Η Grand Dame Athenian Tavern δίνει νέα πνοή στην αστική ταβέρνα και μπράβο της

Βρεθήκαμε στην γαστρονομική γειτονιά της οδού Νίκης και κάναμε μια γευστικότατη στάση για φαγητό στην αγαπημένη μας Grand Dame.

Η Grand Dame Athenian Tavern δίνει νέα πνοή στην αστική ταβέρνα και μπράβο της

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η οδός Νίκης στεγάζει τα τελευταία χρόνια κάποια από τα πλέον αγαπημένα μας γαστρονομικά στέκια, γνωρίζοντας τεράστια άνθιση και φιλοξενώντας σχεδόν όλες τις κουζίνες του κόσμου. Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται ωστόσο να γίνει στην Grand Dame η οποία εδώ και λίγα χρόνια, αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για τους καλοφαγάδες που νοσταλγούν την παλιά αστική τσαβέρνα.

Η Grande Dame άνοιξε τις πόρτες της στο ισόγειο ενός ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Νίκης, που κάποτε ήταν χάνι και που τα νεότερα χρόνια στέγαζε την ταβέρνα της Παλιάς Αθήνας. Το εσωτερικό του εκσπλαχνίστηκε, ανακαινίστηκε και απέκτησε διαφορετικό στυλ. Το παλιό πλακάκι κάτω από τα πόδια μας μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής ενώ τα τραπέζια της Grand Dame απλώνονται σε τρία δωμάτια με διάφορα φωτιστικά, άλλα vintage κι άλλα πιο μοντέρνα.

Οι εντυπωσιακοί πίνακες που κοσμούν τους τοίχους δίνουν μια αίσθηση γκαλερί στον χώρο, ενώ το κελάρι της Grand Dame σίγουρα θα τραβήξει το ενδιαφέρον των θαμώνων και των επισκεπτών του χώρου.

Στα ράφια του θα βρεις επιλεγμένες ετικέτες με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς ωστόσο να λείπουν εξαιρετικά κρασιά από διεθνή οινοποιεία. Ο χώρος βρίσκει μια απόλυτη και θαυμαστή ισορροπία μεταξύ παλιού και νέου, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο απαράμιλλο στυλ του που δένει αρμονικά με τον κατάλογο του φαγητού. Ο Γιάννης Σολάκης που κρύβεται πίσω από το εγχείρημα της Grand Dame κάνει σαφή αναφορά στην μοντέρνα ελληνική κουζίνα που δανείζεται ωστόσο συνταγές κι έμπνευση από παραδοσιακά πιάτα όλης της όλης της χώρας. Δίνοντας έμφαση στις πρώτες ύλες κάνει μια γαστρονομική ωδή στην παλιά αστική ταβέρνα, αποθεώνοντας την σε κάθε πιάτο του καταλόγου.

@in2life_gr Στο Grand Dame Athenian Tavern φάγαμε εξαιρετικά και σύντομα στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε. #in2life #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιουγαμω #τιτρωμε #φαγητό #κεντρο #ταβερνα #granddameatheniantavern #tavern ♬ Get Ready - SUPER-Hi & NEEKA

Η καλή μέρα από τις αλοιφές φαίνεται, ειδικά αν έχουμε να κάνουμε με το υπέροχο άλειμμα τυριού με μαραθόσπορους και πιπεριές (6€) τη φημισμένη ταραμοσαλάτα με λευκό αυγοτάραχο ψαριού ούζο και φιλέτο αμυγδάλου (7€) το χούμους με ρεβύθια και ρόδι (6€) αλλά και το τζατζικάκι με μέντα και κύμινο (6€). Αν είσαι της δροσερής σαλάτας τότε σπεύσε σε αυτήν με την κινόα με φρέσκο ​​τόνο, φακές Beluga, λάιμ, μαυρομάτικα, σταφύλια και μελισόχορτο (15€) ενώ από τα ορεκτικά επιβάλλεται να δοκιμάσεις το εξαιρετικό μεσογειακό καρπάτσιο και ταρτάρ μοσχάρι με ντοματίνια, αγιόλι φρέσκων μυρωδικών και αυγό ορτυκιού (15€), τους λαχταριστούς μυκονιάτικους κεφτέδες με σάλτσα ντομάτας και φρέσκο βασιλικό (12€), την γαρίδα σαγανάκι με φέτα, καπνιστή ντομάτα, βασιλικό και ούζο (15€) και τις μαρινάτες σαρδέλες με φάβα Σαντορίνης και σπαράγγια της θάλασσας (12€).

Τα κυρίως του καταλόγου έχουν μια κρεατοφαγική κλίση που ειλικρινά μας ενθουσιάσε, αφού από εκεί προέκυψαν και τα highlights της βραδιάς. Μιλάμε φυσικά για τον σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο με νιόκι πατάτας, φρέσκα μυρωδικά και γραβιέρα (21€) και το αργοψημένο αρνάκι στον φούρνο με κους κους, καυτερή πιπεριά, βερίκοκα και λεμόνι (22€). Αμφότερα ήταν λουκούμι αφού έλιωναν με κάθε πιρουνιά, αποζημιώνοντας και με το παραπάνω τον ουρανίσκο μας. Αν τώρα είσαι pasta lover καλό είναι να μην προσπεράσεις το κριθαρότο λεμόνι με γαρίδες, αρακά, αγγινάρες κι αυγοτάραχο (17€).

Για το τέλος ευτυχώς η μοίρα μας επεφύλασσε για κέρασμα ένα πεντανόστιμο τσιζκέικ λεμόνι, που έβαζε κάτω ότι αντίστοιχο έχεις δοκιμάσει ακόμη κι από φημισμένα ζαχαροπλαστείο.

Ο λογαριασμό αν δεν ευκαιρείς να κάνεις τις πράξεις θα κυμανθεί περί τα 35-40€ το άτομο μαζί με υπέροχο κρασάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v