5 ταβέρνες με νοσταλγική αυλή στην Αθήνα

Ψηλά δέντρα, κληματαριές, κρασοβάρελα, ασβεστωμένοι τοίχοι και νόστιμο φαγάκι σε πέντε αθηναϊκές αυλές, βγαλμένες από τα παλιά.
5 ταβέρνες με νοσταλγική αυλή στην Αθήνα
Στην Αθήνα των νεοταβερνείων, των επιτηδευμένα vintage χώρων και των εστιατορίων με βιομηχανικό design, υπάρχουν μερικές γωνιές που παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο. Κάποια ταβερνάκια που ορίζουν τα νοσταλγικό και το ρετρό χωρίς να το προσπαθούν: Απλώς συνεχίζουν να προσφέρουν την απλή συνταγή που γνωρίζουν τόσο καλά, εδώ και πολλές δεκαετίες: Παρεΐστικη ατμόσφαιρα, δροσερές αυλές με ασβεστωμένους τοίχους, δέντρα και κρασοβάρελα, και φυσικά νόστιμο, «τίμιο» φαγητό. 

Κληματαριά 
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ.: 210 3216629

Η χρωματιστή της πόρτα, σε μια ήσυχη γωνιά της πλατείας Θεάτρου κρύβει πίσω της μια υπέροχη, «παλιομοδίτικη» αυλή. Από αυτές με τα κρασοβάρελα στους τοίχους, τα κληματόφυλλα να κρέμονται πάνω από τα τραπεζάκια και τις τεράστιες κατσαρόλες να μοσχομυρίζουν μισοανοιχτές στην είσοδο, προετοιμάζοντάς μας για τις σπιτικές γεύσεις που θα απολαύσουμε. Στα τραπέζια καταφτάνει χειροποίητο ψωμάκι, σπιτικές πίτες και, πέραν των κρεατικών της ώρας, κλασικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες στις γάστρες της αυλής. Δοκιμάστε το βαρβάτο χοιρινό κότσι, τον κοκκινιστό κόκορα ή το κατσικάκι στη γάστρα, συνδυάστε με χύμα κρασί και υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Λεύκα 
Μαυρομιχάλη 121 και Βουλγαροκτόνου, Νεάπολη, τηλ: 210 3614038
Πίσω από τον ασβεστωμένο μαντρότοιχο της οδού Μαυρομιχάλη, το σκηνικό θυμίζει παλιά Αθήνα: Η νοσταλγική αυλή, η κληματαριά, τα καρό τραπεζομάντιλα, τα βαρέλια με το κρασί και οι μποέμ παρέες των Εξαρχείων δημιουργούν εδώ μια ατμόσφαιρα ζεστή και παρεΐστικη. Από την κουζίνα καταφθάνουν old school κρεατοφαγικές επιλογές, από μπεκρή μεζέ μέχρι μπριζόλες, μερακλίδικα μαγειρευτά κατσαρόλας, αλλά και κλασικοί ορεκτικοί μεζέδες, από γίγαντες και λαχανοντολμάδες μέχρι μπακαλιάρος και δυνατό τζατζίκι. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο με χύμα κρασί. 

Καραβίτης 
Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155

(φωτό: Foursquare - Vangelis I.)
Μπορεί το ημιυπόγειο κουτούκι που απλώνει δεκάδες τραπέζια στον εσωτερικό χώρο της ταβέρνας να είναι το απόλυτο «ρετρό» καταφύγιο για τον χειμώνα, αλλά ο ιστορικός Καραβίτης του Παγκρατίου έχει και ένα καλοκαιρινό μυστικό: Τον απέναντι κήπο, όπου στρώνονται άνετα τραπέζια κάτω από τις φυλλωσιές των ψηλών δέντρων, για να φιλοξενήσουν τα τσιμπούσια μας. Εδώ δοκιμάζουμε κλασικά κρεατικά της ώρας, υπέροχα κεφτεδάκια, παϊδάκια, μπεκρή μεζέ και πιατάκια για τη μέση, όπως ωραία τηγανητά κολοκυθάκια, τζατζίκι, φρέσκες τηγανητές πατάτες, σπιτική τυρόπιτα και ωραίο χύμα κρασί. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Ροζαλία 
Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

Ό,τι έχετε στο μυαλό σας σαν «ρετρό, νοσταλγικό ταβερνείο» είναι εδώ: Τα καρό τραπεζομάντιλα, οι παλιές γλάστρες, τα αναρριχόμενα φυτά και οι μυρωδιές από μαγειρευτά και κρεατικά. Εδώ απολαμβάνουμε πιπεράτο ψαρονέφρι, χορταστικές μακαρονάδες, σταβλίσια μπριζόλα, ζουμερά μπιφτέκια, κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκαλιού, μέχρι ρεβίθια φούρνου, σπανακόρυζο και αφράτο παστίτσιο. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο, μαζί με ωραίο κρασί από την Κρήτη ή την Εύβοια.

Αυλή
Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή, τηλ: 2103217642

(φωτό: Foursquare - Evi)
Θυμάστε τα σπίτια στις παλιές ελληνικές ταινίες, που μοιράζονταν μια κοινή εσωτερική αυλή; Τέτοιο σκηνικό θα συναντήσετε και σε αυτή τη μυστική γωνιά του Ψυρρή, εκεί όπου μια στενόμακρη πλακόστρωτη αυλή με μπλε παραθυρόφυλλα και καρέκλες καφενείου φιλοξενεί το πιο sui generis μεζεδοπωλείο της περιοχής. Εδώ, οι μεζέδες είναι λίγοι και μερακλίδικοι, ήτοι συκωτάκι, τηγανιά, κεφτεδάκια που τηγανίζονται στην άκρη της αυλής και άλλα μικρά «τσιμπολογήματα» που μαζί με ουζάκι ή τσίπουρο δεν θα σας στοιχίσουν πάνω από 10€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v