The Shallows: Θρίλερ… για θερινό!

Ένα καλοκαιρινό θρίλερ ανανεώνει το είδος που καθιέρωσε ο Σπίλμπεργκ με το Jaws και μας παρασύρει στη μάχη ανθρώπου εναντίον καρχαρία… ό,τι πρέπει για αγωνία στο θερινό σινεμά.
The Shallows: Θρίλερ… για θερινό!
του Λουκά Τσουκνίδα

Κάνοντας ένα διάλειμμα στις συνεργασίες του με τον Λίαμ Νίσον, ο Χάουμε Κολέτ-Σέρα μένει παρ' ολ' αυτά πιστός στο είδος που τον καθιέρωσε, φέρνοντας ένα ακόμη καλογυρισμένο θρίλερ στις οθόνες μας, καλοκαιρινό αυτή τη φορά. Στο “The Shallows”, μία εκθαμβωτική σέρφερ συναντά έναν αιμοβόρο καρχαρία και μόνο ένας απ' τους δύο θα μείνει ζωντανός. Καθώς οι αδυναμίες του είδους δεν είναι εύκολο να καλυφθούν, η μαεστρική χρήση των οπτικών μέσων και η εξαιρετική παρουσία της Μπλέικ Λάιβλι βοηθούν την ταινία να τις ξεπεράσει και εμάς να την απολαύσουμε σε κάποιο θερινό της αρεσκείας μας.

Η υπόθεση

Η Νάνσι παίρνει τη σανίδα της και βρίσκεται στην αγαπημένη ερημική παραλία της συγχωρεμένης της μητέρας της κάπου στο Μεξικό. Εκεί, συναντά δύο ντόπιους σέρφερ που της εξηγούν τι να προσέχει, έναν βράχο, κυρίως, που κατά την άμπωτη βγαίνει στην επιφάνεια. Όταν εκείνοι φεύγουν, η Νάνσι μένει για να καβαλήσει το τελευταίο κύμα της ημέρας. Αυτό, όμως, φέρνει μαζί του έναν αιμοδιψή εχθρό, έναν καρχαρία που δε σκοπεύει να τα παρατήσει εύκολα. Η άμπωτη βρίσκει τη Νάνσι να ψάχνει καταφύγιο επάνω στον βράχο. Σύντομα, όμως, θα έρθει η πλημμυρίδα...



Η κριτική

Ένας άνθρωπος και ένας καρχαρίας, ένας άνθρωπος ενάντια στην σαρωτική δύναμη της φύσης και ένα μοτίβο που έχουμε ξαναδεί τελευταία, αφού δείχνει να ενδιαφέρει κοινό και κινηματογραφιστές. Το θρίλερ του Σέρα, προγραμματισμένο στην καρδιά του καλοκαιριού, έρχεται ν' ανανεώσει το ενδιαφέρον για ένα υποείδος που έφτιαξε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με τα θρυλικά “Σαγόνια του Καρχαρία” και να “κερδοσκοπήσει” επάνω στον τρόμο που προκαλεί το ανελέητο αυτό ζώο, διαχρονικά.

Η Νάνσι, ο μοναδικός χαρακτήρας της ταινίας, είναι μία κοπέλα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωή της. Έχει χάσει τη μητέρα της και μαζί την πίστη στην επιστήμη της, καθώς είναι φοιτήτρια της ιατρικής και μόλις είδε κάποιον που υπεραγαπά να φεύγει χωρίς εκείνη ή οποιοσδήποτε άλλος να μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό. Με τη σκέψη της στο να τα παρατήσει, αποφασίζει να ψάξει τον μικρό παράδεισο για τον οποίο της είχε μιλήσει η μητέρα της, μία κρυμμένη παραλία στο Μεξικό, με υφάλους κατάλληλους για αχαλίνωτο σέρφινγκ, αυτό που η Νάνσι χρειάζεται αυτόν τον καιρό. Έτσι, βρίσκεται ολομόναχη σ' ένα μέρος που, κατά τα πρότυπα του κινηματογραφικού είδους, μοιάζει ειδυλλιακό και παραδεισένιο, κρύβει όμως ένα ζοφερό μυστικό.

Μ' αυτό το υλικό στα χέρια του, ο Κολέτ-Σέρα επιχειρεί να μας δώσει κάτι παραπάνω από ένα τρομακτικό περιστατικό κι έναν απλό αγώνα επιβίωσης. Στήνει μία δοκιμασία μέσα απ' την οποία η Νάνσι αναμένεται να βγει δυνατότερη, με μια καινούργια εκτίμηση για τη ζωή και μια καινούργια πίστη στον εαυτό της και σ' αυτό που πάντα ήθελε να κάνει. Η πρώτη εμφάνιση του καρχαρία έρχεται όχι στην περίοδο της ηρεμίας, αλλά τη στιγμή που ο άνθρωπος, η Νάνσι, βρίσκεται στην κορυφή, την ώρα που δαμάζει το κύμα και το καβαλάει μέχρι την ακτή. Η συνειδητοποίηση του κινδύνου έρχεται λίγο μετά. Η σωτήρια ακτή απέχει μερικές δεκάδες μέτρα, τη βλέπουμε, αλλά μπορεί να μην φτάσουμε ποτέ ως εκεί.

Η Μπλέικ Λάιβλι αποδίδει υπέροχα τον κεντρικό ρόλο και η αγριωπή ομορφιά της ταιριάζει γάντι στο τοπίο και τον χαρακτήρα της. Μόνη της, με έναν πληγωμένο γλάρο για παρέα, η Νάνσι πρέπει να βρει τη δύναμη ν' αντιπαρέλθει τον σοβαρό τραυματισμό της, την στωικότητα να επανεξετάσει τις αποφάσεις της και την εφευρετικότητα να ξεπεράσει το εμπόδιο του καρχαρία. Ο Κολέτ-Σέρα εκμεταλλεύεται όλα του τα εκφραστικά μέσα και τους περιορισμούς του σκηνικού του, παίζοντας με τα κλισέ του σινεμά αγωνίας και προσθέτοντας δικά του στοιχεία, όπως η χρήση μιας κάμερας go-pro, η off-camera δράση, αλλά και η χρήση των κυμάτων ως προπέτασμα που εντείνει την αγωνία του χαρακτήρα, αλλά και τη δική μας.

Το “The Shallows” είναι ένα καλό θρίλερ, με τις αδυναμίες, αλλά και τις πολύ καλές στιγμές του.

Βγαίνουν ακόμη:
Το σίκουελ επιστημονικής φαντασίας “Star Trek Beyond”, το κατασκοπικό θρίλερ “Our Kind of Traitor”, το γουέστερν “Bone Tomahawk” και η γαλλική κομεντί “Up for Love”.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v