Αυτά είναι τα καλύτερα φαλάφελ στην Αθήνα

Σε παραδοσιακά μαγαζάκια ή μοντέρνα στέκια, στο χέρι ή σε τραπεζάκια έξω, η Αθήνα τρώει μανιωδώς φαλάφελ.
Αυτά είναι τα καλύτερα φαλάφελ στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Μας τα πρωτοσύστησε ο Αιγύπτιος του Μεταξουργείου, όταν ακόμα αποτελούσαν άγνωστη λέξη για τον μέσο Αθηναίο. Τα έκαναν μόδα οι Falafellas πριν από λίγα χρόνια στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Και όσο περνούν τα χρόνια, τόσο γιγαντώνεται η εν Αθήναις φαλαφελ-ο-μανία, με νέα μοντέρνα στέκια να ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί, και παραδοσιακά μαγαζάκια προσφύγων και μεταναστών από την Ανατολή να κερδίζουν όλο και περισσότερη φανατική πελατεία. Για όσους δεν τα έχουν δοκιμάσει ακόμα όλα, αυτά είναι τα καλύτερα φαλάφελ στην Αθήνα.

Εν αρχή είν’ η πλατεία Βάθης

Τα αραβικά ταχυφαγεία που παρατάσσονται στην αρχή της Λιοσίων προσφέρουν το κοσμαγάπητο πλέον έδεσμα στην πιο αυθεντική εκδοχή του. Οι αγαπημένες μας διευθύνσεις είναι αυτές στο 1 και στο 5 της Λιοσίων, όπου στεγάζονται τα «φαλαφελατζίδικα» Al Shark (από την Αίγυππτο) και Mohammad (από τη Συρία) αντίστοιχα. Εδώ θα δοκιμάσετε φοβερά φαλάφελ με 1 μόλις ευρώ, σε ικανοποιητικότατες ποσότητες: Μέσα στην πίτα, πέρα από τα φαλάφελ «στριμώχνονται» λαχανικά (λάχανο, καρότο, ντομάτα, πατάτες) και σάλτσα της αρεσκείας σας (ταχινιού, σκόρδου ή καυτερή). Στου Μοχάμεντ μπορείτε με 2€ να δοκιμάσετε και το εξαιρετικό κέμπε, ήτοι πληγούρι με κιμά και καρύδι.

Falafellas
Αιόλου 55,  Αγία Ειρήνη, τηλ: 2103239809



Οι ουρές μπροστά του καλά κρατούν, τρία σχεδόν χρόνια αφότου το μικροσκοπικό ετούτο στέκι έκανε μόδα τα φαλάφελ στην Αθήνα. Εδώ θα παραγγείλετε πίτα με φαλάφελ, ταχίνι, αγγούρι, μελιτζάνα και σως είτε σε μερίδα-γίγας (3,50€), είτε σε μικρότερη μερίδα («pocket»), ενώ μπορείτε να επιλέξετε και την καυτερή εκδοχή. Θα βρείτε επίσης ταμπουλέ, χούμους και κεφτεδάκια.

Folia
Ανδρέα Μεταξά 9, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3803840



Για τη γλυκύτατη "Φωλιά" του Ρεζά από το Αφγανιστάν σας τα έχουμε πει και ξαναπεί. Είναι ένα χειροποίητο, πολύχρωμο μαγαζάκι στα Εξάρχεια, που μας σερβίρει νοστιμότατα τραγανά φαλάφελ, τυλιγμένα σε αραβική πίτα με λαχανικά και σως από ταχίνι, σε τραπεζάκια του πικνίκ μέσα κι έξω από τις μεγάλες τζαμαρίες του. Εκτός από τα φαλάφελ, αξίζει να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά Μαντού (χειροποίητα ζυμαρικά γεμισμένα με κοτόπουλο και σερβιρισμένα με σάλτσα γιαουρτιού και σουμάκ -μια παραλλαγή των πολίτικων Μαντί), το Ζερέσκ Πολό (ρύζι με φραγκοστάφυλο και κεφτεδάκια) και τα Γκουγκού (κάτι σαν πατατοκεφτέδες - γίγαντες). Συνοδεύετε με ρακή, ουζάκι ή τσίπουρο, και δεν πληρώνετε παραπάνω από 10€ το άτομο για όλα αυτά.

Not just falafel
Ρόμβης 16 και Περικλέους, τηλ: 2103211393



Στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου, δοκιμάζουμε φαλάφελ σε τρεις εκδοχές: Κλασική με ταχίνι, «Not just falafel» με χούμους και «του chef» με μουχαμάρα για τους λάτρεις του πιο καυτερού. Δοκιμάσαμε επίσης το σις ταούκ, ήτοι μαριναρισμένο σουβλάκι κοτόπουλο με λαχανικά και σως σε αραβική πίτα. Τα απολαμβάνουμε είτε στο χέρι, είτε τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Ρόμβης, χαζεύοντας τα πλήθη να περνούν. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3-3,50€.

Sumsum
Σόλωνος 86, τηλ: 2114060466



«Αραβικά εδέσματα» μας υπόσχεται η ταμπέλα του Sumsum, και δεν μας απογοητεύει, αφού ο Ahmad ετοιμάζει με μεράκι φαλάφελ από φρεσκότατα υλικά και σάλτσες ή σαλάτες – το ταμπουλέ για παράδειγμα ετοιμάζεται πολλές φορές μέσα στη μέρα για να είναι πάντα «ολοζώντανο». Δοκιμάστε επίσης μουταμπάλ με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και δύο είδη κιμά ή λαχματζούν από το Αλέππο. Θα βρείτε και κεμπέ, δηλαδή αραβική πίτα με μαριναρισμένο κοτόπουλο, ενώ δεν θα απογοητευτείτε και αν είστε χορτοφάγος, καθώς πέρα από τα φαλάφελ, ετοιμάζονται και χορτοφαγικές σούπες. Συνοδεύστε με αϊράνι (ρόφημα με βάση το γιαούρτι) και απολαύστε τα στα όρθια στους πάγκους έξω από το μαγαζί.

Ta’miyya
Ελ. Βενιζέλου 155-157, Καλλιθέα, τηλ: 210 9567649



Κρυμμένο σε μια στοά στην καρδιά της Καλλιθέας, το Ta’miyya (όπως αποκαλούν το φαλάφελ οι Αιγύπτιοι) σερβίρει υγιεινά φαλάφελ με σπιτική συνταγή, καθώς και Hawashi, ήτοι πίτα με ψητά λαχανικά, Ful Medames, δηλαδή κουκιά με τουρσί και αυγό, σαλάτες, αλλά και μερίδες φακόρυζου με ζυμαρικά ή σούπα κόκκινης φακής και κάποια πιάτα ημέρας. Όλα είναι χορτοφαγικά και αρκετά οικονομικά (από 2,50 έως 6€).

The Falafel Project
Χαϊμαντά 19-21, Χαλάνδρι, τηλ: 2106819192



Σε έναν όμορφο βιομηχανικό χώρο με ξύλινα τραπεζάκια για να απολαύσετε τις λιχουδιές του, το Falafel Project κάνει τη διαφορά με την προσεγμένη αισθητική του, το μοντέρνο twist στις αυθεντικές ανατολίτικες street food γεύσεις, αλλά και το σπιτικό του μεράκι – καλλιεργεί μάλιστα ακόμη και δικό του πιπέρι καγιέν. Εδώ θα δοκιμάσετε original falafel, αλλά και παραλλαγές όπως το καπνιστό με μαροκινή καροτοσαλάτα και καυτερό με σπιτικό καυτερό τσίλι. Θα βρείτε επίσης ελληνικά αναψυκτικά και μπύρες από μικροζυθοποιίες. Οι γείτονες σημειώστε ότι κάνει και delivery. Οι τιμές κυμαίνονται στα 4€ για μια χορταστικότατη πίτα με πέντε φαλάφελ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v