7 αθηναϊκά café που μυρίζουν φθινόπωρο

Καφές που αχνίζει, jazz νότες και μεγάλες τζαμαρίες με φόντο τη βροχερή Αθήνα. Επτά «χουχουλιάρικα» café για τις πρώτες φθινοπωρινές μας βόλτες.
7 αθηναϊκά café που μυρίζουν φθινόπωρο
της Ηρώς Κουνάδη

Τι μπορεί να κάνει ένα café ιδανική στάση ή ιδανικό προορισμό για τις πρώτες φθινοπωρινές μας βόλτες; Εμείς θα ψηφίζαμε μεγάλες τζαμαρίες, για να χαζεύουμε τη βροχή, «χουχουλιαστά» καναπεδάκια ή μαξιλάρες ακόμα καλύτερα, ζεστή διακόσμηση, μυρωδάτο καφέ και ει δυνατόν λίγες jazz νότες, για έξτρα ατμόσφαιρα. Όλα αυτά, κι ακόμα περισσότερα, τα βρίσκουμε σε επτά αθηναϊκές διευθύνσεις, που θα μπορούσαν να είναι βγαλμένες από ξέρετε-ποιο-βιντεοκλίπ-των-Green-Day. 

Odeon
Μάρκου Μουσούρου 19, Μετς, τηλ.: 210 9223414

Αν υπάρχει μια αθηναϊκή γειτονιά στην οποία ταιριάζει γάντι ο φθινοπωρινός καιρός, αυτή είναι το Μετς. Κι αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα μόνο σημείο από το οποίο να τον χαζεύουμε, αυτό θα βρισκόταν πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες του γλυκύτατου υβριδίου καφενείου, café και μπαρ που λέγεται Odeon. Οι jazz νότες που πλημμυρίζουν τον χώρο ταιριάζουν γάντι με την ατμοσφαιρική διακόσμηση που αποτελείται μεταξύ άλλων από ένα τεράστιο τσέλο, ένα πιάνο, μια κιθάρα και πολλές ασπρόμαυρες αφίσες από παλιές θεατρικές παραστάσεις. 

Pure Bliss
Ρόμβης 24Α, τηλ.: 210 3250360

Ζεστό και πολύχρωμο, με τις αφράτες μαξιλάρες γύρω από τα χαμηλά τραπεζάκια να συνθέτουν «σπιτικό» σκηνικό, και τις μεγάλες τζαμαρίες του να επιτρέπουν το χάζι στον πεζόδρομο της Ρόμβης που όσο πάει γίνεται και πιο πολυσύχναστος –τις τελευταίες μέρες μετρά δύο νέες αφίξεις μπαρ. Στον επάνω όροφο, τα ζωγραφιστά τραπεζάκια μαζεύουν τις παρέες των καπνιστών, ενώ οι ωραίες world μουσικές συμβάλλουν στην «ταξιδιάρικη» ατμόσφαιρά του. Στο δε μενού κυριαρχούν οι βιολογικοί και fair trade καφέδες καθώς και διάφορες ποικιλίες τσαγιού, ενώ αν πεινάσετε, υπάρχουν πάντα ωραιότατα πιάτα ημέρας και χειροποίητα σαντουϊτσάκια και γλυκά για να τα συνδυάσετε. 

Poems n’ Crimes
Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3228839

Κυριακή πρωί, με εφημερίδες ή ακόμα καλύτερα βιβλίο ανά χείρας, και μυρωδάτο καφεδάκι να αχνίζει στο τραπεζάκι μπροστά σου. Θα προσθέταμε και τον ήχο της βροχής απέξω, για να κάνουμε την εικόνα ακόμα πιο φθινοπωρινή, αν δε μας άρεσε τόσο το μυστικό του μπαλκονάκι που μας κάνει να αρκεστούμε σε μια ελαφριά συννεφιά. Το «βιβλιοφίλ» café των Εκδόσεων Γαβριηλίδης σερβίρει ωραία καφεδάκια, τα οποία διαλέγουμε από έναν εξαιρετικά πρωτότυπο κατάλογο που μοιάζει με βιβλίο, και τα συνοδεύουμε με λαχταριστά γλυκά και ολόφρεσκα σνακ και πιάτα ημέρας. 

Spollati 
Αιόλου 27Α, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 215 5513004

Μια από τις τελευταίες αφίξεις στην Πλατεία (ναι, με κεφαλαίο π, μία είναι η πλατεία αυτές τις μέρες) διαθέτει μεγάλες τζαμαρίες, για να χαζεύετε την περαντζάδα της Αιόλου, και ένα υπέροχο cozy παταράκι, για να το κάνετε αυτό χωρίς να σας βλέπουν. Στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο διατηρητέο κτίριο, τα παραδοσιακά στοιχεία του οποίου κάνουν ωραία αντίθεση με τις πινελιές βιομηχανικού design στο εσωτερικό του. Εκτός από τα καφεδάκια, φροντίζει και για τα πρωινά μας, με προτάσεις όπως scrambled eggs με καπνιστό σολομό και σπανάκι, ή γιαούρτι με μέλι και καρύδια.

Γιασεμί
Μνησικλέους 23, Πλάκα, τηλ.: 213 0417937

Μπορεί να έγινε διάσημο για τα πολύχρωμα τραπέζια που απλώνει έξω στα σκαλάκια, όπου όλο το καλοκαίρι επικρατεί το αδιαχώρητο, ελάχιστοι όμως από τους καινούριους φίλους του γνωρίζουν ότι το Γιασεμί κρύβει και έναν πλούσιο… εσωτερικό κόσμο, που είναι ό,τι πρέπει για φθινοπωρινά ραντεβού με αχνιστό καφέ και αποστάσεις από τα πλήθη. Παλ χρώματα, ντεκόρ με έμφαση στα ζεστά υλικά όπως το ξύλο και jazz(y) μουσικές συνθέτουν τη νοσταλγική του ατμόσφαιρα. Ο καφές είναι από τους καλύτερους που θα βρείτε στην περιοχή, ενώ τα σπιτικά γλυκά και τα πιάτα ημέρας τον συνοδεύουν εξαίσια. 

Στροφές
Χάμιλτον 7, πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8833625

Εντάξει, μπορεί να μην είναι αμιγώς café, αλλά τσαγερί, δυσκολευόμαστε όμως να σκεφτούμε πιο αγαπημένο φθινοπωρινό στέκι από τις απολαυστικά ρετρό Στροφές. Σωστή μηχανή του χρόνου, με λευκά κεντητά κουρτινάκια στα παράθυρα, μωσαϊκό-σκακιέρα και τραπεζάκια - παλιές ραπτομηχανές, κάτω από τα τζάμια των οποίων διαβάζουμε χειρόγραφα ποιηματάκια και αφιερώσεις σε χαρτιά τετραδίων, οι Στροφές δεν είναι μια απλή τσαγερί: είναι το πιο ρομαντικό σημείο συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας. Παραγγέλνουμε ελληνικό καφέ «κομπλέ» με σπιτικό κέικ και μπισκοτάκια Μιράντα, συνοδεύουμε με επιτραπέζια και παλιά περιοδικά. 

Petite Fleur
Ομήρου 44, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3613169 και Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814825

Χαριτωμένα πορσελάνινα σερβίτσια, και χώρος που μοσχοβολά αχνιστή σοκολάτα με το που περνάς τις κατακόκκινες πόρτες του. Αυτές είναι οι αγαπημένες μας «λεπτομέρειες» στα Petite Fleur, που μοιάζουν βγαλμένα από τη ζωή της Αμελί. Η μουσική επένδυση κινείται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα σε jazz και blues μονοπάτια και το χαρακτηριστικό τρίξιμο του βινυλίου κάνει ακόμη πιο νοσταλγική την όλη ατμόσφαιρα. Αν πεινάσετε, θα παραγγείλετε λαχταριστό κέικ σοκολάτας, διάσημη τάρτα σπανάκι, ή κάποιο άλλο από τα εξαιρετικά, χειροποίητα και βιολογικά σνακ. Οι καπνιστές, θα στεναχωρηθείτε: και οι δύο χώροι παραμένουν αυστηρά non smoking εδώ και πέντε χρόνια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v