Ταβέρνες σε πλατείες: 5 νόστιμες διευθύνσεις

Στον Πειραιά, το Κουκάκι, το Μεταξουργείο, το Παγκράτι και το Χαλάνδρι, πέντε καταπληκτικές ταβέρνες μας ταΐζουν σε τραπεζάκια έξω κάτω από τα αστέρια.
Ταβέρνες σε πλατείες: 5 νόστιμες διευθύνσεις
της Ηρώς Κουνάδη 

Τραπεζάκια που απλώνονται έξω, ανάμεσα σε φυλλωσιές και κάτω από δέντρα, μυρωδιές που πλημμυρίζουν όλη την πλατεία, κρασί που ρέει άφθονο και τσουγκρίσματα που κρατάνε… πολύ αφού έχει τελειώσει το φαγητό. Τα ταβερνάκια που απλώνονται σε πλατείες κάτω από τα αστέρια είναι μια από τις πιο κλασικές εικόνες αστικού καλοκαιριού που μπορούμε να σκεφτούμε. Και τα πέντε που συγκεντρώσαμε παρακάτω συγκαταλέγονται στα πιο αγαπημένα μας.

Σεϋχέλλες στην Πλατεία Αυδή
Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ.: 211 1834789

Απλώνει τραπεζάκια επάνω στην Πλατεία Αυδή, ακριβώς απέναντι από τη μεγάλη φωτεινή σάλα στην οποία τους χειμώνες επικρατεί το αδιαχώρητο, και μας σερβίρει την κοσμαγάπητη σπεσιαλιτέ του, που δεν είναι άλλη από τις παπαρδέλες με καβουρμά. Δεν είναι, βέβαια, μόνο αυτή: Μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα, μανιτάρια με απάκι, δροσερές σαλάτες και πεντανόστιμα πιάτα ημέρας συμπληρώνουν το μενού. Συνοδεύετε με ωραίο χύμα Ροδίτη (ή κάποια άλλη από τις ενδιαφέρουσες ποικιλίες που προσφέρονται από βαρέλι), τσίπουρο ή ουζάκι, και υπολογίζετε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Μικρή Βενετία στην Πλατεία Κουκακίου
Γεωργάκη Ολυμπίου 15, Κουκάκι

Πλατεία Κουκακίου (όπως την αναφέρει η ομώνυμη στάση των λεωφορείων) ή πεζόδρομος της Ολυμπίου, όπως την αποκαλούμε όλοι οι υπόλοιποι, μπορείτε να τη λέτε όπως θέλετε. Εδώ λοιπόν απλώνει τα τραπεζάκια της η Μικρή Βενετία, που μας σερβίρει γεύσεις από την Κρήτη, αλλά και από διάφορες άλλες γωνιές της Ελλάδας. Θραύση κάνουν νοστιμιές όπως η καρμπονάρα με σφακιανό λουκάνικο, το ριζότο με άγρια μανιτάρια και λάδι τρούφας, ο ξανθιώτικος καβουρμάς, τα σιουφιχτά μακαρόνια με στακοβούτυρο και η φέτα σε φύλλο κρούστας με γλυκό ντοματίνι. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€ κατ’ άτομο, με ωραίο χύμα κρασί. 

Η Μικρή Βουλή στην Πλατεία Βαρνάβα 
Πλατεία Βαρνάβα 8, Παγκράτι, τηλ: 210 7565523

Απλώνει τα τραπεζάκια της κάτω από δέντρα και πέργκολες, σε μια δροσερή γωνιά της πλατείας, και τα φορτώνει με μεζεδάκια και σπιτικά μαγειρευτά, όπως το γαριδοπίλαφο, οι κολοκυθοκεφτέδες, οι λαχανοντολμάδες και τα ωραιότατα μπιφτεκάκια. Χορταστική επιλογή είναι και η ποικιλία κρεατικών – για πλήρες γεύμα με μπύρες ή χύμα κρασί υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Σανέλ στην Πλατεία Χαλανδρίου
τηλ.: 210 6826871

Ολόκληρο το… σικ όνομά της είναι «Σανέλ ναφάν γκατέ», πράγμα που μας κάνει να χαμογελάμε κάθε φορά. Είναι μια από τις αγαπημένες μας μοντέρνες ταβέρνες στο Χαλάνδρι, όχι μόνο για τα τραπεζάκια που απλώνει στην ηλιόλουστη πλατεία, αλλά και για τις σπιτικές νοστιμιές που μας σερβίρει αδιαλείπτως τα τελευταία δύο χρόνια. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε τις τηγανητές πατάτες με κιμά και τριμμένη φέτα, τα μπριζολάκια και τον καγιανά. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Αρλεκίνος στην Πλατεία Κοραή
Καραΐσκου 104, Πειραιάς, τηλ.: 210 4132555

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγάδικα του Πειραιά, και όχι άδικα: Στα τραπεζάκια που απλώνει έξω στο πλακόστρωτο καταφτάνουν ζουμερά κρεατικά (καλαμάκια, μπιφτέκια, μπριζολάκια και πάει λέγοντας) με το τεμάχιο ή σε μερίδες, και ασυναγώνιστα μεζεδάκια. Σε αυτά τα τελευταία περιλαμβάνεται το θρυλικό «βρώμικο της πλατείας», δηλαδή αυγά μάτια επάνω σε λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες μαζί με απάκι, αλλά και τα ντολμαδάκια με γιαούρτι, τα τραγανιστά τηγανιτά κολοκυθάκια και οι εξαιρετικές φέτες γουρουνοπούλας με μυρωδικά και χοντρό αλάτι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v