Τέλειες ιδέες για να μην αφήνεις τα λαχανικά να σαπίζουν στο ψυγείο

Πρωτότυπες σαλάτες, πουρέδες, σούπες, σάλτσες και άλλα κόλπα που θα σε βοηθήσουν να τρως περισσότερα λαχανικά.

Τέλειες ιδέες για να μην αφήνεις τα λαχανικά να σαπίζουν στο ψυγείο

Το ξέρουμε, δεν είναι εύκολο να τρως σε κάθε γεύμα λαχανικά. Όσο και αν υπάρχουν οι στιγμές που τα ζητάει ο οργανισμός σου, άλλο τόσο υπάρχουν κι εκείνες που όλοι αισθανόμαστε πως το μόνο συμπαθητικό λαχανικό είναι η πατάτα, κι αυτή τηγανισμένη. Επειδή, ωστόσο, η αγάπη και η φροντίδα του εαυτού μας συνίσταται βασικά στο να βρίσκουμε κάθε μέρα τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στα πράγματα που μας αρέσουν και εκείνα που μας κάνουν καλό (σε έναν δίκαιο κόσμο αυτά τα δύο θα ταυτίζονταν, αλλά φευ, ο κόσμος μας δεν είναι δίκαιος) εμείς σου συγκεντρώσαμε τις καλύτερες ιδέες μας για να μην καταλήγουν τα λαχανικά που αγοράζεις υπερήφανος/η από τη λαϊκή να αργοπεθαίνουν κάθε φορά στο ψυγείο σου.

Βάλε φαντασία στις σαλάτες

Δεν χρειάζεται να πνίξεις το μαρούλι στις παχυντικές σως για να το κάνεις βρώσιμο. Ελάχιστοι ξηροί καρποί, λίγα κομμάτια τυρί και σπόρια (ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, κουκουναρόσπορος και πάει λέγοντας) δίνουν γεύση στα ωμά λαχανικά, και κάνουν τις σαλάτες σου πέρα από ενδιαφέρουσες, έξτρα θρεπτικές και χορταστικές. Δες μερικές καταπληκτικές συνταγές εδώ και εδώ.

Φτιάξε σούπες

Όσο ακόμα ο χειμώνας κρατάει (για λίγο) οι βελουτέ σούπες είναι το απόλυτο comfort food: ζεστές, χορταστικές και σούπερ θρεπτικές, φτιάχνονται με βάση σχεδόν κάθε λαχανικό που μπορεί να έχεις διαθέσιμο, αλλά απογειώνονται ειδικά με καρότα, ντομάτες, πράσα και βέβαια την βασίλισσα της σούπας, κολοκύθα. Βρες συνταγές εδώ κι εδώ.

Βάλε γαρνιτούρα στα σνακ σου

…όπως κάνουν στις καλές καφετέριες. Ακόμα και όταν φτιάχνεις ένα απλό, ταπεινό τοστάκι, σέρβιρε το σε πιάτο με λίγη πράσινη σαλάτα και ένα-δυο ντοματίνια δίπλα του –αν είσαι μερακλής ρίξε και μερικά ξηροκάρπια για την τσαχπινιά. Τύλιξε επίσης την ομελέτα σου σε τορτίγια ολικής άλεσης μαζί με ωμά λαχανικά, για να φτιάξεις ένα ωραιότατο, υγιεινό και χορταστικό μπουρίτο. Ή πήγαινέ το μέχρι τέλους, και κόψε για απογευματινό σνακ καρότα και αγγουράκια λες και είσαι σε μπαρ, ή μερικά ντοματίνια τα οποία θα ραντίσεις με μια μικρή κουταλιά ελαιόλαδο.

Φτιάξε smoothies

Μπορεί να τα έχεις συνδυάσει στο μυαλό σου κυρίως με φρούτα, τα smoothies όμως φτιάχνονται και με λαχανικά –τα οποία μάλιστα θα σου δώσουν έξτρα ενέργεια και αίσθημα πληρότητας μέσα στην ημέρα, χώρια που πολλά από αυτά κάνουν θαύματα ενάντια στη δυσκοιλιότητα. Το καρότο, το σπανάκι, τα κολοκυθάκια αλλά και το κουνουπίδι γίνονται εξαιρετικοί πρωταγωνιστές στα smoothies σου, και αν δεν μας πιστεύεις εδώ έχουμε τις συνταγές για να το αποδείξουμε. 

Πρόσθεσε λαχανικά στις σάλτσες σου

Όταν φτιάχνεις σάλτσα για τα μακαρόνια ή τα κρέατά σου, πρόσθεσε λαχανικά όπως ψιλοκομμένα κρεμμύδια, καρότα, πιπεριές αλλά και –γιατί όχι;– σπανάκι, για να τους δώσεις αυτή την έξτρα πινελιά πρωτοτυπίας, αλλά και τα έξτρα θρεπτικά συστατικά που θα σε κάνουν να απολαμβάνεις τις μακαρονάδες σου χωρίς τύψεις.

Κάνε τα λαχανικά πουρέ

Όπως μας έχουν διδάξει την τελευταία δεκαετία τα αθηναϊκά εστιατόρια που σέβονται τον εαυτό τους, πουρές δεν είναι μόνο η πατάτα ή η κολοκύθα –αν και μια αδυναμία σε αυτή την τελευταία την τρέφουμε, δεν θα το κρύψουμε. Όρεξη και τις κατάλληλες συνταγές να έχεις, και μπορείς να φτιάξεις καταπληκτικούς πουρέδες από σχεδόν κάθε λαχανικό, που θα εντυπωσιάσουν τον κόσμο που έχεις καλέσει για φαγητό, ή θα απογειώσουν τα απλά καθημερινά σου γεύματα. Δες εδώ μια τέλεια συνταγή για πουρέ σελινόριζας από την foodie μας, την Bon Agapi, και εδώ μια συνταγή του Γαστρονόμου για πουρέ με κουνουπίδι, καρότο και ούζο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v