Καρπενήσι αγάπη μου, έλα πάρε με από δω

Τα χωριά, οι διαδρομές, τα ευρυτανικά τοπία, το καταπληκτικό φαγητό, και όλα όσα κάνουν το Καρπενήσι την τέλεια χειμωνιάτικη εκδρομή.

Καρπενήσι αγάπη μου, έλα πάρε με από δω

Μην είναι τα ψηλά βουνά, που έλεγε κι ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου; Μην είναι τα φαράγγια; Μην είναι τα χωριά, σταματημένα στον χρόνο, διάσπαρτα μέσα σε φαντασμαγορικά τοπία, το ένα ομορφότερο από το άλλο; Είναι όλα αυτά, και άλλα τόσα, που βάζουν το Καρπενήσι ψηλά στη λίστα με τις αγαπημένες μας χειμωνιάτικες εκδρομές.

Εν αρχή ην… το ίδιο το Καρπενήσι

Σημείο εκκίνησης κάθε εκδρομής στα πέριξ, το Καρπενήσι είναι μια μικρή, γραφική πόλη που φωλιάζει στην πλαγιά του Τυμφρηστού, σε υψόμετρο σχεδόν χιλίων μέτρων (960, για να ακριβολογούμε) και προσφέρεται για πολύωρο σουλάτσο ανάμεσα σε πετρόχτιστα σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές και φιδογυριστά δρομάκια. Κάθε βόλτα εδώ ξεκινά από τη μαρμαρόστρωτη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη με τις πέτρινες βρύσες της και τον χτισμένο τον 17ο αιώνα ναό της Αγίας Τριάδας, και καταλήγει (ή κάνει στάση) για μυρωδάτο ελληνικό καφέ και μεζεδάκια μετά τσίπουρου σε ταβερνάκια και καφενεία χωμένα στα στενά της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα - Τα καλύτερα στο Καρπενήσι

Και μετά, τα χωριά τριγύρω

Ψέματα θα λέγαμε αν υποστηρίζαμε πως δεν κλέβουν την παράσταση από την ίδια την πόλη –άλλωστε, κάθε εκδρομή «στο Καρπενήσι» στην ουσία επικεντρώνεται στα χωριά γύρω του. Και πώς να γίνει αλλιώς, όταν έρχεται κανείς αντιμέτωπος με την αφοπλιστική ομορφιά των Γοριανάδων, του Βουτύρου ή των Κορυσχάδων; Σε αυτούς τους τελευταίους, βάλε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στο μικρό αλλά σούπερ ενδιαφέρον Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Ίσως το πιο απομακρυσμένο, αλλά και ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας, είναι τα Φιδάκια, με τα πέτρινα σπίτια τους σκεπασμένα από κόκκινες κεραμιδοσκεπές και την θέα να απλώνεται ως την μαγική Λίμνη των Κρεμαστών (λεπτομέρειες για την οποία έχουμε παρακάτω).

Οι δύο σούπερ σταρ της περιοχής, βέβαια, δεν είναι άλλοι από το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, όπως μαρτυρούν και οι χαριτωμένοι ξενώνες τους, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται και πληθύνονται τα τελευταία χρόνια. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γραφικά ξωκκλήσια, πετρόχτιστες πλατείες, τρεχούμενα νερά και ειδυλλιακές διαδρομές που ενώνουν τα δύο χωριά μεταξύ τους αλλά και με πολλά από τα υπόλοιπα της περιοχής είναι τα δυνατά χαρτιά τους. Λεπτομέρειες εδώ

Περπατώ εις το δάσος

Τα μονοπάτια της περιοχής είναι τόσα πολλά, που όσα και να διασχίσεις νιώθοντας μαγεμένος/η στην τοποθεσία Ευρυτανία, πάντα θα σου ξεφεύγει κάποιο. Οι λάτρεις της πεζοπορίας ορκίζονται στο όνομα του μονοπατιού που συνδέει το Μεγάλο Χωριό με τον Γαύρο, άλλο ένα κουκλίστικο χωριό σχεδόν πλάι στην όχθη του Κρικελοπόταμου. Η διαδρομή διαρκεί περί τη μία ώρα, και περνά κάτω από αιωνόβια πλατάνια και ιτιές, και πάνω από κρυστάλλινα ρυάκια και γάργαρες πηγές. Ακόμα μία ωραία διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινά από το Νέο Μικρό Χωριό και ακολουθεί για δύο ώρες τον δασικό δρόμο κάτω από τα έλατα, ώσπου να καταλήξει στο χωριό Νόστιμο, που απολαμβάνει εκπληκτική θέα στο φαράγγι. Περισσότερες διαδρομές εδώ

Αν δεν καταλαβαίνεις από χάρτες, ή θέλεις παρέα για τις διαδρομές σου, η Trekking Ευρυτανίας έχει να προτείνει πολλές διαφορετικές οργανωμένες πεζοπορίες, όπως αυτή εδώ από το Κεφαλόβρυσο στο Κλαυσί, που ακολουθεί την πορεία του Καρπενησιώτη ποταμού, έχει διάρκεια τρεις ώρες και κόστος συμμετοχής 20€ το άτομο. 

Η Λίμνη Κρεμαστών

Τέσσερα ποτάμια, ο Αχελώος, ο Ταυρωπός, ο Τρικεριώτης και ο Αγραφιώτης συναντιούνται και ενώνουν τα νερά τους σε μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες τεχνητές λίμνες της χώρας, μιάμιση ώρα έξω από το Καρπενήσι. Στις όχθες της λίμνης Κρεμαστών θα βρεις χαριτωμένα café και ταβερνάκια, για τσιμπολόγημα ή κανονικό τσιμπούσι με θέα στα γαλαζοπράσινα νερά της. Λεπτομέρειες και διαδρομές γύρω από τη λίμνη, εδώ κι εδώ.

Το φαράγγι Πανταβρέχει

Ξακουστό και κοσμαγάπητο, λόγος από μόνο του να οδηγήσεις τα χιλιόμετρα που χωρίζουν την Αθήνα από την Ευρυτανία, το φαράγγι Πανταβρέχει είναι βγαλμένο από εικονογράφηση παραμυθιού, και γεμάτο μικρούς και μεγαλύτερους καταρράκτες (που δίνουν την εντύπωση ότι πάντα βρέχει, αν αναρωτιόσουν από πού πήρε το όνομά του). Τη μαγική εικόνα συμπληρώνουν αιωνόβια πλατάνια και κρυστάλλινες λιμνούλες που σχηματίζονται από τα νερά του Κρικελοπόταμου, του ποταμιού που το διασχίζει. Η πρόσβαση στο φαράγγι γίνεται από χωματόδρομο, που λίγο θα ταλαιπωρήσει τα χαμηλά αυτοκίνητα. Αν δεν είσαι έμπειρος οδηγός, καλύτερη ιδέα είναι να ακολουθήσεις μια από τις οργανωμένες διασχίσεις του φαραγγιού, όπως αυτή της Trekking Hellas, που ξεκινά από το Μεγάλο Χωριό, διαρκεί 6 ώρες και κοστίζει 40€ το άτομο. 

Η Μονή Προυσού

Φωλιασμένη στο τέρμα μιας απίστευτης διαδρομής, που ξεκινά από το Καρπενήσι και διασχίζει μέσα σε 45 λεπτά μερικά από τα ωραιότερα τοπία της Ευρυτανίας, η περίφημη Μονή Προυσού ισορροπεί λαξευμένη πάνω στον βράχο, και απολαμβάνει θέα που κόβει την ανάσα. Χτισμένη τον 12ο αιώνα, η μονή έχει και ένα μικρό μουσείο με εκκλησιαστικά κειμήλια, βυζαντινές εικόνες και τμήμα του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Εμείς για το φαγητό ήρθαμε

…και απογοητευμένοι δεν θα φύγουμε. Η τοπική κουζίνα, άλλωστε, περιλαμβάνει μικρά και μεγαλύτερα γαστρονομικά θαύματα όπως τα ονομαστά λουκάνικα, το φημισμένο προσούτο Ευρυτανίας, τα φοβερά και τρομερά τυριά σαν το τσαλαφούτι, αλλά και παραδοσιακές πίτες και φανταστικά γλυκά του κουταλιού. Μια γεύση απ’ όλα αυτά θα πάρεις στου Νασιόπουλου στο Μικρό Χωριό, στον Μέτοικο της Δομνίστας και στης Ζωής στην Ξηριά. Τραπεζάκι πλάι στο ποτάμι για φρέσκια πέστροφα θα πιάσεις οπωσδήποτε στο Σπίτι του Ψαρά στο Γαύρο, ενώ οι κρεατοφάγοι της παρέας θα βρουν τον προσωπικό τους παράδεισο στον Μαθέ στο Κλαυσί.

Και πού θα μείνουμε;

Φανταστικά δωμάτια έχουν, μεταξύ άλλων, το Χάνι Μπαγασάκι στους Κορυσχάδες (από 55€ το δίκλινο), το Ρίζωμα στο Μικρό Χωριό (από 71€ το δίκλινο), το Πέτρινο Ρόδο στον Άγιο Νικόλαο, 6 χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι (από 81€ το δίκλινο). Μέσα στο Καρπενήσι, πολύ καλές επιλογές είναι το Ξενοδοχείο Ελβετία (54€ το δίκλινο), η Μέντα (66€ το δίκλινο) και το Marianna’s Home Accomodation (62€ το δίκλινο). 

Διαβάστε περισσότερα - Βρήκαμε φανταστικούς ξενώνες στο Καρπενήσι 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v