Πάμε πλατεία… για σούπερ μεζέδες σε τραπεζάκια έξω

Επτά αγαπημένα μεζεδοπωλεία απλώνουν τραπεζάκια σε πλατείες και μας σερβίρουν τα πρώτα ανοιξιάτικα μεζεδάκια στη λιακάδα.
Πάμε πλατεία… για σούπερ μεζέδες σε τραπεζάκια έξω
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι μια από τις αγαπημένες μας ανοιξιάτικες τελετουργίες, το πρώτο άραγμα μετά τσιμπολογήματος σε τραπεζάκια έξω. Και αν δίπλα στη θάλασσα κάνει ακόμα λίγη ψύχρα, και στις ταράτσες δεν τολμάμε προς το παρόν να σκαρφαλώσουμε, υπάρχουν πάντα τα τραπεζάκια που απλώνονται σε ηλιόλουστες πλατείες, δίνοντας νέο νόημα στα κυριακάτικα μεσημέρια μας.

Το Αυγό του Κόκορα  
Λεωνίδου 46 και Μυλλέρου, Μεταξουργείο, τηλ.: 217 7050103



Απλώνει τα τραπεζάκια του στην «κάτω» γωνία της Πλατείας Αυδή, απέναντι από τον Μπλε Παπαγάλο, και μας σερβίρει νόστιμα μεζεδάκια όπως το καυτερό μπουγιουρντί, το απάκι με μανιτάρια και στάκα, η ηπειρώτικη τηγανιά με ψαρονέφρι, οι κολοκυθανθοί και τα καλτσουνάκια με μυζήθρα, αλλά και ωραιότατα μαγειρευτά όπως ο κόκορας με μακαρούνες και τα βουβαλίσια σουτζουκάκια. Μαζί με ωραίο κρασάκι, θα υπολογίσετε περί τα 17-20€ το άτομο.

Τα Ρωμανάκια  
Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6532278



Η Κρήτη μετακόμισε στην Αγία Παρασκευή, άπλωσε τραπεζάκια στην πλατειούλα της οδού Κοραή, και σερβίρει οφτό αρνάκι, ψημένο σε κληματόβεργες στο φούρνο, μαγειρευτό ριφάκι, δηλαδή κατσικάκι στην κατσαρόλα με διάφορα χόρτα από την Κρήτη, κοκκινιστές μακαρούνες με μοσχαράκι και ανθόγαλο και τηγανισμένα τυροζουλάκια, παραδοσιακά τυριά με πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Συνοδεύουμε με ωραίο μαρουβά (δυνατό παλαιωμένο κρητικό κρασί) και πληρώνουμε περί τα 20€ το άτομο. Σημειώστε ότι συχνά πυκνά έχει και κρητικές βραδιές, με ζωντανή μουσική.

Το Καφενείο της Πλατείας Μερκούρη
Αρκάδων 5, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3476237

Μέχρι πρότινος «μυστικό» των Άνω Πετραλώνων, που έχει αρχίσει να διαρρέει χάρη στην εκπληκτική –και οικονομικότατη– κουζίνα του, που ξεφουρνίζει εξαίσια μελιτζάνα με φέτα στον φούρνο, κοκκινιστό μοσχαράκι γλύκισμα, φρέσκιες πατάτες κομμένες στο χέρι, και τραγανά κεφτεδάκια συνοδεία δροσερού κρασιού ή ούζου, τώρα που ο καιρός το σηκώνει. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο, με σιμιγδαλένιο χαλβά κερασμένο.

Η Μικρή Βουλή
Πλατεία Βαρνάβα 8, Παγκράτι, τηλ: 2107565523



Απλώνει τα τραπεζάκια της ανάμεσα σε ψηλά δέντρα και σκιερές πέργκολες, σε μια δροσερή άκρη της δημοφιλέστατης παγκρατιώτικης πλατείας Βαρνάβα, και σερβίρει με την ίδια ευκολία ρακές με μεζεδάκι, και νόστιμα μαγειρευτά ή μεσογειακά πιάτα, όπως γαριδοπίλαφο, κολοκυθοκεφτέδες, λαχανοντολμάδες και ωραιότατα μπιφτεκάκια. Χορταστική επιλογή είναι και η ποικιλία κρεατικών – για πλήρες γεύμα με μπύρες, ρακές ή κρασί θα υπολογίσετε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Περιβολάκι 
Αθηναίου 7 και Πλατεία Ηούς, Κάτω Πετράλωνα, τηλ: 213 0237687



Ένα από τα πιο αγαπημένα μας συνεργατικά στέκια μαζεύει τις παρέες στα τραπεζάκια που απλώνει έξω, με φόντο τις πρασιές της μικρής πλατεΐτσας του, και μας σερβίρει «ψαγμένα» μεζεδάκια όπως η ρεβυθάδα με δεντρολίβανο, το χοιρινό με πορτοκάλι και η χοιρινή τηγανιά με μέλι και θυμάρι, πλάι σε πιο κλασικά, σαν το πηλιορείτικο λουκάνικο, το ταμπουλέ και την πατατοσαλάτα. Και όλα αυτά σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 10€ το άτομο συνολικά, μαζί με μπύρα (η ελληνική Zeos είναι μια εξαιρετική επιλογή) ή κρασί, το οποίο ξεκινά από μόλις 1€ το ποτήρι.

Αρλεκίνος 
Καραΐσκου 104, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς, τηλ.: 210 4132555



Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγάδικα του Πειραιά, και όχι άδικα: Στα τραπεζάκια που απλώνει έξω στο πλακόστρωτο καταφτάνουν ζουμερά κρεατικά (καλαμάκια, μπιφτέκια, μπριζολάκια και πάει λέγοντας) με το τεμάχιο ή σε μερίδες, και ασυναγώνιστα μεζεδάκια. Σε αυτά τα τελευταία περιλαμβάνεται το θρυλικό «βρώμικο της πλατείας», δηλαδή αυγά μάτια επάνω σε λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες μαζί με απάκι, αλλά και τα ντολμαδάκια με γιαούρτι, τα τραγανιστά τηγανιτά κολοκυθάκια και οι εξαιρετικές φέτες γουρουνοπούλας με μυρωδικά και χοντρό αλάτι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Όπως παλιά  
Λακωνίας 40-44, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0699 6033



Την πλατεία Λακωνίας την ξέρετε; Απέχει μια ανάσα από το μετρό της Πανόρμου, κι έχει να υπερηφανεύεται για ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της περιοχής. Το «Όπως παλιά» απλώνει τα χρωματιστά του τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα, και τα φορτώνει με πεντανόστιμα μεζεδάκια που περιλαμβάνουν κρασάτη τηγανιά με πιπεριές κατσαρόλας, κεφτεδάκια, κοτόπουλο με μανιτάρια Porto Bello και κρασί Porto, παστουρμαδόπιτες, απάκι με καγιανά και άλλα ωραία. Μπορείτε να επιλέξετε την μεγάλη ποικιλία κρεατικών για… λίγο απ’ όλα, περιλαμβανομένων σος, πατατών, πίτας και τραγανιστών τυροφλογέρων. Μαζί με ωραίο χύμα κρασί υπολογίστε περί τα 12€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v