Πώς θα καταλάβω αν ο γονιός μου έχει κατάθλιψη;

Σε φρόντιζαν για μεγάλο μέρος της ζωής σου, όμως τώρα ίσως χρειάζονται τη δική σου φροντίδα. Πώς θα καταλάβεις αν κάποιος από τους γονείς σου έχει κατάθλιψη;

Πώς θα καταλάβω αν ο γονιός μου έχει κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη δεν είναι απαραίτητα φυσιολογικό κομμάτι γήρανσης. Ένας ηλικιωμένος γονέας είναι λιγότερο πιθανό να σου ανοιχτεί για τα συναισθήματά λύπης ή απελπισίας, ίσως γιατί δεν θέλει να σε επιβαρύνει περισσότερο ή γιατί είναι υπερβολικά μπερδεμένος.

Πολλοί ηλικιωμένοι με κατάθλιψη δεν παρουσιάζουν σαφή σημεία και συμπτώματα, γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό της δύσκολο. Μάλιστα, συχνά αυτά τα συμπτώματα θεωρούνται ως φυσιολογικές αλλαγές λόγω ηλικίας.

Αν ο γονιός σου μάλιστα έχει κάποια ασθένεια ή ταλαιπωρείται από χρόνιους πόνους, κάτι σύνηθες σε αυτές τις ηλικίες, τότε διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει κατάθλιψη, η οποία μάλιστα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ασθένειας.

Επίσης, η κατάθλιψη είναι μια υποτροπιάζουσα διαταραχή. Εάν η μητέρα ή ο πατέρας σου έχουν βιώσει κατάθλιψη στο παρελθόν, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Πώς όμως μπορείς να καταλάβεις αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα;

Δες παρακάτω μερικά σημάδια που θα πρέπει να σε κάνουν να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ακραία συναισθήματα

Βιώνει ο γονιός σου συναισθήματα βαθιάς θλίψης, τα οποία δεν φαίνεται να μπορεί να διαχειριστεί ή να ξεπεράσει; Τον βλέπεις να είναι συχνά θλιμμένος; Νιώθει απομόνωση ή απέχθεια για τον εαυτό του; Όλοι μας έχουμε κακές μέρες, και αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά η κατάθλιψη συσσωρεύεται σε μια βαθιά αίσθηση ανικανότητας ή απόγνωσης η οποία έχει διάρκεια και δεν ελέγχεται.

Απώλεια ενδιαφέροντος

Μήπως ο γονιός σου χάνει το ενδιαφέρον του για τα χόμπι και τις δραστηριότητες που του άρεσαν παλιά; Θέλει να μένει μόνος του και έχει χάσει κάθε το ενδιαφέρον για συναναστροφή με άλλους; Δεν θέλει να συμμετέχει σε μαζώξεις; Έχει έλλειψη ενέργειας ή κίνητρο; Για κάποιον με κατάθλιψη, η ζωή μπορεί να μοιάζει με μια δύσκολη μάχη και οι ευχάριστες δραστηριότητες συχνά παραμερίζονται.

Φυσικά συμπτώματα

Παραμελεί την εμφάνιση ή την υγιεινή του; Έχει χάσει βάρος ή την όρεξή του; Έχει αϋπνίες; Κοιμάται όλη μέρα ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα; Βιώνει ανεξήγητους πόνους; Έχει επιβραδυνθεί η ομιλία του; Η κατάθλιψη μπορεί να συνοδεύεται από αισθήματα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή διατροφή, αϋπνία και να επηρεάσουν όλες τις πτυχές της ζωής.

Αλλαγές συμπεριφοράς

Aντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης; Έχει κρίσεις σύγχυσης ή υπερβολικά απαιτητική συμπεριφορά; Παρατηρείς αλλαγές στην προσωπικότητά του; Ξεχνά να πάρει τα φάρμακά του; Έχει σκέψεις αυτοκτονίας ή έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας; Η κατάθλιψη εκδηλώνεται διαφορετικά στον καθένα: με δυσκολία συγκέντρωσης, κακή λήψη αποφάσεων, ακόμη και με  ξεσπάσματα θυμού ή απογοήτευσης. Αν τον ξέρεις καλά, σίγουρα θα καταλάβεις την αλλαγή στη συμπεριφορά του.

Αυξημένη χρήση αλκοόλ

Πίνει πολύ περισσότερο, πίνει υπερβολικά ή κάνει κατάχρηση αλκοόλ; Χρησιμοποιεί το αλκοόλ ως διαφυγή; Το αλκοόλ είναι ένα… πόσιμο καταθλιπτικό, επομένως μπορεί να αυξήσει τα αρνητικά συναισθήματα και να αποτελέσει μέρος ενός φαύλου κύκλου.

Πώς μπορείς να παρέμβεις

Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω, μπορείς να κάνεις μια κουβέντα μαζί του. Ξεκίνα με κάτι όπως «Ανησυχώ για σένα τελευταία»’ ή  «’θέλησα να δω τι κάνεις επειδή πρόσεξα ότι είσαι διαφορετικός. Πώς τα πας;».

Συνέχισε με ερωτήσεις για να πάρεις περισσότερες πληροφορίες, όπως «πότε άρχισες να αισθάνεσαι έτσι;»  ή «συνέβη κάτι που σε οδήγησε να αισθάνεσαι έτσι;» και «πώς μπορώ να σε στηρίξω; έχεις σκεφτεί να αναζητήσεις βοήθεια;».

Για να το πας ένα βήμα παραπάνω και να διαπιστώσεις αν υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας, ρώτα «Αισθάνεσαι τόσο άσχημα που δεν θες να είσαι πια εδώ;».

Σε κάθε περίπτωση να του θυμίσεις ότι δεν παλεύει μόνος/η και πόσο σημαντικός/η είναι για σένα και να προγραμματίσετε μαζί την επίσκεψή του σε έναν ψυχίατρο- είναι από τις επιλογές που σώζουν ζωές ή και απλώς δίνουν πίσω την ποιότητα ζωής.

Με πληροφορίες από Aegis Living, Iatronet

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v