ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Οι 5 συνήθειες που μας χαρίζουν 10 χρόνια ζωής

Ποιες συνήθειες μπορούν να μας δώσουν επιπλέον 10 χρόνια ζωής; Νέα έρευνα αποκαλύπτει.

Οι 5 συνήθειες που μας χαρίζουν 10 χρόνια ζωής

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αν ακολουθήσουμε πιστά πέντε καλές συνήθειες μπορούμε να ζήσουμε μέχρι και δέκα χρόνια επιπλέον.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο περιοδικό Circulation, οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν υγιεινά, είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, δεν έπιναν πολύ αλκοόλ και δεν κάπνιζαν, είχαν 82% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 65% λιγότερες από καρκίνο, όταν συγκρίθηκαν με άτομα που δεν ακολουθούσαν αυτό το πρότυπο ζωής σε βάθος τριακονταετίας.

Αυτά τα ποσοστά μεταφράστηκαν σε 14 «κερδισμένα» χρόνια ζωής για τις γυναίκες και 12 για τους άνδρες.

Οι ειδικοί εστίασαν σε πέντε παράγοντες: χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, αποχή από το κάπνισμα, τουλάχιστον 30 λεπτά άσκηση ή και περισσότερο την ημέρα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και υγιεινή διατροφή.

Όσοι τηρούσαν μάλιστα τις καλές αυτές συνήθειες πιστά, είχαν 74% λιγότερες πιθανότητες θανάτου με τη σχέση να είναι δοσο-εξαρτώμενη, ήτοι όσο πιο συνεπής ήταν η τήρηση των πέντε υγιεινών συνηθειών, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Όπως ανέφερε ο Φρανκ Χου, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ «Ο υγιεινός τρόπος ζωής βελτιώνει το προσδόκιμο επιβίωσης, όμως η προσαρμογή σε αυτόν είναι δύσκολη. Γι’ αυτό οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην υγιεινή διατροφή και στην οικοδόμηση ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει και θα ενισχύει τον υγιεινό τρόπο ζωής».

SPONSORED LINKS

"Αν θες να πεις στους ανθρώπους την αλήθεια, κάν’ τους να γελάσουν, αλλιώς θα σε σκοτώσουν."

Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός συγγραφέας

  • 1864 - Το Ιωνικό κράτος ενώνεται με την Ελλάδα.

© 2002-2018 MEDIA2DAY