Οι πιο ξεκαρδιστικές παρωδίες

Γέλιο μέχρι δακρύων και δεκάδες αναφορές σε «σοβαρές» ταινίες στις πιο αστείες και πρωτότυπες παρωδίες.
Οι πιο ξεκαρδιστικές παρωδίες
Μπορεί στο άκουσμα του όρου να σκεφτόμαστε επικές… αποτυχίες όπως το πρόσφατο Fifty Shades Of Black που απλά κόπιαραν σκηνές από της ταινίες στις οποίες αναφέρονται, με πρόχειρο και βλακώδες χιούμορ, όμως οι παρωδίες δεν ήταν πάντα έτσι.

Εκεί στα τέλη τις δεκαετίας του ’70 ο Μελ Μπρουκς έκανε την αρχή και οι Άμπρααμς και Ζάκερ τη… συνέχεια σε μερικές από τις πιο αστείες παρωδίες όλων των εποχών.

Airplane! (1980)

Το τρίδυμο των Τζέρι και Τζιμ Άμπρααμς και Ντέηβιντ Ζάκερ (ΖΑΖ, όπως έγιναν γνωστοί) στην πρώτη τους συνεργασία στην μεγάλη οθόνη, έδωσαν ένα ξεκαρδιστικό αριστούργημα που διακωμωδεί τις – τότε- δημοφιλείς ταινίες καταστροφής. Το μοτίβιο τους κοπιαρίστηκε ουκ ολίγες φορές σε πετυχημένες και λιγότερο πετυχημένες παραγωγές.

Young Frankenstein (1974)

Ξεκαρδιστική σάτιρα των ταινιών τρόμου και παράλληλα η καλύτερη και πιο αστεία ταινία του σκηνοθέτη Μελ Μπρουκς. Το Young Frankestein άφησε εποχή για το «αναρχικό» του χιούμορ και το απίστευτο πρωταγωνιστικό δίδυμο των Τζιν Ουάιλντερ και Μάρτι Φελντμαν στους ρόλους του Δόκτωρος Φρίνκονστιν και του καμπούρη Ίγκορ.

Πρόσκληση σε Γεύμα από Έναν Υποψήφιο δολοφόνο (1976)

Μπορεί να έχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που γυρίστηκε, όμως η ταινία του Νιλ Σάιμον παραμένει μέχρι σήμερα ένα κωμικό «διαμάντι» και ταυτόχρονα μια απολαυστική παρωδία των ταινιών τύπου «Αγκάθα Κρίστι».

Top Secret! (1984)

Οι ΖΑΖ (βλ. παραπάνω) συνεργάζονται ξανά σε ακόμα μία ξεκαρδιστική συρραφή γκαγκ που αυτή τη φορά παρωδούν ταινίες του Έλβις, ψυχροπολεμικά φιλμ και την… Γαλάζια Λίμνη. Στο σύμπαν τους ο Βαλ Κίλμερ υποδύεται ομολογουμένως εκπληκτικά ένα κακέκτυπο του «Βασιλιά» και ο Ομάρ Σαρίφ δίνει ρέστα στον καλύτερο και πιο αστείο δεύτερο ρόλο του.

Johnny Dangerously (1984)

Άγνωστη και υποτιμημένη – κακώς – ταινία που πάτωσε στο Box Office όμως αποτελεί την καλύτερη ίσως παρωδία των ταινιών «Μαφίας», με έναν φοβερό Μάικλ Κίτον και τον Ντάνι Ντε Βίτο σε μεγάλα κέφια.

Spaceballs (1987)

Η μοναδική παρωδία που εστιάζει εξ’ ολοκλήρου σε ένα saga, το Star Wars, τα «Μπαλάκια τρίτου τύπου» όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά (LOL!), βγάζουν γέλιο και αποτελούν μία από τις πιο ακριβές παραγωγές του είδους: ο Μελ Μπρουκς ξόδεψε περί τα 25 εκατομμύρια δολάρια για να τη γυρίσει!

The Naked Gun: From The Files Of Police Squad! (1988)

Τρελές Σφαίρες ελληνιστί. Ένα όνομα, τρεις ταινίες, άφθονες ώρες γέλιου με τον γκαφατζή αστυνομικό Φρανκ Ντρέμπιν, δεκάδες αναφορές σε αστυνομικές ταινίες της εποχής και ένας ακούραστος Λέσλι Νίλσεν, στον πιο χαρακτηριστικό ρόλο της καριέρας του. Και πάλι πίσω από τις κάμερες/σενάριο έχουμε το τρίο ΖΑΖ που συνεχίζει να «κεντάει».

Hot Shots! (1991)

Ένα μέλος του τρίου ΖΑΖ, ο Τζιμ Άμπρααμς αυτή τη φορά, αποφασίζει να… γλεντήσει τις πολεμικές «αμερικανιές» τύπου Top Gun και για να το κάνουν χρησιμοποιούν τον Τσάρλι Σιν ως πρωταγωνιστή στον ρόλο του πιλότου Τόπερ. Δύο χρόνια μετά, βγαίνει και το “Part deux”. Εξίσου αστείο.

Scary Movie (2000)

Αν και αρκετά «αμερικάνικη», η ταινία των Αδερφών Ουέϊανς κατάφερε να αποτελέσει την καλύτερη ίσως παρωδία της δεκαετίας των 00s, έχοντας αρκετές ξεκαρδιστικές σκηνές και πληθώρα αναφορών σε ταινίες θρίλερ.

N.Γ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v