10 ταινίες για να μπείτε σε φθινοπωρινή διάθεση

Δέκα ταινίες με φόντο χρυσοκίτρινα φύλλα, μελαγχολικές μουσικές και φθινοπωρινή γοητεία για να μπείτε στη διάθεση της εποχής.
10 ταινίες για να μπείτε σε φθινοπωρινή διάθεση
Βόλτες σε πάρκα με χρυσοκίτρινα πεσμένα φύλλα. Έρωτες με φόντο φθινοπωρινά τοπία. Περιπέτειες στη φύση, σχολικά σκιρτήματα με το πρώτο κουδούνι της χρονιάς και θρίλερ γεμάτα σασπένς και… φωτισμένες κολοκύθες. Η φθινοπωρινή γοητεία είναι διάσπαρτη στις παρακάτω ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσετε για να μπείτε στο mood της εποχής.

Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι (1989)

Η ταινία δεν διαδραματίζεται ολόκληρη σε φθινοπωρινό σκηνικό – για την ακρίβεια διαπερνά μια ολόκληρη φάση ζωής – αλλά τα πιο απολαυστικά κομμάτια της έχουν χρώμα χρυσοκίτρινο. Είναι εκείνες οι σκηνές με τους περιπάτους του Μπίλι Κρίσταλ και της Μεγκ Ράιαν στο Central Park, με φόντο τα φθινοπωρινά δέντρα της Νέας Υόρκης, εκεί όπου αρχίζει το ειδύλλιο και μαζί και το βασικό δίλημμα της ταινίας: Να τα φτιάξουν δυο καλοί φίλοι ή όχι;

Φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη (2000)

Ένας 50χρονος πλεϊμπόι με πολλές κατακτήσεις γνωρίζεται με μια 21χρονη κοπέλα. Κι ενώ νομίζει ότι πρόκειται για ένα ακόμα εύκολο και γρήγορο ρομάντζο, πληροφορείται ότι η νεαρή ερωμένη του έχει ελάχιστο χρόνο ζωής, εξαιτίας μιας ανίατης ασθένειας. Η γοητεία του Ρίτσαρντ Γκιρ και η φρεσκάδα της Γουινόνα Ράιντερ πλαισιώνονται σε αυτή τη δραμεντί από τα κατακίτρινα φθινοπωρινά σκηνικά, καθώς η ταινία ακολουθεί τους ήρωες από την αρχή του Φθινοπώρου ως τα Χριστούγεννα.

Φθινοπωρινή Σονάτα (1978)

Η μόνη κινηματογραφική συνεύρεση του Μπέργκμαν με την… συνονόματή του ηθοποιό έχει εσάνς φθινοπώρου λόγω τίτλου, αλλά και μελαγχολικής διάθεσης. Κατά τα άλλα, μην περιμένετε ρομαντισμό: Ο σκανδιναβός μάστορας σκιαγραφεί την τουλάχιστον περίπλοκη σχέση μάνας (Ίνγκριντ Μπέργμαν) και κόρης (Λιβ Ούλμαν), μέσα από μια καταπιεστική συμβίωση με ηχητικό φόντο φθινοπωρινές σονάτες στο πιάνο της ηρωίδας.

Η Χάνα και οι αδερφές της (1985)

Η Χάνα έχει δύο αδελφές που κατά καιρούς είχαν σχέσεις με τους δύο συζύγους της. Τώρα, η μία δημιουργεί δεσμό με το νυν σύζυγο της Χάνα και η άλλη με τον πρώην. Ο Γούντι Άλεν καταφέρνει για άλλη μια φορά να φέρει στο προσκήνιο μιας πικρής, νευρωτικής κωμωδίας του την αγαπημένη του Νέα Υόρκη, σε φθινοπωρινό μάλιστα σκηνικό. Δεν λείπει ο καθιερωμένος φθινοπωρινός περίπατος στο Central Park, ούτε και τα εξίσου φθινοπωρινά τραπέζια των Ευχαριστιών, στις πιο σημαντικές σκηνές της ταινίας.

The Trouble With Harry (1955)

Ο μετρ του σασπένς, Άλφρεντ Χίτσκοκ, μεταφέρει ολόκληρο το κινηματογραφικό του συνεργείο στο Βερμόντ της Νέας Αγγλίας, για να αποτυπώσει σε αυτή την κομεντί μυστηρίου με technicolor τεχνολογία τα υπέροχα φθινοπωρινά του χρώματα, τα οποία δίνουν τον τόνο στο σκηνικό της ιστορίας. Όσο για την τελευταία, πρόκειται για ένα… μικρό προβληματάκι που υπάρχει με τον Χάρι: Είναι νεκρός. Και ο καθένας από τους χαρακτήρες της ταινίας έχει διαφορετική άποψη για το τι θα πρέπει να γίνει με το πτώμα του.

Halloween (1978)

Φθινόπωρο, πέραν όλων των άλλων, στις ΗΠΑ σημαίνει και Haloween, σημαίνει βόλτες με στολές τον Νοέμβριο και φωτισμένες κολοκύθες σε κήπους με χρυσαφένιες φυλλωσιές. Και για τον Κάρπεντερ, αυτό είναι το ιδανικό σκηνικό για να στήσει μια ιστορία τρόμου που έμεινε στην Ιστορία της έβδομης τέχνης, με πρωταγωνιστές τους Jamie Lee Curtis, Donald Pleasance και μια φρικιαστική λευκή μάσκα, ο ιδιοκτήτης της οποίας… έχει τον απέθαντο – γι’ αυτό άλλωστε και η ταινία απέκτησε τόσα σίκουελ και ριμέικ.

Γλυκός Νοέμβρης (2001)

Η Σάρα Ντίβερ (Σαρλίζ Θερόν) έχει ένα πρόγραμμα στη ζωή της: Στην αρχή κάθε μήνα ξεκινά και μια καινούρια σχέση με διαφορετικό άνδρα. Ο Νέλσον Μος (Κιάνου Ριβς) τυχαίνει να είναι… ο Νοέμβρης της. Ο παθιασμένος διαφημιστής μπλέκεται στα δίχτυα της και ξεκινά ένα φθινοπωρινό ειδύλλιο που θα του αλλάξει τη ζωή. Εμβληματικό – και τόσο μελαγχολικό που θα μπορούσε να είναι το soundtrack του φθινοπώρου – το Only Time της Enya που ντύνει μουσικά την ταινία.

An Autumn Afternoon (1962)

Ένας χήρος ετοιμάζεται να παντρέψει την κόρη του, με την οποία ζούσε στο ίδιο σπίτι επί χρόνια, και ο μάστορας του γιαπωνέζικου σινεμά, Yasujiro Ozu παραδίδει μέσα από αυτή την ιστορία το κύκνειο άσμα του, μια σπουδή στη μοναξιά και την μελαγχολία ενός φθινοπωρινού απογεύματος, καθώς και τον φόβο της αλλαγής και της νέας αρχής που φέρνει πάντα αυτή η εποχή.

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (1989)

Όπως κάθε φθινόπωρο, ηχεί το πρώτο σχολικό κουδούνι της χρονιάς. Και ο αγαπημένος μας Ρόμπιν Γουίλιαμς σπεύδει να πιάσει δουλειά ως καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας σε ένα συντηρητικό λύκειο, χτίζοντας μια ιδιαίτερη σχέση με τους μαθητές του.

Moonrise Kingdom (2012)

Το τέλος του καλοκαιριού και η έλευση του φθινοπώρου δίνεται με τον πιο απολαυστικό αισθητικά τρόπο σε αυτό το ανέμελο διαμαντάκι του Γουές Άντερσον. Ο αμερικανός μετρ των γήινων χρωμάτων ντύνει τους ήρωές του στα κίτρινα, βρίσκει τα πιο όμορφα φυσικά τοπία της αμερικανικής εξοχής και αφήνει δύο παιδάκια να κλεφτούν και να κατασκηνώσουν εκεί, να κάνουν την τελευταία τους βουτιά και να βιώσουν την πρώτη καταιγίδα της χρονιάς που θα σφραγίσει τον αθώο έρωτά τους.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v