Οι 10 πιο ακραίες ταινίες του 21ου αιώνα

Βία, σεξ, ωμότητα, νοσηρή ατμόσφαιρα, πρόκληση. Δέκα από τις πιο ακραίες κινηματογραφικές παραγωγές του 21ου αιώνα.
Οι 10 πιο ακραίες ταινίες του 21ου αιώνα

Παλιότερα οι δημιουργοί ταινιών στηρίζονταν στο στοιχείο της ατμόσφαιρας για να δημιουργήσουν σασπένς και ένταση και να προκαλέσουν έντονες συγκινήσεις στον θεατή. Πλέον ο κινηματογράφος απέχει πολύ από το μη φαίνεσθαι εκείνων των εποχών.

Ταινίες που έδειξαν τα…πάντα στο πιο αποκρουστικό τους πρόσωπο έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες δεκαετίες, σοκάροντας κοινό και κριτικούς με την βιαιότητα των σκηνών τους αλλά και τη νοσηρή τους ατμόσφαιρα.

Ακολουθούν δέκα κινηματογραφικές παραγωγές που θα συζητάμε για αρκετές δεκαετίες ακόμα.

Begotten (1990)

Ένα οπτικό και αισθητικό πείραμα, μια ακραία εμπειρία…μικρού μήκους δια χειρός Elias Merhige, η οποία εξερευνά τα όρια του ανθρώπινου μυαλού και δοκιμάζει τα όρια του θεατή μέσα από εικόνες ακραίας βίαιας και σοκαριστικής νοσηρότητας.

A Serbian Film (2010)

Το ταξίδι ενός τύπου στον κόσμο του πορνό, αποτελεί αφορμή για ένα ανελέητο σφυροκόπημα του θεατή από σκηνές που σοκάρουν με την βιαιότητα και την ωμότητά τους. Αποκορύφωμα, η σκηνή παιδοφιλίας που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και οδήγησε στην απαγόρευση της ταινίας σε πολλές χώρες.

Salo (1975)

Μια ομάδα φασιστών φυλακίζει νεαρά άτομα και τα υποβάλλει σε πάσης φύσεως ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια που προκαλούν φρίκη ακόμα και σήμερα. Έχει μείνει στην ιστορία το “γεύμα” που τους επιφυλάσσουν στην αντίστοιχη σκηνή το οποίο αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από ανθρώπινα περιττώματα.

I Spit on Your Grave (1978)

Σκηνές ωμού βιασμού, λουτρά αίματος, νοσηρή ατμόσφαιρα και άφθονη βία εν γένει χαρακτηρίζουν μία από τις πλεον αμφιλεγόμενες ταινίες σοκ του 21ου αιώνα. Απαγορευμένη ακόμα σε αρκετές χώρες, η ταινία γνώρισε δύο ριμέικ.

Irreversible (2002)

Η ταινία του Γκασπάρ Νοέ ξεκινά με το κρανίο ενός θαμώνα σε μπαρ να συνθλίβεται από έναν πυροσβεστήρα με την κάμερα να εστιάζει στη σκηνή για ολόκληρα λεπτά και συνεχίζει με έναν από τους πιο αληθοφανείς και μακροχρόνιους βιασμούς που έχουν γυριστεί ποτέ. Το ακραίο σινεμά σε όλο του το μεγαλείο.

Funny Games (1997 και 2007)

Μια οικογένεια υπόκειται σε ένα ανελέητο ψυχολογικό και σωματικό βασανιστήριο μέσα στο ίδιο της το σπίτι από δύο νεαρούς. Η βία της ταινίας δεν είναι τίποτα μπροστά στο ψυχολογικό σοκ του θεατή, ο οποίος “μπαίνει” μέσα στο σπίτι χάρη στην σκηνοθετική μαεστρία του Χάνεκε και θαρρείς συμμετέχει μουδιασμένος στις ωμότητες που διαπράττονται.

Haute Tension (2003)

Μερικές από τις πιο τρομακτικές σκηνές αποκρουστικών φόνων του μοντέρνου σινεμά, βρίσκονται σε αυτό το σοκαριστικό διαμάντι του Alexandre Aja, το οποίο παίζει με το κλασσικό μοτίβο του serial killer δημιουργώντας μια νοσηρή, σκοτεινή και απαισιόδοξη ατμόσφαιρα που σε συνεπαίρνει. Το τέλος του μάλιστα, αφήνει τον θεατή άφωνο.

Ichi the Killer (2001)

Το αιματοβαμμένο έπος του Takashi Miike είναι ακόμα απαγορευμένο στην Νορβηγία και την Μαλαισία, και προσφέρει ισόσποσες δόσεις μαύρου χιούμορ και σοκαριστικών σκηνών ακραίας βίας. Αναμαφίβολα μια από τις πιο… σπλατερ ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.

Martyrs (2008)

Ενοχλητική όσο λίγες ταινίες στη σύγχρονη ιστορία του κινηματογράφου, το γαλλικό Martyrs στηρίζεται στο στοιχείο του βασανισμού, όμως εμβαθύνει και στην ψυχολογία του ανθρώπου πίσω από αυτόν, δίνοντας τροφή για μπόλικη σκέψη και συζήτηση.

Antichrist (2009)

Σοδομισμός, μελαγχολία, μαζοχισμός και ένα σωρό ακόμα πράγματα μπλέκονται στον σοκαριστικό “Αντίχριστο” του Λαρσ Φον Τριερ, μια ταινία που ξεκινώνας από το τραυματικό συμβάν του χαμού ενός παιδιού δείχνει την σταδιακή κατάβαση ενός ζευγαριού στην Κόλαση.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v