέουν άφθονα, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο.

Τσιπουροκατάσταση 
Καραΐσκου 131, κέντρο, τηλ.: 210 4131911



Θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο της καλύτερης ταράτσας του Πειραιά, απλώνει όμως και τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο, για την περίπτωση που την πετύχετε γεμάτη. Μας κακομαθαίνει με μεζεδάκια που περιλαμβάνουν πατατοσαλάτα, ντάκο, ντολμαδάκια με κιμά, γεμιστή πιπεριά, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια και αχνιστά μύδια στο τηγάνι και λοιπές θαλασσο-νοστιμιές. Συνοδεύουμε με ωραίο τσιπουράκι ή ούζο, και πληρώνουμε περί τα 15-20€ το άτομο –λιγότερα αν αρκεστούμε στα συνοδευτικά για το τσίπουρο μεζεδάκια, περισσότερα αν στήσουμε κανονικό τσιμπούσι.

Belle Amie
Αγγέλου Μεταξά 11, τηλ.: 210 4175740



Του Μπελ-Αμί το ουζερί φρεσκαρίστηκε και ανανεώθηκε πριν από λίγα χρόνια, κι είναι τώρα το ομορφότερο στέκι στο δρομάκι που οι Πειραιώτες αποκαλούμε «Πασαρέλα». Εδώ δίνουμε ραντεβού για καφεδάκι από νωρίς και αργότερα για δημιουργική κουζίνα, βασισμένη στην ελληνική παράδοση, διά χειρός Χρήστου Τζιέρα: καρπάτσιο από λαυράκι με φύκια της θάλασσας, κριθαρώτο κακκαβιάς με φρέσκο ψάρι ημέρας και ριζότο σουπιάς, με baby σπανάκι, μαραθόριζα και τυρί Σαν Μιχάλη είναι μερικά παραδείγματα. Όλα αυτά τα δοκιμάζουμε είτε στα φερ φορζέ τραπεζάκια της αυλής, είτε στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό του επιβλητικού νεοκλασικού με τις βιενέζικες καρέκλες και τη νοσταλγική διακόσμηση. Σημειώστε ότι καθημερινά σερβίρεται και brunch μέχρι τις 14.00, με προτάσεις ελληνικού χαρακτήρα όπως τα τηγανητά αυγά με σύγκλινο Μάνης, η μπρουσκέτα ζυμωτού ψωμιού με στραπατσάδα και τα pancakes με θυμαρίσιο μέλι, καρύδια και κανέλα. Τα δε βράδια, κοκτέιλ και ελληνικά κρασιά συνδυάζονται με ευρηματικά tapas, και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-15€.

Παράγκα
Ακτή Κουμουνδούρου 34, Μικρολίμανο, τηλ.: 210 4101065



Ένα από τα πιο όμορφα μεζεδοπωλεία του Μικρολίμανου απλώνει τραπεζάκια πλάι στο κύμα, σε έναν σούπερ χώρο διαμορφωμένο σαν χωριάτικη αυλίτσα, με παλιά ξύλινα παραθυρόφυλλα, γλαστράκια με μυρωδικά και καρέκλες καφενείου. Εδώ θα δοκιμάσετε μεζεδάκια όπως τραγανά κολοκυθάκια κομμένα σε sticks, τηγανιά κοτόπουλο, καβουρμά και γιαουρτλού, αλλά και πολύ καλά μπιφτέκια και μαγειρευτά που αλλάζουν ανάλογα την ημέρα και την διάθεση του μάγειρα. Αναλυτικά το μενού, εδώ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Τα Κακά Παιδιά
Αριστοτέλους 70, Δραπετσώνα, τηλ. 21 0461 4355



Μια γλυκύτατη αυλίτσα στρωμένη με χαλίκι σαν παλιό θερινό σινεμά, γεμάτη πολύχρωμα τραπεζάκια κι ακόμα πιο πολύχρωμα λουλούδια, μας σερβίρει σούπερ θαλασσο-μεζεδάκια, όπως γαύρο μαρινάτο, ψητές σαρδέλες, σούπερ μύδια ξιδάτα ή σαγανάκι, καβουράκια Χαλκίδας και φρέσκο χταποδάκι στα κάρβουνα. Δεν είστε για θάλασσα; Κανένα πρόβλημα. Το μεζεδοπωλείο τιμά και τις στεριανές γεύσεις, με must το μαριναρισμένο κοντοσούβλι και το μπιφτέκι με βιολογικό μοσχαρίσιο κιμά. Συνοδέψτε με ουζάκι, που ταιριάζει γάντι στον ανοιξιάτικο ήλιο, και θα φύγετε χορτασμένοι (και κερασμένοι σπιτική πορτοκαλόπιτα) έχοντας πληρώσει κάτι λιγότερο από 18€ ανά άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v